Η πρόσκληση που έφθασε στην Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ήταν καθόλου συνηθισμένη. Τα παιδάκια (ηλικίας 5 ετών) του 12ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου Καματερού προσκαλούσαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την αρχηγό του κράτους, να την… ξεναγήσουν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Επέλεξαν για την ξενάγηση την παγκόσμια ημέρα των Μουσείων. Ήταν αδύνατο, όπως καταλαβαίνετε, η Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου να αρνηθεί σε μια τέτοια πρόσκληση, αν και ήταν παραμονές εκλογών και από τη Δευτέρα θα έχει αρκετή δουλειά με τις διερευνητικές εντολές: Ξενάγηση από πιτσιρίκια; Στο Μουσείο της Ακρόπολης; Θα έχει ενδιαφέρον, σκέφθηκε.

Πήγε λοιπόν στο Μουσείο της Ακρόπολης και τα παιδάκια με τις κόκκινες μπλούζες τους (που πίσω έγραφαν τα ονόματά τους) την υποδέχθηκαν θερμά. Κάθισαν όλα… οκλαδόν μέσα στην αίθουσά της Ζωφόρου του Παρθενώνα. Μαζί τους, κάθισε οκλαδόν και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και αμέσως άρχισαν τις ερωτήσεις; Ένα- ένα τα παιδάκια, πειθαρχημένα με τις ερωτήσεις τους έδειξαν ότι γνωρίζουν την ιστορία και όχι μόνον; «Ποια ήταν η Δήμητρα;», ρώτησε ένα παιδάκι, που ήθελε να μάθει «γιατί είναι στενοχωρημένη η Θεά του Ολύμπου; Μήπως επειδή της πήραν την Περσεφόνη;»

Ξαφνικά τα παιδάκια κοίταξαν προς τα γλυπτά. Ρώτησαν «μα αυτά είναι καινούργια, πού είναι τα δικά μας, πού είναι τα αυθεντικά; Ποιος τα άρπαξε, κυρία;» Τους εξήγησαν τι ακριβώς συμβαίνει και ναι, γνώριζαν ιστορία, γνώριζαν τον Έλγιν, γνώριζαν ότι βρίσκονται παράνομα στο Βρετανικό Μουσείο, ένα παιδάκι μάλιστα είπε ότι βρίσκονται ακόμα και στο Λούβρο, αλλά όλα μαζί απευθυνόμενα στην Πρόεδρο της είπαν με μια φωνή: «Να τα φέρουμε πίσω, κυρία. Γιατί δεν μπορούμε να τα φέρουμε πίσω;» Η Πρόεδρος φαινόταν να συγκινείται. Σε κάποια στιγμή ρώτησε «ποιοι από εσάς θέλετε να γίνεται αρχαιολόγοι;» Τέσσερα πέντε χέρια υψώθηκαν στον αέρα, ενώ ένα παιδάκι είπε: «Εγώ κυρία θέλω να γίνω επιστήμονας». Και ο αρχαιολόγος είναι επιστήμονας, είπε χαμογελώντας η Πρόεδρος, που μίλησε και για την αξία της δημόσιας εκπαίδευσης. Στο τέλος αυτά τα πεντάχρονα παιδάκια, μέσα στην Ζωφόρο του Παρθενώνα της έκαναν και ένα δωράκι: Ένα χειροποίητο βιβλιαράκι με τις ζωγραφιές τους.

***
Το παρασκήνιο της αποπομπής Κατρούγκαλου και ο Άδωνις Γεωργιάδης

Σας έχω αρκετό παρασκήνιο από την αποπομπή (γιατί πρόκειται για αποπομπή ή καρατόμηση και όχι παραίτηση- όπως λένε) του Γιώργου Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Η δήλωσή του ότι θα αυξήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες κατά 20%, προκάλεσε συν τοις άλλοις και την έκρηξη του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν μια δήλωση που έγινε μέσα τη νύχτα τοπικού καναλιού και προέκυψε μέσα σε μια αντιπαράθεση του Άδωνη Γεωργιάδη. Ρώτησε τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ εάν είναι υπερήφανος για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που έκανε. Ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε εμμέσως πλην σαφώς ναι. Ο Άδωνις τότε δεν έχασε την ευκαιρία και τον ρώτησε αφού είστε υπερήφανοι θα την ξαναφέρετε;

Η κουβέντα εξειδικεύτηκε και έφθασε στους ελεύθερους επαγγελματίες με το 20 %, που επίσης υπεραμύνθηκε ο Κατρούγκαλος ως δίκαιο σύστημα. Τελείωσε η εκπομπή, πήγανε όλοι για ύπνο (ευχαριστημένοι) και το πρωί έγινε πάρτι στο Διαδίκτυο και στην Ομάδα Αλήθειας.

Ο Τσίπρας δεν αποφάσισε αμέσως την αποπομπή του. Περίμενε προφανώς να δει και τις αντιδράσεις και όταν τις είδε ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρώην υπουργό του και σύμβουλό του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. Οι σχέσεις τους το τελευταίο διάστημα δεν ήταν και οι καλύτερες. Σου λέει δεν μπορεί στο πάρα πέντε των εκλογών να χτυπά την μεσαία τάξη, τη στιγμή που σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ (το ονομάζουν «Συμβόλαιο Αλλαγής») «η μεσαία τάξη μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται». Ακολούθησε η ανακοίνωση της αποπομπής: «Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή».

Το τηλεφώνημα αργούσε όμως να γίνει. Για ακρίβεια καθυστέρησε για 1,5 ώρα επειδή ο Αλέξης Τσίπρας «έγραφε» τη συνέντευξή του στο in.gr. Αμέσως μετά μίλησε με τον πρώην υπουργό του. Όπως μου είπαν συνεργάτες του κ. Τσίπρα, παρά την φαινομενικά οργή του η συνομιλία έγινε σε ήρεμο τόνο, δεν έγιναν δεκτές οι όποιες δικαιολογίες του στυλ «προσωπικές απόψεις» του κ. Κατρούγκαλου και υπήρξε η… απόλυση από τα ψηφοδέλτια.

Βεβαίως τα ψηφοδέλτια έχουν τυπωθεί, βρίσκονται ήδη στα εκλογικά τμήματα και μέσα αναφέρεται το όνομα του κ. Κατρούγκαλου. Τι θα γίνει σε αυτήν την περίπτωση; Ο ίδιος ζήτησε να μην τον ψηφίσουν, αλλά εάν όμως τον ψηφίσουν (είτε από άγνοια, είτε από λάθος, είτε εσκεμμένα) και…εκλεγεί τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα τον θεωρεί ως… βουλευτή, που θα παραδώσει αμέσως έδρα.. Και θα είναι το πρωτάκουστο να παραδώσει κάποιος την έδρα κάποιος με την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

***
Γιατί ο Μητσοτάκης μίλησε στο Παλέ ντε Σπορ και όχι στην παραλία

Ήταν μεγάλη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πραγματοποιήσει χθες την κεντρική προεκλογική του ομιλία στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο (γνωστό και ως Παλέ ντε Σπορ) με την κεντρική του σάλα να έχει την ονομασία Σάλα «Νίκος Γκάλης». Επρόκειτο αρχικά η ομιλία του να γίνει στην παραλία, πλην όμως ο καιρός τους τα χάλασε. Ήταν και ένα fake news του ΣΥΡΙΖΑ που κυκλοφορούσε ότι δεν θα έχει κόσμο και αποφάσισε να πάει στο Παλέ ντε Σπορ και να το γεμίσει ασφυκτικά.

***
Ποιοι αναλαμβάνουν τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας

Έρχεται η ώρα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιλέγει τον Πρωθυπουργό, έναν από τους ανώτατους δικαστές, στην προκειμένη περίπτωση θα είναι ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς και αυτός επιλέγει τους υπηρεσιακούς υπουργούς. Επειδή οι ημέρες πλησιάζουν σίγουρα θα έχουν γίνει κάποιες σκέψεις για το ποιοι θα αναλάβουν τα δύο νευραλγικά υπουργεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης: Μαθαίνω λοιπόν ότι τα ονόματα που ακούγονται είναι δύο πρέσβεων επί τιμή. Του πρέσβη επί τιμή Βασίλη Κασκαρέλη ( είχε διατελέσει πρεσβευτής στην Ουάσιγκτον, γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ και μόνιμος αντιπρόσωπος της χώρας μας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ) για το υπουργείο Εξωτερικών και του πρέσβη επί τιμή Παύλου Αποστολίδη (πρώην διοικητής της ΕΥΠ, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία) για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο τρίτο νευραλγικό υπουργείο, αυτό της Κλιματικής Αλλαγής, αναζητείται υπηρεσιακός υπουργός. Επειδή οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν ντάλα καλοκαίρι, όπως καταλαβαίνετε ο κίνδυνος πυρκαγιάς θα είναι μεγάλος.

***
Ο Σαμαράς στην προεκλογική εξέδρα

Τέτοια συγκέντρωση είχαν να δουν οι κάτοικοι της Καλαμάτας εδώ και 15 χρόνια. Τότε που ο Αντώνης Σαμαράς πήγαινε για Πρωθυπουργός της χώρας. Ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στην Καλαμάτα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ ήταν πολύς. Ο Αντώνης Σαμαράς ήταν και πάλι ο κεντρικός ομιλητής. Μόλις είχε βρέξει, αλλά ο κ. Σαμαράς με το γνώριμο ύφος του, είπε στους συμπατριώτες του, αυτό που είναι σίγουρο ότι θα γίνει είναι ότι την Κυριακή θα βρέξει ψήφους της ΝΔ. Τον χειροκρότησαν, έφερε μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης. Μαζί του και ο Νίκος Χαρδαλιάς, που έτυχε να κάνει περιοδεία στην περιοχή. Επίσης μαζί του η γυναίκα του Γεωργία και ο γιος του Κώστας και βεβαίως όλοι οι υποψήφιοι της ΝΔ στη Μεσσηνία ακόμα και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

***
Μάνα Ντόρα έλα με φόρα

Τα παιδιά της Ντόρας Μπακογιάννη, Αλεξία και Κώστας, «άνοιξαν» την κεντρική ομιλία της, το απόγευμα της Τετάρτης στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Μίλησαν για τη μητέρα τους και διηγήθηκαν ο καθένας από μία ιστορία που την χαρακτηρίζει: «Ατρόμητη, γενναία, αλύγιστη» την χαρακτήρισε η Αλεξία τονίζοντας συγκινημένη: Δεν κιότεψες μαμά, μπροστά σε καμία μάχη. Για ό,τι πίστεψες πάλεψες με νύχια και με δόντια και ταυτόχρονα, δεν μας άφησες ποτέ από το χέρι». Από τη μεριά του ο Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος μάλιστα «έδωσε πάσα» στη μητέρα τους λέγοντάς της να… έρθει με φόρα. Συγκινημένη και η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ξεκινώντας την ομιλία της: «Στα τόσα χρόνια, ποτέ δεν με έχουν προλογίσει τα παιδιά μου οπότε πρέπει να σας πω ότι μου ΄χει κοπεί και λίγο η ανάσα, γιατί, κακά τα ψέματα, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχω».

***
Η πρώτη του Νίκου Παπανδρέου στο Ευρωκοινοβούλιο

Ένας που πήγε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠαΣοΚ στο Θησείο ήταν και ένα… «φρέσκος» ευρωβουλευτής. Ήταν ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος σας πληροφορώ ότι είχε δυναμικό ξεκίνημα στα νέα του καθήκοντα ως Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ -Κινήματος Αλλαγής κατά την πρώτη του εβδομάδα στην Ευρωβουλή, καθώς αυτή συνέπεσε με την «Ημέρα της Ευρώπης». Συμμετείχε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, όπως και σε συνεδριάσεις και ομάδες εργασίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Παράλληλα, είχε διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και της Επιτροπής με επιστέγασμα όλων τη συζήτηση της Σοσιαλιστικής Ομάδας με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σόλτς όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες ευρωπαϊκές και παγκόσμιες εξελίξεις. Ψήφισε το κονδύλι για τον φράκτη του Έβρου (ενώ οι υπόλοιποι της σοσιαλιστικής ομάδας δεν τον ψήφισαν), πήγε στην Αλβανία ως παρατηρητής του Ευρωκοινοβουλίου για τις εκλογές, μετείχε σε σύσκεψη στην αίθουσα Ανδρέας Παπανδρέου. Έως τώρα το ευρωκοινοβούλιο είχε αίθουσα με το όνομα Παπανδρέου, τώρα απέκτησε και ευρωβουλευτή με το όνομα Παπανδρέου.