Την άποψη του ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί με τη γνώση και την πείρα του να συνδράμει σημαντικά στον έλεγχο της εξουσίας εκφράζει σε συνέντευξη του στο Βήμα ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού και υποψήφιος του κόμματος στην Α’ Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα του Βήματος, ο κ. Γερουλάνος προσθέτει επίσης πως το ΠΑΣΟΚ έχει τη δυνατότητα να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων και έχει χρέος να αρθρώσει ένα προοδευτικό όραμα για τη χώρα.

Όσον αφορά τις  «κόκκινες γραμμές» του ΠΑΣΟΚ για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ο κ. Γερουλάνος αναφέρεται στις μεταρρυθμίσεις που θα αποσυγκεντρώσουν την εξουσία του επιτελικού κράτους και θα διευρύνουν την παραγωγική βάση με σκοπό τη δίκαιη ανακατανομή του πλούτου.

Σχετικά με τα προβλήματα της πρωτεύουσας, καθότι υποψήφιος στην Α’Αθηνών, ο πρώην υπουργός προτείνει τον σχεδιασμό πολιτικών που θα περιορίσουν τις κοινωνικές ανισότητες, ενώ σχετικά με το φαινόμενο του «υπερτουρισμού» αναφέρει πως «δεν πρέπει να μας ανησυχεί η ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά ο τρόπος που τον αξιοποιούμε, ώστε ο πλούτος του να μοιραστεί δίκαια».

Τέλος, στέκεται στην έλλειψη οράματος που υπάρχει μετά τα μνημόνια στον Εν Ελλάδι πολιτικό λόγο καθώς «εξαντλούμαστε σε λογιστικές καταγραφές και τρέχουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος» και καταλήγει λέγοντας πως  «η Ελλάδα έχει ανάγκη την ίδια ένεση αισιοδοξίας που θα υποστηρίζεται με πολιτικές που θα δώσουν νέα πνοή».

Μπορεί τελικά το ΠΑΣΟΚ να πετύχει τον αρχικό εκλογικό του στόχο, το «ισχυρό διψήφιο ποσοστό», τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να κινείται οριακά γύρω στο 10%;

Και βέβαια μπορεί. Αυτό που συναντώ στον δρόμο, όταν γυρίζω στις γειτονιές της Αθήνας, είναι ένα νέο ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ. Μετά από καιρό, το κόμμα μας μπορεί να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων και υπάρχουν πολλοί ψηφοφόροι που θα προτιμήσουν η ψήφος τους να κάνει τη διαφορά. Δική μας δουλειά είναι να τους πείσουμε ότι αυτή η ψήφος θα πιάσει τόπο, για να αλλάξουμε τις μεγάλες παθογένειες του πολιτικού συστήματος που όλα τα κόμματα έχουμε υπηρετήσει και εκμεταλλευτεί στο παρελθόν. Εκτός από τις λύσεις της καθημερινότητας ο κόσμος περιμένει από εμάς να αρθρώσουμε ένα προοδευτικό όραμα για τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ κατηγορείται ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει τη μετεκλογική του στάση. Τι πρόκειται να κάνετε, εάν και στις δεύτερες εκλογές δεν προκύψει αυτοδυναμία;

Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση είναι πολύ σημαντική για εμάς και τους στόχους που έχουμε θέσει και δεν θέλω να την ξεπεράσω αβίαστα. Η απλή αναλογική, είναι εργαλείο με το οποίο οι ψηφοφόροι μπορούν να πιέσουν το πολιτικό σύστημα να ωριμάσει και να σοβαρευτεί. Είναι μια εκλογική διαδικασία που απαιτεί συνεργασίες και σύνθεση, απαιτεί λογοδοσία και σεβασμό στους θεσμούς. Τα δύο πρώτα κόμματα, στις δημοσκοπήσεις, δεν θέλουν τέτοιον έλεγχο της εξουσίας τους. Προτιμούν να τη χάσουν από τον αντίπαλό τους, παρά να παραδώσουν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες τη δυνατότητα να τους ελέγχουν αφότου εκλεγούν. Αυτό, για μας, αποτελεί μεγάλη πρόκληση και ευκαιρία. Από το βράδυ των εκλογών μέχρι να σχηματιστεί Κυβέρνηση, εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να βάλουμε την πολιτική ζωή του τόπου σε γερές βάσεις και αυτό σημαίνει Κυβερνήσεις με καθαρή μεταρρυθμιστική ατζέντα και μεγάλη κοινοβουλευτική ισχύ. Αυτοδύναμες κυβερνήσεις, με ισχνή πλειοψηφία, που διαχειρίζονται την εξουσία χωρίς τη δύναμη να κάνουν απαραίτητες αλλαγές, θα οδηγήσουν τη χώρα σε οικονομικές και κοινωνικές περιπέτειες.

Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» του ΠΑΣΟΚ για να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας; Σε ποια ζητήματα δεν είστε διατεθειμένοι να υποχωρήσετε;

Στις μεταρρυθμίσεις που θα αποσυγκεντρώσουν την εξουσία του επιτελικού κράτους και θα διευρύνουν την παραγωγική βάση, για να πετύχουμε δίκαιη ανακατανομή του πλούτου. Τώρα, είναι η ώρα να απελευθερώσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που σήμερα μένουν αδρανείς, διότι δεν έχουν πρόσβαση σε χρήμα, γνώση και εξουσία. Αλλά για να το κάνουμε αυτό, πρέπει να περάσουμε εξουσίες σε θεσμούς που λογοδοτούν πιο κοντά στον πολίτη και συνεργάζονται, για να αξιοποιήσουν τον αμύθητο πλούτο που βρίσκεται αναξιοποίητος σε τοπικές κοινωνίες.

Γιατί κάποιος να ψηφίσει ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές;

Για να εκφράσει την απαίτηση για αλλαγή του πολιτικού συστήματος προς την κατεύθυνση που περιέγραψα. Για να δείξει ότι η χώρα χρειάζεται να κάνει άλματα μπροστά και ότι μια απλή διαχείριση της εξουσίας, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών. Όσο και αν προσπαθούν να μας πείσουν αλλιώς, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα είναι ότι η γνώση και η πείρα του ΠΑΣΟΚ, τα χρόνια που έχει μείνει μακριά από την εξουσία, θα είναι χρήσιμα και για τον έλεγχο της εξουσίας τους και για την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα.

Μπορεί ένα σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο διακυβέρνησης να δώσει λύσεις στα προβλήματα τις κοινωνίας και της Πολιτικής (Οικονομία, Θεσμοί κ.λπ.);

Μόνο αυτό μπορεί. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η επικράτηση του Νεοφιλελευθερισμού έχει οδηγήσει σε ανισότητες που διαλύουν την κοινωνική συνοχή. Όταν αυτό συμβαίνει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, οι κοινωνίες μας οδηγούνται σε συγκρούσεις με ολέθρια αποτελέσματα. Τώρα, είναι η ώρα να αντιστρέψουμε αυτή την πορεία, διότι σε λίγο θα είναι αργά. Η μάχη με τις ανισότητες σε εισόδημα, πλούτο και πρόσβαση στην εξουσία, θα πρέπει να είναι προτεραιότητα της επόμενης Κυβέρνησης.

Τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές;

Ο έλεγχος της εξουσίας. Τόσο τα Τέμπη όσο και οι υποκλοπές, είναι αποτελέσματα εξουσίας που υπηρετεί τους σκοπούς τού εξουσιάζοντα και όχι του πολίτη. Αυτό το σύστημα εξουσίας έχει δείξει τα όριά του. Η ανέλεγκτη εξουσία κάνει κακό, όχι μόνο στον λαό αλλά και σε αυτούς που εξουσιάζουν. Άρα, το διακύβευμα είναι απλό: θέλουμε αλαζονική εξουσία ή δημοκρατική συνεργασία;

Εξακολουθείτε να παραμένετε στη γραμμή του «ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης» για Πρωθυπουργός; Και αν όχι αυτοί οι δύο, τότε ποιος; Τι χαρακτηριστικά θα πρέπει να έχει αυτό το πρόσωπο; Από ποιον χώρο θα προέρχεται;

Ο ή η επικεφαλής της Κυβέρνησης που θα εκλεγεί με απλή αναλογική πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά: να πιστεύει στο σύστημα που τον ή την εξέλεξε, να δέχεται έλεγχο της εξουσίας και να μπορεί να συνθέσει διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες. Ο κ. Μητσοτάκης, δεν πιστεύει στην απλή αναλογική. Λέει «θα σας πηγαίνω σε εκλογές, μέχρι να με ψηφίσετε». Ο κ. Τσίπρας απαξιώνει τη σύνθεση πολιτικών δυνάμεων, αν δεν είναι αυτός επικεφαλής, μιλώντας για «Κυβέρνηση Ηττημένων». Ούτε ο ένας ούτε ο άλλος, πιστεύει στην απλή αναλογική.

Είστε υποψήφιος στην Α’ Αθηνών. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Αθήνας και πώς σκοπεύετε να τα αναδείξετε;

Η Αθήνα είναι ένας μικρόκοσμος της Ελλάδας με τα ίδια προβλήματα σε υπερθετικό βαθμό. Πρώτα απ’ όλα οι ανισότητες. Από γειτονιά σε γειτονιά, οι προκλήσεις αλλάζουν ριζικά. Δεύτερον, όπως στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι ανάπτυξη είναι για κάποιους και όχι για όλους. Απίστευτες πηγές πλούτου μένουν αναξιοποίητες, την ώρα που υποφέρουμε από μεγάλη ανεργία. Πεθαίνουν επαγγέλματα, όπως οι χειροτέχνες, την ώρα που γεμίζει τουριστικά λεωφορεία η Αθήνα. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, η αγορά είναι πολύ μικρή για να την αφήσεις χωρίς βοήθεια από το κράτος και τώρα είναι ώρα να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα διορθώσουν αυτήν τη βαθιά ανισορροπία.

Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζει ζήτημα «υπερτουρισμού» με την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του airbnb να έχει οδηγήσει σε ραγδαία άνοδο των ενοικίων, γεγονός που έχει καταστήσει ορισμένες γειτονιές του κέντρου «απλησίαστες». Τι θα έπρεπε να κάνει η επόμενη Κυβέρνηση, για να περιορίσει αυτό το πρόβλημα;

Πολιτικές για να διαχέονται οι καρποί του τουρισμού. Το Κουκάκι, σε λίγο, δεν θα είναι ο δελεαστικός τουριστικός προορισμός που τράβηξε τόσο πολύ AirBnB, απλά, διότι δεν είναι πια η γειτονιά που ήταν. Αντίθετα, η Ακαδημία Πλάτωνος, μια από τις πιο σημαντικές περιοχές της Αθήνας δεν τραβάει καθόλου. Δεν πρέπει να μας ανησυχεί η ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά ο τρόπος που τον αξιοποιούμε, ώστε ο πλούτος του να μοιραστεί δίκαια.

Δηλώσατε σε πρόσφατη συνέντευξη σας πως οι πολίτες γυρνούν την πλάτη στους πολιτικούς, γιατί θεωρούν πως «είναι αλλού» και δεν έχουν απαντήσεις στα σύγχρονα προβλήματα που τους αφορούν. Ποια ζητήματα θα έπρεπε να απασχολούν περισσότερο τον προεκλογικό διάλογο αλλά παραμελούνται;

Τα μνημόνια, μεταξύ άλλων, σκότωσαν την πολιτική συζήτηση στην Ελλάδα. Αντί να δίνουμε όραμα στη χώρα, εξαντλούμαστε σε λογιστικές καταγραφές και τρέχουμε στην Τράπεζα της Ελλάδος να μας δώσει τις ευλογίες της. Αν άκουγα τους λογιστές μου, θα έπρεπε να είχα κλείσει την εταιρεία μου. Το ότι επιβίωσε, είναι αποτέλεσμα του οράματος που είχαμε και που το υπηρετήσαμε όλοι. Σήμερα, η Ελλάδα έχει ανάγκη την ίδια ένεση αισιοδοξίας που θα υποστηρίζεται με πολιτικές που θα δώσουν νέα πνοή σε κοινωνικά αγαθά όπως η Υγεία, η Παιδεία και ο Πολιτισμός.