Το κλίμα ήταν βαρύ στην αρχή σε κεντρικό ξενοδοχείο επί της Λεωφ. Συγγρού, λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Μόλις όμως εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στον χώρο της συνεδρίασης, επί τρία λεπτά τον χειροκροτούσαν, δίνοντας επί της ουσίας ενέσεις αισιοδοξίας. Και λογικό ήταν, καθώς μόνο το στοιχείο της συντροφικότητας δεν κυριαρχεί.

Και πριν από την κομματική διαδικασία υπήρξε πάλι ένταση για τον χρόνο που θα κρατήσει η συνεδρίαση και πόσοι θα μιλήσουν. Όλα αυτά όμως μπήκαν για λίγο σε δεύτερο πλάνο, καθώς έπρεπε να σταλεί μήνυμα ενότητας και αυτό επιχειρήθηκε να γίνει με τις συνεχείς διακοπές της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα με χειροκροτήματα.

«Πρωτίστως δική μου η ευθύνη, μεγαλύτερη ευθύνη όμως η άμεση ανασύνταξη και η μάχη» είπε μεταξύ άλλων και έστειλε το μήνυμα: «Στα δύσκολα δεν το έβαλα ποτέ στα πόδια». Βέβαια, διευκρίνισε ότι μετά τη δεύτερη κάλπη θα γίνει η συνολική αποτίμηση και με την άνεση που πρέπει να γίνει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε την ήττα και στην εικόνα του κόμματος και ανέφερε πως οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αλλάξει δραστικά, ριζικά και άμεσα.

Έδωσε το πρώτο στίγμα της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής έως τις εκλογές με τη φράση: «Δεν πρόκειται να σηκώσουμε το γάντι σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, κίνδυνος για τη κοινωνία η παντοδυναμία της Δεξιάς».

Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε σε δημοκρατική πανστρατιά για να αποτραπεί, όπως είπε, η αλλαγή Συντάγματος με ιδιωτικοποιήσεις στην υγεία και στο νερό, στην παιδεία και τα εργασιακά.

Θέλησε να στείλει σήμα ελπίδας, με την επισήμανση, «το πρωί της 25ης Ιούνη οι κάλπες θα είναι άδειες, πάμε να διεκδικήσουμε κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσουμε, όχι να χάσουμε».

Στις φοβίες πολλών ό,τι η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη, αφού σημείωσε ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας ούτε συμπλήρωμα σε κυβερνήσεις της Δεξιάς, έριξε και τα βέλη του για την εσωκομματική κουζίνα που ξεκίνησε και στο κόμμα του με φόντο και την άνοδο του ΠΑΣΟΚ: «Τα συμφέροντα θέλουν ηγέτες υποτακτικούς και νεκρανάσταση του συστημικού δικομματισμού. Τους στέλνω μήνυμα : Μη βιάζεστε. Δε θα πετύχετε το στόχο σας. Θα διαψευστείτε ξανά».

Τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ άμεσα; Διόρθωση της στρατηγικής του εν κινήσει, αλλαγή της καμπάνιας του, συλλογικές αποφάσεις για διάφορες κινήσεις, σοβαρότητα και προγραμματική αντιπαράθεση με θετικό λόγο.