Η Αλεξία και ο Κώστας Μπακογιάννης άνοιξαν την κεντρική ομιλία της μαμάς τους και υποψήφιας βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη χθες το απόγευμα (17/5) στο θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων. Χαρούμενοι και συγκινημένοι μίλησαν για τη μητέρα τους και διηγήθηκαν ο καθένας από μία ιστορία που την χαρακτηρίζει.

«Έχω την τύχη και την τιμή να είμαι η κόρη της Ντόρας Μπακογιάννη. Όταν αναρωτιόμουν τι θα έλεγα εδώ απόψε όλα τα λόγια μου φάνταζαν φτωχά και τετριμμένα σε σχέση με το ποια είναι πραγματικά αυτή η γυναίκα. Ανέτρεξα στη φράση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: «όταν δεν ξέρεις τι να κάνεις, κάνε το σωστό και όταν δεν ξέρεις τι να πεις, πες την αλήθεια». Και η αλήθεια είναι ότι η Ντόρα Μπακογιάννη δεν είναι μια γυναίκα σαν τις άλλες» είπε η Αλεξία.

«Μαμά, δεν ξέρω αν το θυμάσαι, τη μέρα που τελείωσε η δίκη της 17 Ν και οι δικαστές διάβαζαν τις ποινές, το δικαστήριο στον Κορυδαλλό γέμισε με υποστηρικτές των τρομοκρατών. Μπλοκάροντάς μας τον δρόμο, άρχισαν να φωνάζουν χυδαία συνθήματα κατά του μπαμπά μας, πρωτίστως. Τους κοιτάζαμε αποσβολωμένοι, δεν κουνιόταν κανείς. Σηκώθηκες εσύ, σηκώθηκες και προχώρησες απάνω τους. Και εκείνοι μέριασαν να διαβείς. Και πίσω σου όλοι εμείς. Αυτή είσαι μαμά, ατρόμητη, γενναία, αλύγιστη και ταυτόχρονα, χωρίς ποτέ να απαρνηθείς την αδιανόητη συνηθισμένη τρυφερότητα, που μας κυνηγάει, ολόκληρα γαϊδούρια, να ξεκουραστούμε και να φάμε γιατί είμαστε χλωμοί. Δεν κιόταψες μπροστά σε καμία μάχη. Δεν μας άφησες ποτέ από το χέρι. Καλή επιτυχία μαμά» κατέληξε η Αλεξία.

Κώστας Μπακογιάννης: Τη δύναμη που της δίνετε θα σας τη δώσει πολλαπλάσια

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Κώστας Μπακογιάννης. «Έχω μια κάποια συγκίνηση. Έχω προλογίσει πολλούς φίλους, ποτέ δεν έχω σκεφτεί περισσότερο τι να πω. Θα πω μια ιστορία. Είμαστε στο 2008, υπουργός Εξωτερικών. Ετοιμάζεται να πάει στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου για να ασκήσει βέτο. Προετοίμαζε το έδαφος, δημιουργούσε συμμαχίες, αυτή ήταν η συμβουλή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» είπε.

«Είμαστε σε ένα ξενοδοχείο» συνέχισε, «χτυπάει το τηλέφωνο και είναι η Κοντολίζα Ράις, ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Της λέει «Ντόρα έχουμε πρόβλημα», «το ξέρω Κόντι», αυτό ήταν το καλύτερο σημείο της συνομιλίας. Πρέσβεις άκουγαν με δέος. Της λέει «ξέρεις κάτι; Είμαι κρητικιά». Κάγκελο η Ράις. «Σε προσκαλώ κιόλας να έρθεις στην Κρήτη». Όσο ψηλά κι αν έφτασε, το μυαλό της μπορεί να ήταν στις Βρυξέλλες, στην Ουάσινγκτον, στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στην Αθήνα, αλλά η καρδιά της ήταν πάντα εδώ στα Χανιά. Γιατί ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που μας δίδαξε ήταν ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ρίζες, αλλιώς δεν αντέχουν και τους παρασέρνει ο πρώτος άνεμος. Πρέπει να θυμούνται πάντοτε ποιοι είναι, από που είναι, που πατάνε και τι γυρεύουν. […] Τη δύναμη που της δίνετε, θα σας τη δώσει πολλαπλάσια. Μάνα Ντόρα έλα με φόρα» είπε.

Συγκινημένη και η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη είπε ξεκινώντας την ομιλία της: «Πόση συγκίνηση να αντέξει κανείς. Στα τόσα χρόνια ποτέ δεν με έχουν προλογίσει τα παιδιά μου οπότε πρέπει να σας πω ότι μου’ χει κοπεί και λίγο η ανάσα, γιατί, κακά τα ψέματα, είναι ό,τι πολυτιμότερο έχω».

Δείτε μετά το 31:00