Η δημοσκόπηση της κάλπης θα αναδείξει το Κίνημα μας στην όχθη των νικητών, δηλώνει στο ηλεκτρονικό Βήμα ο γραμματέας του ΠαΣοΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος. Ο κ. Σπυρόπουλος τονίζει ότι η ψήφος στο ΠαΣοΚ είναι  «ψήφος ελπίδας για αλλαγή πορείας». «Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στην εξουσιολαγνεία δύο αποτυχημένων συστημάτων εξουσίας, του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, που καθηλώνουν τη χώρα στο χθες» υπογραμμίζει.

Ο κ. Σπυρόπουλος εκτιμά ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα διστάσει να οδηγήσει τη χώρα σε αλλεπάλληλές εκλογικές αναμετρήσεις προκειμένου να πετύχει την αυτοδυναμία και αναφέρεται στο κάλεσμα που κάνει ο Πρωθυπουργός στους κεντρώους ψηφοφόρους.

«Οι κεντρώοι ψηφοφόροι έχουν πλέον και γνώση και πικρή πείρα από τον κ. Μητσοτάκη. Έναν πολιτικό που εμφανίστηκε με το προσωπείο του μετριοπαθούς φιλελεύθερου πολιτικού, αλλά στην πράξη χρησιμοποίησε τις πιο αναχρονιστικές πρακτικές εξουσίας. Με ποια αξιοπιστία, λοιπόν, απευθύνεται στους κεντρώους πολίτες όταν βαρύνεται με πρωτοφανή σκάνδαλα που έπληξαν το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς;» δηλώνει.

-Με την αποψινή ομιλία του Ν. Ανδρουλάκη, στο Ηράκλειο, κλείνει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου. Τι περιμένετε από τις κάλπες;

ΑΠ. Η αισιοδοξία και η ελπίδα για την πραγματική Αλλαγή, με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι διάχυτη σε όλη τη χώρα. Σε κάθε ομιλία του Προέδρου μας αλλά και στις δικές μας περιοδείες το μήνυμα των πολιτών είναι ξεκάθαρο: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε πρωταγωνιστικά και η πραγματική “δημοσκόπηση”, αυτή της κάλπης των εθνικών εκλογών, είμαι βέβαιος ότι θα αναδείξει το Κίνημα μας στην όχθη των νικητών.

Το βασικό διακύβευμα των εκλογών είναι ποιον πραγματικά θα υπηρετεί η νέα κυβέρνηση – γιατί κυβέρνηση θα υπάρξει. Θα υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, τις πραγματικές αγωνίες της κοινωνίας ή τα συμφέροντα μιας κομματικής ή οικονομικής ολιγαρχίας που νέμεται τον πλούτο του ελληνικού λαού, όπως συμβαίνει με τη σημερινή κυβέρνηση; Είναι στο χέρι μας να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να βάλουμε τέλος στον άδικο και αδιέξοδο  ελιτισμό της ΝΔ αλλά και στον τοξικό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί να ψηφίσουν οι πολίτες το ΠαΣοΚ; Ποιο θα είναι το αντίκρισμά αυτής της ψήφου; Πώς θα  κάνει τη ζωή τους καλύτερη;

ΑΠ. Ψήφος στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι ψήφος ελπίδας για αλλαγή πορείας. Ήρθε η ώρα να βάλουμε τέλος στην εξουσιολαγνεία δύο αποτυχημένων συστημάτων εξουσίας, του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα, που καθηλώνουν τη χώρα στο χθες. Εμείς προβάλλουμε ένα νέο ήθος και  αγωνιζόμαστε για ένα διαφορετικό υπόδειγμα πολιτικής. Είμαστε το πρώτο κόμμα που καταθέσαμε εδώ και καιρό ένα πλήρως επεξεργασμένο, ρεαλιστικό και προοδευτικό πρόγραμμα. Έχουμε ξεκάθαρες και γνωστές σε όλους προγραμματικές θέσεις και δεν θα κάνουμε εκπτώσεις σε αυτές. Είμαστε υπέρ των συναινέσεων και όχι υπέρ του μοιράσματος υπουργικών καρεκλών. Λέμε ελάτε να συνεννοηθούμε σε κάποια βασικά. Να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και των δανειοληπτών που βασανίζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Να αλλάξουμε τον τρόπο διαχείρισης του Ταμείου Ανάκαμψης. Να διασφαλίσουμε μια πραγματικά δίκαιη και βιώσιμη πράσινη μετάβαση. Να αλλάξουμε δομές και αντιλήψεις σε ένα κράτος που βασιλεύει ο συγκεντρωτισμός και η αναποτελεσματικότητα. Να προστατεύσουμε τη δημοκρατία και τους θεσμούς από τις παρεμβάσεις της εκάστοτε εξουσίας. Αυτή είναι η πεμπτουσία της δικής μας πρότασης διακυβέρνησης.

Η πρόταση σας για κυβέρνηση προγραμματικής συμφωνίας από την πρώτη Κυριακή, στο πιθανό ενδεχόμενο να είναι η ΝΔ πρώτο κόμμα, πέφτει στο κενό. Ο κ. Μητσοτάκης δηλώνει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί  με το ΠαΣοΚ του Νίκου Ανδρουλάκη.

ΑΠ. Ο κ. Μητσοτάκης ποτέ δεν πίστεψε στις συνεργασίες και τις συναινέσεις γύρω από τους μεγάλους εθνικούς στόχους της πατρίδας μας. Δεν θα διστάσει να σύρει τη χώρα σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, για να πετύχει τον στόχο της αυτοδυναμίας. Το μέλλον της χώρας το βλέπει, δυστυχώς, υπό το πρίσμα της προσωπικής του διάσωσης και διαιώνισης ενός αδιαφανούς συστήματος νομής της εξουσίας, το οποίο βάφτισε «επιτελικό κράτος». Γνωρίζει όμως ότι μόνο ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μπορεί να μπει ανάχωμα στις επιδιώξεις του και γι’ αυτό, προσπαθεί να αποσπάσει ψήφους από το Κίνημά μας. Κατανοώ την αγωνία του, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ο δημοκρατικός κόσμος διαθέτει τα πολιτικά αντανακλαστικά και θα στείλει ισχυρό μήνυμα Αλλαγής την Κυριακή.

-Και αν ανατραπούν τα προγνωστικά; Αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και σας καλέσει σε «προοδευτική διακυβέρνηση» τι θα κάνετε; Αν αρνηθείτε, δεν θα βρεθείτε μπροστά στον κίνδυνο εκλογικής συρρίκνωσης;

ΑΠ. Δεν έχουμε καμία αγωνία για το ποιος θα βγει πρώτος, ούτε γνώμονας των αποφάσεών μας είναι το κομματικό όφελος. Μόνη μας αγωνία είναι το συμφέρον της χώρας και του λαού μας, στο πλαίσιο πάντα συγκεκριμένων αρχών. Πάνω σε αυτήν τη βάση και με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε ισχυρά διψήφια ποσοστά θα αρχίσουμε συζητήσεις με όσες πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται πραγματικά -και όχι προσχηματικά- για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

-Σε κάθε περίπτωση, το «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας» θα ισχύσει και μετά τις εκλογές ή όπως υποστηρίζουν οι αντίπαλοι σας θα το  ξανασκεφθείτε;

ΑΠ. Κοιτάξτε, εμείς έχουμε σταθερές και υπεύθυνες θέσεις.  Δεν λέμε λόγια του αέρα. Ούτε πρόκειται να γίνουμε δεκανίκι αποτυχημένων συστημάτων εξουσίας. Άλλοι έχουν την «τεχνογνωσία» να μετατρέπουν τα «όχι» σε «ναι», μέσα σε ένα βράδυ. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αγωνίζεται να οικοδομήσει μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, η οποία περνά από τη σύμπτωση λόγων και έργων.

-Ο πρωθυπουργός απευθύνεται συνεχώς στους πολίτες του κέντρου που ψήφισαν το 2019 τη ΝΔ ζητώντας να τον ξαναψηφίσουν. Το δικό σας μήνυμα στους πολίτες αυτούς ποιο είναι;

ΑΠ. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι έχουν πλέον και γνώση και πικρή πείρα από τον κ. Μητσοτάκη. Έναν πολιτικό που εμφανίστηκε με το προσωπείο του μετριοπαθούς  φιλελεύθερου πολιτικού, αλλά στην πράξη χρησιμοποίησε τις πιο αναχρονιστικές πρακτικές εξουσίας. Με ποια αξιοπιστία, λοιπόν, απευθύνεται στους κεντρώους πολίτες όταν βαρύνεται με πρωτοφανή σκάνδαλα που έπληξαν το κράτος δικαίου και τους δημοκρατικούς θεσμούς; Πώς συμβαδίζει ο δημοσιονομικός λαϊκισμός της περασμένης τετραετίας -που πολύ εύστοχα ανέδειξε ο Αλέκος Παπαδόπουλος σε πρόσφατη αρθρογραφία του- με μια ανθεκτική και δίκαιη οικονομία; Εμείς διεκδικούμε τη ψήφο των δημοκρατικών πολιτών για να βάλουμε τέρμα στη λογική του «κράτος-λάφυρο», στο κράτος των ανιψιών και των κολλητών, στα αποτυχημένα συστήματα εξουσίας του κ. Μητσοτάκη και του κ. Τσίπρα. Καλούμε τον δημοκρατικό κόσμο να δώσει δύναμη στο ΠΑΣΟΚ που αποτελεί τη βασική έκφραση της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα αλλά και τον πιο αξιόπιστο πυλώνα της Δημοκρατικής Παράταξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχτηκαν χρυσοί χορηγοί του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις πολιτικές τους παλινωδίες και τις ασυνάρτητες τοποθετήσεις τους όπως ήταν οι “Πρέσπες του Αιγαίου” ή τα “τοπικά νομίσματα” και την πανσπερμία θολών θέσεων όπως αποτυπώθηκε στην περίπτωση της απόσυρσης Κατρούγκαλου από τα ψηφοδέλτια.