Ένα πρωτότυπο και πάνω απ΄όλα εθνικό δώρο πρόσφερε ο Νίκος Δένδιας κάθε φορά που συναντούσε ομολόγους του, αφήνοντάς τους πολλές φορές έκπληκτους και άφωνους. Έως τώρα δεν είχε αποκαλύψει το μυστικό του δώρο σε κανέναν (ούτε στην διεύθυνση Εθιμοτυπίας του υπουργείου Εξωτερικών), έως ότου ο υπουργός αποφάσισε να δώσει το ίδιο δώρο σε απευθείας μετάδοση σε οικοδέσποινα τηλεοπτικής εκπομπής όπου προσήλθε με τα δώρα του. Και με αναφορά ότι αν η οικοδέσποινα της εκπομπής τον… ψήφιζε θα έφερνε περισσότερα δώρα.

Χάριζε λοιπόν στους ομολόγους του ένα τρισδιάστατο μηχανικό πάζλ, ένα είδος κύβου του Ρούμπικ, αλλά… καλύτερο, καθότι αυτό σχημάτιζε την ελληνική σημαία, δηλαδή τον σταυρό της ελληνικής σημαίας σε άσπρο και γαλάζιο χρώμα. Το καταπληκτικό της υπόθεσης είναι ότι όταν το προσπαθείς να το λύσεις βρίσκεσαι πάντα μπροστά στην ελληνική σημαία. Τώρα πιθανόν να ρωτήσετε, ποιος είναι αυτός που κατασκευάζει κύβους Ρούμπικ σε βερσιόν ελληνικής σημαίας και πώς ανακάλυψε αυτούς τους κύβους ο υπουργός; Ουδείς γνωρίζει ωστόσο εάν τέτοιο δώρο έδωσε και στον Τσαβούσογλου και εάν ναι, μπόρεσε να το λύσει.

Σας πληροφορώ ότι ο κ. Δένδιας ανακάλυψε τους κύβους, τύπου «ελληνική σημαία», στο Καστελλόριζο και ο κατασκευαστής τους ή μάλλον ο εμπνευστής τους είναι ο Πανταζής Χούλης ( ή «άρχοντας των γρίφων», όπως τον αποκαλούν), ο οποίος σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας: Μάστερ στην Αλγεβρική Θεωρία Γραφημάτων (Μαθηματικά), διδακτορικό στα Συστήματα Ελέγχου (Ηλεκτρολογική και Ηλεκτρονική Μηχανική). Είναι καθηγητής του Πανεπιστήμιου της Δυτικής Αυστραλίας έως και το 2012, κατέχει μια εκτενή συλλογή από 4.000 γρίφους, 700 από τους οποίους είναι δικές του επινοήσεις και πρωτότυπα. Γνωστός στην κοινότητα των γρίφων με πολλές τιμητικές διακρίσεις στο διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού γρίφων, είναι μέλος του IPP (International Puzzle Party).

***
Ούτε ένας σημερινός υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, κι αν δεν υπάρξει η (πολυπόθητη) αυτοδυναμία, άπαντες οι υπουργοί και υφυπουργοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τους υπουργικούς τους θώκους προκειμένου να τους καταλάβουν υπηρεσιακοί υπουργοί, υπό την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Σαρμά (προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου). Μαθαίνω ότι ουδείς από τους σημερινούς υπουργούς θα παραμείνει στην θέση του (ως υπηρεσιακός υπουργός) καθότι είναι απόφαση των ιδίων, αλλά και της παρούσας κυβέρνησης. Έτσι τούτο διάστημα άρχισαν σε όλα τα υπουργεία τα λεγόμενα «πακεταρίσματα» ενόψει της υπηρεσιακής κυβέρνησης και του δεύτερου γύρου των εκλογών. Τι θα γίνει όμως στο Μαξίμου;

***
Ο ένοικος στο Μαξίμου μετά τις εκλογές της Κυριακής

Και στο Μαξίμου μία εβδομάδα μετά τις εκλογές οι σημερινοί ένοικοί του θα το εγκαταλείψουν (με την ελπίδα ότι αυτό θα είναι προσωρινό). Το ερώτημα είναι; Θα το εγκαταλείψουν όλοι; Η απάντηση εξ εγκυροτάτων πηγών στο Μέγαρο είναι ότι όντως θα το εγκαταλείψουν όλοι πλην… ενός. Αυτός που δεν πρόκειται να το εγκαταλείψει είναι ο… Πίνατ, το συμπαθέστατο σκυλάκι, εκτός εάν ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός (που θα είναι νέος ένοικος Μαξίμου) δεν τον θέλει. Αλλά δεν νομίζω πως θα έχει κανένα πρόβλημα μαζί του παρά το γεγονός ότι ο Μητσοτάκης πολλές φορές αποκαλεί τον Πίνατ .. «κομματόσκυλο». Όπως και νάχει το πράγμα εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρει να είναι και πάλι πρωθυπουργός τότε ο Πίνατ θα παραμείνει για μια δεύτερη… θητεία στο Μέγαρο Μαξίμου.

***
Η μάχη των εντυπώσεων στην Αθήνα

Εισήλθαμε στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Αυτές οι μέρες που απομένουν έως τις εκλογές της Κυριακής μπορούν να χαρακτηριστούν και ως «μάχη των εντυπώσεων» από τις συγκεντρώσεις στην Αθήνα. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει επιλέξει να πραγματοποιήσει τη συγκέντρωση της πρωτεύουσας στο Σύνταγμα. Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επιλέξει το Θησείο, από όπου και θα κλείσει την προεκλογική του εκστρατεία την Παρασκευή.

***

Πρυτανικές ΕΚΠΑ: Πήρε το…40% των ψήφων και κινδυνεύει με άγονες εκλογές

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν εκλογές στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ο υποψήφιος που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο αριθμό πρώτων προτιμήσεων ήταν ο Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Γεράσιμος Σιάσος ο οποίος και εκλέχτηκε πρώτος στον πρώτο γύρο μεταξύ 14 υποψηφίων (579 πρώτες ψήφους, που αντιστοιχεί στο 40% περίπου του ΕΚΠΑ). Τα προχθεσινά αποτελέσματα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι τέτοια που δεν αφήνουν περιθώρια μικροπολιτικής αμφισβήτησης. Η τεράστια διαφορά των 400 πρώτων ψήφων ανάμεσα στον 1ο και τον 2ο στη σειρά επιλογής των πρώτων προτιμήσεων για τη θέση του Πρύτανη παράγει ένα αποτέλεσμα που με βάση τις δημοκρατικές αρχές και τον σεβασμό στην επιλογή της πλειοψηφίας είναι υπεράνω αμφισβήτησης, και που οφείλει να οδηγήσει στη συγκρότηση Συμβουλίου Διοίκησης. Τα πρόσωπα στα οποία οι καθηγητές έδωσαν την δημοκρατική εντολή να αναλάβουν το τιμόνι του ΕΚΠΑ, δεν μπορούν να απαξιώσουν τον θεσμό που κλήθηκαν να υπηρετήσουν. Η αδυναμία συγκρότησης του Συμβουλίου και η επανάληψη εκ νέου της εκλογικής διαδικασίας λόγω του απίθανου ζυγού αριθμού των μελών του Συμβουλίου (3 -3), θα προσθέσει άλλη μια αρνητική εξέλιξη στον πρόσφατο νόμο του Υπουργείου Παιδείας.

***
Όταν το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της τρομοκρατίας

Ο Πύρρος Δήμας που έχει γεννηθεί στη Χειμάρρα με ανάρτησή του στο Twitter έδωσε συγχαρητήρια στον Φρέντι Μπελέρη για την εκλογή του αλλά και στους πολίτες της «ιστορικής» όπως αναφέρει για τη γενέτειρά του «που όρθωσαν περήφανα το ανάστημά τους, γράφοντας τη δική τους σελίδα στο βιβλίο της ιστορίας αυτού του Τόπου”. Μάλιστα με αφορμή την προφυλάκιση του νεοεκλεγέντα δημάρχου Χιμάρας σημειώνει με νόημα πως «το φως της αλήθειας νίκησε το σκοτάδι της «τρομοκρατίας»», ενώ έχει ανεβάσει και μία φωτογραφία στην οποία ποζάρει χαμογελαστός δίπλα στον Φρέντι Μπελέρη.

***
Ποιος ξύνεται στη γκλίτσα του τσοπάνη;

Μπορεί να έχει περάσει σχεδόν μία βδομάδα από το debate των πολιτικών αρχηγών, αλλά απ’ ότι φαίνεται θα κουβεντιάζουμε για καιρό γι’ αυτό. Και πως να μη το κάνουμε όταν ο ένας πολιτικός αρχηγός συνεχίζει να απαντά στον άλλον. Αναφέρομαι στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος την επομένη του debate απάντησε στον Δημήτρη Κουτσούμπα που του είπε ότι “ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη”.

Εννοείται πως ο Γραμματέας του ΚΚΕ του ανταπάντησε και μάλιστα από τη Λαμία, τον τόπο καταγωγής του. Είπε ο Γραμματέας: “Ο κ. Tσίπρας με αφορμή την παροιμία που είπαμε στο debate, με αποκάλεσε τσοπάνη και ότι βλέπουμε τους αριστερούς ως πρόβατα. Καταρχήν αν και δεν είναι προσωπικό, μπορεί ο κύριος Τσίπρας να με βλέπει ως τσοπάνη. Μπορεί να φταίει και η λαμιώτικη καταγωγή μου. Δεν έχουμε πρόβλημα, γιατί ξέρουμε ότι οι τσοπάνηδες είναι ντόμπροι άνθρωποι. Δεν είναι υποκριτές, δεν λένε αλλά τη μια και άλλα την άλλη. Όσο για το ποιος αντιμετωπίζει τους προοδευτικούς άνθρωπος ως πρόβατα ή ως κουκιά, ας κοιτάξει τον εαυτό του στον καθρέφτη. Εμείς για αυτόν κόσμο έχουμε μια μεγάλη αγκαλιά, γιατί παλέψαμε μαζί του τα προηγούμενα χρόνια όταν αυτός ψήφιζε μνημόνια και μετά ψήφιζε τους νόμους του Μητσοτάκη. Ξέρουμε, άλλωστε, ότι πολλοί από αυτούς, σκέφτονται σήμερα να ψηφίσουν το ΚΚΕ”. Νομίζω πως εδώ κολλάει αυτό που λέει η νεολαία: “Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς”.

***
Ένας κακός ακροδεξιός χαμός

Το ότι θα βλέπαμε έναν ακροδεξιό εμφύλιο παραμονές των εκλογών, για το σε ποιο… αριστερό κόμμα θα κατευθυνθεί η ψήφος των αδέσποτων πλέον, ψήφων του εγκλείστου στις φυλακές Κορυδαλλού, Ηλία Κασιδιάρη, πραγματικά, δεν το περιμέναμε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μάλλον από το τέλος, δηλαδή, μετά το την απόφαση του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε την συμμετοχή του μορφώματος Κασιδιάρη στις εκλογές.

Με προσωπική του ανάρτηση, ο καταδικασμένος για εγκληματικές ενέργειες Κασιδιάρης, καλεί τους οπαδούς του να περιμένουν τις ενδεχόμενες εκλογές του Ιουλίου, όπου έχει, όπως ισχυρίζεται, » έτοιμο σχέδιο «. Έως τότε τους καλεί να μην ψηφίσουν, συγκεκριμένα, το ΕΑΝ ή άλλο, δήθεν,» πατριωτικό δεκανίκι , της ΝΔ , όπως γράφει. Απέρριψε έτσι τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο , που ο ίδιος και οι συνεργάτες του είχαν αναδείξει στον χώρο τους και συγχρόνως προσπαθεί να αποτρέψει τους ψηφοφόρους του να κατευθυνθούν σε λύσεις όπως το κόμμα » Νίκη «, το οποίο προφανώς το βλέπει σαν ανταγωνιστικό στα ακροδεξιά λημέρια. Πού λοιπόν θα κατευθυνθεί η ψήφος των άστεγα κομματικά οπαδών του ;

Μια περιήγηση στα κοινωνικά δίκτυα, δείχνει έναν πραγματικό ακροδεξιό εμφύλιο. Ο πρώην Βουλευτής της Χρυσής Αυγής και συνεργάτης του Κασιδιάρη, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης ( επονομαζόμενος και… Καραϊσκάκης) προτείνει. Σύριζα, δημόσια μάλιστα. Άλλοι συνεργάτες του έγκλειστου στις φυλακές, προτείνουν «Πλεύση της Ελευθερίας» . Για να δεχθούν με τη σειρά τους ,κατηγορίες για … φιλοκουμουνισμό από άλλους. Ένας κακός ακροδεξιός χαμός, δηλαδή που δείχνει το αλλοπρόσαλλο της αντισυστημικής ψήφου αλλά και τον πανικό του Κασιδιάρη που προσπαθεί να συγκρατήσει, μέρος τουλάχιστον, των οπαδών του για την οποία κίνηση θα θελήσει να κάνει στην περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών. Το ποια θα είναι αυτή, θα σας το πούμε σύντομα.

***
Το τεσσάρι στην Κύπρο και η εθνική μας μοναξιά

Το είδαμε κι αυτό: Πολιτικοποίηση της ψήφου της Ελλάδος προς την Κύπρο, στον διαγωνισμό της Eurovision, λίγα μόλις 24ωρα πριν από τις εκλογές και αυτό είναι γεγονός. Ορισμένοι (κυρίως από τον καλλιτεχνικό κόσμο) αντιμετώπισαν με χιούμορ την όλη υπόθεση ότι η Ελλάδα έδωσε ένα μεγαλοπρεπές τεσσάρι στο τραγούδι της Κύπρου, στερώντας της μια θέση στην δεκάδα. Είπαν λοιπόν (κάτι όμως που δεν ισχύει) ότι οι Κύπριοι θύμωσαν και θα μας πάρουν πίσω την Άννα Βίσση, το χαλούμι και δεν ξέρω τι άλλο (ίσως και την Ελευθερία Ελευθερίου από μια εκπομπή ριάλιτι ή να απαγορεύσουν να ακούγονται τραγούδια του Μάριου Τόκα).

Και εκεί που παιζόταν εάν θα ξανακούγαμε «τη νύχτα μυρίζει γιασεμί» ή το «εθνική μας μοναξιά», ήρθε ο Νίκος Κοτζιάς, πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ και πολιτικοποίησε το ζήτημα. Οι διπλωματικές σχέσεις Αθηνών Λευκωσία βρέθηκαν άραγε σε κίνδυνο όταν ο Νίκος Κοτζιάς δήλωνε πως «το τεσσάρι στην Κύπρο είναι η προσπάθεια να αποξενωθεί η ελληνική κοινωνία»; Στον Νίκο Κοτζιά δεν απάντησαν ούτε τα υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, ούτε όμως και η ΕΡΤ. Απλώς ένα μέλος της Επιτροπής (ο Πρόεδρος μάλιστα) ο Νίκος Νικολακόπουλος πρότεινε να ενταχθεί η Eurovision στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εξωτερικών», γιατί το θέμα πλέον με τέτοια παρέμβαση είναι σφόδρα διπλωματικό και έχει σοβαρότατες διεθνείς διαστάσεις. Ή ακόμα πρότεινε για να τελειώνουν τα… παρατράγουδα να γίνει, τιμής ένεκεν ο κ. Κοτζιάς επίτιμος πρόεδρος της Επιτροπής Eurovision.

Επί της ουσίας τώρα, τα μέλη της Επιτροπής δεν έχουν καμία σχέση με την ΕΡΤ. Δηλαδή έχουν, αφού η ΕΡΤ τα επέλεξε, ωστόσο είναι ανεξάρτητα μέλη που εργάζονται σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και λοιπά. Ψήφισαν αρχικώς για τα δέκα καλύτερα, κατά τη γνώμη τους, τραγούδια, (η ψήφος δόθηκε την προηγουμένη παρακαλώ ημέρα του διαγωνισμού), παρέδωσαν τις ψήφους σε γυναίκα συμβολαιογράφο (και ήταν έως ότου ανακοινωθούν τα αποτελέσματα επτασφράγιστο στο μυστικό) και εν συνεχεία ανακοινώθηκαν, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τι ψήφισε το κοινό (την νύχτα που μεταδιδόταν ο μουσικός ευρωπαϊκός διαγωνισμός).