Ένα ακόμα πολιτικό αυτογκόλ που έβαλε τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία…μέσα στα δίχτυα λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής 21 Μαΐου, πυροδότησε θύελλα αντιδράσεων και εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά το επικοινωνιακό χάος σχετικά με την κυβέρνηση ειδικού σκοπού, την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα για τους ψηφοφόρους που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, τρίτωσε το…κακό», όπως έλεγε πικρόχολα έμπειρο στέλεχος, με την δήλωση φάλτσο του Γιώργου Κατρούγκαλου για την επιστροφή της επιβολής των ασφαλιστικών κρατήσεων 20% στους ελεύθερους επαγγελματίες και της σύνδεσης με το εισόδημά τους.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ρώτησε τον Γ. Κατρούγκαλο σε τηλεοπτική εκπομπή που ήταν μαζί, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ ως κυβέρνηση θα επαναφέρει τον περίφημο και πολυσυζητημένο νόμο Κατρούγκαλο που πραγματικά έχει πληγώσει το κόμμα του Αλ. Τσίπρα και μάλιστα χθες το αξιοποίησε και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του. Ο Γ. Κατρούγκαλος απάντησε θετικά και εξήγησε πως είναι απόλυτα λογικό να συνδέεται με το εισόδημα η ασφαλιστική υποχρέωση και όχι με ένα αυθαίρετο ποσό της επιλογής.

Στην αρχή δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο επικοινωνιακός βραχίονας της ΝΔ έριξε το βάρος σε άλλα θέματα, όπως για την κυβέρνηση ειδικού σκοπού και την αναφορά του Αλ. Τσίπρα στο δελτίο ειδήσεων του MEGA για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής. Όμως, από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, κυριολεκτικά 40 ώρες περίπου πριν πέσει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, το θέμα πήρε διαστάσεις και ξαφνικά όλοι οι προβολείς έπεσαν πάνω στα όσα είπε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Και μπορεί να ειπώθηκε αρχικά από την Κουμουνδούρου, ότι είναι ψεύτικη είδηση ότι υπάρχει τέτοια πρόταση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αυτό είναι αλήθεια, αλλά όταν είδαν στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τις αντιδράσεις παραγόντων της αγοράς και της οικονομίας, αναδιπλώθηκαν και έπρεπε με κάποιο τρόπο να λήξει το θέμα. Και πως θα γινόταν αυτό; Με παρέμβαση του Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος είχε δεχθεί πολλά πυρά και το 2019 ενώ ένας από τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ήταν και η στάση του έναντι των ελευθέρων επαγγελματιών και ιδίως το κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών.

Ο Αλ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες ,έγινε έξαλλος καθώς του χάλαγε την εικόνα του κόμματος λίγο πριν από τις κάλπες και του επισκίαζε και την κεντρική ομιλία του στο Σύνταγμα το βράδυ της Πέμπτης. Ετσι, αποφασίστηκε άμεσα να δοθεί εντολή στην Πόπη Τσαπανίδου, όπως της ειπώθηκε από τον Μιχάλη Καλογήρου, να τηλεφωνήσει στον Γ. Κατρούγκαλο και να του ζητήσει να κάνει διευκρινιστική δήλωση, όπου θα τόνισε ότι επρόκειτο για προσωπική θέση που δεν εκφράζει το κόμμα.

Αυτό και έγινε μέσω τουίτ του Γ. Κατρούγκαλου που ανέφερε περί προσωπικής άποψης, ότι είναι καλύτερα να πληρώνουν λιγότερα οι περισσότεροι και να μην επιβαρύνεται υπέρμετρα κανένας. Και μάλιστα εξήγησε ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεν προβλέπει επιβάρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών ή των μισθωτών σε σχέση με τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό να κοπάσει ο θόρυβος και ανέλαβε να παρέμβει ο Αλ. Τσίπρας που πρώτα έδωσε συνέντευξη στο in.gr ξεκαθάρισε ότι δεν θα αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Και δεν έφτανε αυτό. Ο πρώην Πρωθυπουργός δέχθηκε τηλεφωνήματα από κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που του επεσήμαναν το βαρύ κτύπημα που δέχθηκε το κόμμα και την προοπτική να χάσει μονάδες στην κάλπη της Κυριακής. Εκεί λοιπόν, ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε, κατόπιν και συζήτησης με τον Μιχ. Καλογήρου και άλλους στενούς του συνεργάτες να τηλεφωνήσει στον Γ. Κατρούγκαλο και να του πει ότι τίθεται εκτός της εκλογικής μάχης. Πρακτικά αυτό δεν μπορούσε να γίνει, καθώς η ανακοίνωση του κόμματος θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα σχετικά με την αναφορά στον Γ. Κατρούγκαλο.

Ετσι, αποφασίστηκε να εκδοθεί ανακοίνωση όπου γίνεται αναφορά πως δεν υπάρχει τέτοια θέση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πως η μεσαία τάξη μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται. «Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι απόλυτα σαφές προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη. Οποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή» ανέφερε μεταξύ άλλων το γραφείο τύπου του κόμματος.

Και επειδή τα ψηφοδέλτια είχαν τυπωθεί, η λύση δόθηκε από τον ίδιο τον Γ. Κατρούγκαλο που ανέλαβε πλήρως την πολιτική ευθύνη για την τοποθέτησή του την Τετάρτη προ των εκλογών και δήλωσε ότι αποσύρεται από την εκλογική μάχη. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά μετά το μπαράζ των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι αναφορές του σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

Ο ίδιος βέβαια θέλησε να υποστηρίξει τα όσα είπε δίνοντας άλλη διάσταση και μίλησε για θεατρική παράσταση που οργανώθηκε από τη ΝΔ με αφορμή τα όσα είπε. «Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που είναι δημοσιευμένες. Μάλιστα κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην τον σταυρώσουν καθώς το όνομά του δεν μπορεί να βγει από τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο βόρειο τομέα της Β ΄ Αθηνών, τα οποία έχουν τυπωθεί.