Τη στιγμή που οι σχέσεις Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη βρίσκονται παραμονές εκλογών σε τροχιά ρήξης, μπλοκάροντας κάθε είδους μετεκλογικής συνεργασίας, κατέγραψα μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Ο Πρωθυπουργός φλερτάρει όχι με τον Πρόεδρο του ΠαΣοΚ/ΚΙΝΑΛ, αλλά με τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ. Αυτό το φλερτ έλαβε χώρα στο Ηράκλειο όπου ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους του ΠαΣοΚ τους είπε ευθέως: «Η σύμπλευση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πιστεύω ότι είναι ο δρόμος που θέλουν οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Γιατί εκείνοι ξέρουν καλά ότι μαζί -μπορεί να ήμασταν σε διαφορετικά κόμματα- αλλά μαζί αντισταθήκαμε στο λαϊκισμό. Μαζί κρατήσαμε τη χώρα στην Ευρώπη, μαζί πολεμήσαμε το λαϊκισμό «της πάνω και της κάτω πλατείας», μαζί καταγγείλαμε τη σκευωρία της Novartis, μαζί δικαιωθήκαμε. Και απλοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ, κακά τα ψέματα, ξέρουν ότι σήμερα ζούμε καλύτερα από το 2019. Ακόμα και αν εμείς βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο και αυτοί το βλέπουν μισοάδειο, πάντως δεν το βλέπουν άδειο και σπασμένο όπως τους λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αρνούνται να ρισκάρουν όσα κατέκτησαν και να γίνουν παρακολούθημα εκείνου που μέχρι χθες ήταν ο αντίπαλός τους. Όπως ξέρουν και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ ότι μαζί ενωθήκαμε με κάποιους από αυτούς στο μεγάλο ρεύμα που πριν από τέσσερα χρόνια γύρισε σελίδα στη χώρα…» Αν δεν είναι αυτό φλερτ τότε τι είναι;

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου στο Ηράκλειο Κρήτης Μητσοτάκη και ομιλία σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας , στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» Δευτέρα 15 Μαΐου 2023 (ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)

***
Οι νομοθετικές πράξεις γίνονται μόνον όταν είσαι κυβέρνηση

Το φλερτ του Μητσοτάκη με τον κόσμο του ΠαΣοΚ (αλλά και με τους αναποφάσιστους) θα συνεχιστεί, όπως μαθαίνω και αύριο, στην κεντρική συγκέντρωση της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε παραμονές εκλογών, το ενδιαφέρον του Κυριάκου Μητσοτάκη στρέφεται προς τους αναποφάσιστους, αλλά και προς τον κόσμο του ΠαΣοΚ. Και κάτι ακόμα, στη ΝΔ, άκουσαν για τις τρεις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που εξαγγέλλει ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ μόλις γίνουν κυβέρνηση, δηλαδή μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, μηδενισμός του ΦΠΑ σε παιδικές τροφές, κατάργηση της βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και στην Πειραιώς λένε για να προωθήσει ένα κόμμα πράξη νομοθετικού περιεχομένου πρώτα θα πρέπει να γίνει κυβέρνηση,

***

Μπορούν να χορέψουν τα μαχητικά;

Ίσως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν αλλά τα μαχητικά από τα Φάντομ έως τα F-16 σε κάποια φάση των ασκήσεών τους αρχίζουν και χορεύουν, με φιγούρες καλύτερες και από τον… Φρεντ Αστέρ κι ας ζυγίζουν περί τους 13+ τόνους το καθένα. H… χορευτική αυτή αεροπορική άσκηση ονομάζεται στην γλώσσα των αεροπόρων Terrain Masking (σε ελεύθερη μετάφραση «χαμηλή πτήση για αποφυγή των εχθρικών ραντάρ») και για να γίνεις αεροπόρος μαχητικού θα πρέπει να την περάσεις την άσκηση αυτήν, μέσα από χαράδρες και φαράγγια, και να την δοκιμάσεις πολλές φορές στην καριέρα σου.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ανακαλύψει ένα ιδανικό μέρος για άσκηση Terrain Masking, που δεν είναι άλλο από μια γραφική χαράδρα, απαλλαγμένη από καλώδια, κεραίες, πυργίσκους κτλ. στο φαράγγι του Βουραϊκού, με τον γραφικό Oδοντωτό Διακοπτού – Καλαβρύτων να «σκαρφαλώνει» αργά όλο και πιο ψηλά στον πάτο της στενής χαράδρας. Είναι ίσως και το μοναδικό μέρος τουλάχιστον στην Ευρώπη που μπορούν οι φωτογράφοι (λάτρεις της αεροπoρικής ιδέας) να φωτογραφίσουν τα μαχητικά που «χορεύουν» σε μικρή απόσταση από αυτούς . Στη γλώσσα των αεροπόρων το Terrain Masking λέγεται και… «γλείψιμο του εδάφους» και πραγματικά αυτό που γίνεται είναι ότι τα μαχητικά ωσάν να γλείφουν το έδαφος (κάτι παρόμοιο που είδατε στην ταινία Top Gun Maverick, όταν το F-18 του Τομ Κρουζ, πέρασε τόσο χαμηλά που σήκωσε σκόνη). Σκεφτείτε τώρα τα μαχητικά πόσο χαμηλά πετούν στην συγκεκριμένη άσκηση Και έρχονται ένα- ένα τα μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας στην χαράδρα ακολουθώντας προσεκτικά το ανάγλυφο του εδάφους, με διάφορους ελιγμούς, ωσάν να χορεύουν και λίγο πριν φθάσουν στην κορυφή γυρνάνε ανάστροφα με θετικά G, κάνοντας μια μικρή στροφή προς την κορυφή του βουνού.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΣΚΗΣΕΩΝ «ΗΝΙΟΧΟΣ 23» ΚΑΙ «ΩΡΙΩΝ 23» Σάββατο 6 Μαϊου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)

Τελευταίως λίγο πριν ολοκληρωθεί η άσκηση «Ηνίοχος» μαχητικά πολλών χωρών έκαναν ένα γρήγορο πέρασμα από το φαράγγι, αφήνοντας όσους τα φωτογράφιζαν από κάτω, αλλά και τους πιλότους των μαχητικών εντυπωσιασμένους. Ωστόσο πρόσεξαν και τα κοπάδια από τα άγρια κατσίκια να τρέχουν σαν δαιμονισμένα στο φαράγγι ώστε να απαλλαγούν από τον θόρυβο των τουρμπινών των αεροσκαφών.

***
Στήριξη Αλέκου Παπαδόπουλου

Η παρουσία του Αλέκου Παπαδόπουλου, στη συνέντευξη Τύπου των τριών υποψηφίων βουλευτών Θεσπρωτίας του ΠαΣοΚ, του Χρήστου Κάτσιου, της Αγγελικής Μέμμου και της Μάγδας Τάτση ήταν σημαδιακή. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων τόνισε πως το ψηφοδέλτιο της Θεσπρωτίας έχει μοναδικότητα και πολιτική συγκρότηση και μπορεί να μπορεί να αρχίσει η επαναφορά των υψηλών ποσοστών του ΠαΣοΚ που είχε πάντα στη Θεσπρωτία. Με λίγα λόγια πλήρης στήριξη. Και ο ίδιος; Δήλωσε ότι ο πολιτικός του κύκλος έχει κλείσει και ότι με την παρουσία του στην συνέντευξη θέλησε να δώσει στήριξη σε ένα ποιοτικό ψηφοδέλτιο το οποίο χαρακτήρισε ως ένα από τα καλύτερα που είχε συναντήσει στον νομό Θεσπρωτίας και όχι μόνον.

***
Σύνοδος του ΝΑΤΟ με υπηρεσιακούς

Ένα άλλο γεγονός σχετικά με την Ουκρανία θα πρέπει να μας απασχολήσει: Πρόκειται οσονούπω να διεξαχθούν δύο σημαντικές σύνοδοι του ΝΑΤΟ, πλην όμως η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από υπηρεσιακούς υπουργούς. Ούτε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ούτε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος δέχονται να είναι υπηρεσιακοί υπουργοί. Έτσι η πρώτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου και την 1η Ιουνίου και η δεύτερη των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 15 και 16 Ιουνίου, θα πάνε οι υπηρεσιακοί υπουργοί που θα ορίσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και στις δύο αυτές συνόδους θα συζητηθεί το ουκρανικό και η πρόταση (στην οποία όμως αντιδρούν πολλές χώρες) της ενδεχόμενης ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

***

Καλά που έχουμε εκλογές και προχωρούν τα έργα

Έχει και τα καλά της η προεκλογική περίοδος όσον αφορά την πορεία των έργων, όπως, παράδειγμα, στην περίπτωση του άξονα Γιάννενα-Κακαβιά που μετά τις απαραίτητες διορθώσεις επαναδημοπρατείται και προχωρά. Την υπόθεση πήρε πάνω του, όπως μαθαίνω, ο Πρόεδρος της Βουλής και υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας που «ζόρισε» τους αρμοδίους ώστε να πάρουν τα πράγματα τον δρόμο τους. Έτσι, όπως έκανε ο ίδιος γνωστό, «μετά την πρόσφατη απόφαση της Ενιαίας Αρχής Προδικαστικών Προσφυγών που απλώς έκρινε πως το έργο Γιάννενα-Κακαβιά μπορεί να εκτελεσθεί και από τεχνικές εταιρίες μικρότερου μεγέθους από ό,τι προέβλεπε η προκήρυξη της 10ης Φεβρουαρίου 2023, το Υπουργείο Υποδομών ετοίμασε άμεσα τη νέα προκήρυξη του έργου σύμφωνα με τις συστάσεις της Ανεξάρτητης αυτής Αρχής».

Υπήρξε έντονη ανησυχία και κάποιοι θεωρούσαν ότι το έργο ακυρώθηκε. Όμως ο κ. Τασούλας που είχε και τις επαφές με τον αρμόδιο υφυπουργό Γιώργο Καραγιάννη, ανακοίνωσε ότι το έργο θα επαναδημοπρατηθεί εντός ολίγων ημερών, ενώ χθες η νέα προκήρυξη βγήκε στον «αέρα» αφού προηγουμένως στάλθηκε για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ). Και όπως δηλώνει «συνεπώς ο άξονας Γιάννενα-Κακαβιά ύψους 310 εκ. ευρώ προχωρά κανονικά σύμφωνα με τις επιταγές και της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας». Σημειώνεται ότι η διάρκεια της σύμβασης είναι 54 μήνες και στο έργο θα απασχοληθούν τουλάχιστον 750 εργαζόμενοι, ενώ ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και προχωρούν στην Ήπειρο 380 σημαντικά έργα ύψους 2,5 δις ευρώ «που αλλάζουν προς το καλύτερο τα δεδομένα στην περιοχή μας», όπως επισημαίνει ο κ. Τασούλας.

(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

***
Δημοσκόπηση-μήνυμα για τον Πατούλη

Μόνο ως αρνητικά για τον Γιώργο Πατούλη μπορούν να θεωρηθούν τα ευρήματα της έρευνας που διεξήγαγε η Good Affairs για το ποσοστό αποδοχής των 13 περιφερειαρχών της χώρας αλλά και την πιθανότητα επανεκλογής τους.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της δημοσκόπησης μόλις το 31,8% των ερωτηθέντων για το αν θα ψήφιζαν ξανά τον Γιώργο Πατούλη εμφανίζεται να απαντά «σίγουρα» και «μάλλον σίγουρα» έναντι του 47,7% που δηλώνει «σίγουρα όχι».

Τα χαμηλά ποσοστά που καταγράφει ο κ. Πατούλης δεν προκαλούν, μου λένε, έκπληξη, τη στιγμή που η φθορά είναι ορατή. Ωστόσο, λένε οι γνωρίζοντες, επιβεβαιώνουν την μη-αναστρέψιμη κάμψη των ποσοστών του και το γεγονός πως σε ένα δεύτερο γύρο η ήττα είναι βέβαιη. Στο στρατόπεδο του κ. Πατούλη αναζητούν τις αιτίες αυτών των χαμηλών ποσοστών, με την χαμηλή ενημέρωση των πολιτών για το ρόλο της Περιφέρειας στην καθημερινότητά τους και την αρνητική υπερπροβολή της προσωπικής του ζωής να θεωρούνται από πολλούς ως οι κύριες αιτίες φθοράς του. Που ίσως, λένε πάλι οι γνωρίζοντες, να αποτελεί μήνυμα για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές.