Σήμερα θα αρχίσω με μια εξέλιξη που «έσκασε» την τελευταία στιγμή και ας βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Επί του «πιεστηρίου», όπως έλεγαν και οι παλαιότεροι: Έλληνες στρατιωτικοί (ανάμεσά τους και κομάντος) αναλαμβάνουν από αυτό τον μήνα να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς στρατιωτικούς, αλλά θα τους εκπαιδεύουν εκτός Ελλάδας. Η εκπαιδευτική αυτή επιχείρηση εντάσσεται στην Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας για την Ουκρανία (EUMAM), που έχει ήδη θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από τον περασμένο Νοέμβριο και μετέχουν 24 ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Η πληροφορία που έως τώρα την κρατούσαν «απόρρητη» τα επιτελεία, επιβεβαιώνεται πλέον από το ΓΕΕΘΑ, με την σημείωση ότι πρόκειται για «κινητές ομάδες Ελλήνων εκπαιδευτών», ή «αερομεταφερόμενες» οι οποίες έχουν ως αποστολή την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών σε ότι αφορά τα άρματα μάχης Λέοπαρντ, το μηχανικό, το πυροβολικό, το πεζικό και βεβαίως στην τεχνική των ειδικών δυνάμεων. Πληροφορούμαι ότι μια ομάδα Ελλήνων εκπαιδευτών είναι έτοιμη να αναχωρήσει, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, είτε για την Ολλανδία, είτε για την Πολωνία για να εκπαιδεύσει τους Ουκρανούς στρατιωτικούς σε άρματα μάχης (και κυρίως στα Λέοπαρντ και στα Marder).

***
Αποτελέσματα από σπίτι ή από το κόμμα;

Η νύχτα της μετάδοσης των αποτελεσμάτων απασχολεί τα κομματικά επιτελεία αλλά και τους πολιτικούς αρχηγούς. Και ένας από τους προβληματισμούς έχει να κάνει πού ο αρχηγός του κόμματος θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα; Είθισται από τις εκλογές των πρώτων χρόνων της μεταπολίτευσης, οι αρχηγοί των κομμάτων να παρακολουθούν τα αποτελέσματα από το σπίτι τους, έως ότου ανακηρυχθεί ο νικητής. Εν συνεχεία πάνε στα γραφεία του κόμματος, που είτε μετέχουν στους πανηγυρισμούς, είτε κάνουν μια δήλωση παραδοχής της ήττας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου για παράδειγμα έμενε στο Καστρί, το ίδιο και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής που έμενε στην Πολιτεία. Το ερώτημα τέθηκε και στον Μητσοτάκη και στον Τσίπρα, Ο μεν Πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα παρακολουθήσει τα αποτελέσματα (μαζί με τους συνεργάτες του) από το Μέγαρο Μαξίμου ή από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην οδό Πειραιώς. Πάντως έχει αποκλείσει την περίπτωση να τα παρακολουθήσει από τον περιφερειακό του Λυκαβηττού. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά πάσα πιθανότητα θα βρίσκεται στο σπίτι του στην Κυψέλη και από εκεί θα αναχωρήσει για την Κουμουνδούρου.

***
Κυβέρνηση με νέο οργανόγραμμα

Τώρα επειδή πολύς λόγος γίνεται για την επόμενη κυβέρνηση, αυτό που έμαθα είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καλά κλειστά τα χαρτιά του όσον αφορά τα ονόματα. Το μόνον που σχεδιάζει είναι το νέο οργανόγραμμα της νέας του κυβέρνησης (σε περίπτωση βεβαίως που πάρει την εντολή σχηματισμού της). Εκείνο που έμαθα είναι ότι έχει ετοιμάσει ένα οργανόγραμμα για την κυβέρνησή του. Δηλαδή ποια νέα υπουργεία θα συσταθούν (ήδη ανακοίνωσε το υπουργείο Στεγαστικής Πολιτικής), ποια θα συνενωθούν, πώς θα διαμοιρασθούν οι αρμοδιότητες σε διάφορα υπουργεία. Συνεπώς όσοι κάνουν όνειρα (ή πιέσεις) για να αναλάβουν υπουργικό θώκο στη νέα κυβέρνηση, μάλλον θα πρέπει να περιμένουν να αποφασίσει ο αρχηγός.

***

Αξία αξεπέραστη οι… λαϊκές

Δεν λέω, χρειάζεται και το Tik Tok, αλλά για το παλιό, καλό ΠΑΣΟΚ οι μάχες κερδίζονται στις λαϊκές. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο άνθρωπος του κόμματος που εξειδικεύτηκε στο καλάθι της νοικοκυράς και τις τιμές των ζαρζαβατικών είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Παναγιώτης Δουδωνής που μαζί με την Ελένη Χρονοπούλου, τον Δημήτρη Μάντζο και τη Ρόζα Βρεττού συντονίζει τις πασοκικές εξορμήσεις ανά το Λεκανοπέδιο. Το σύστημα δεν είναι πόρτα – πόρτα, αλλά πάγκο – πάγκο. Γι’ αυτό, αν βρείτε κανένα προεκλογικό φυλλάδιο ανάμεσα στα κρεμμύδια, να ξέρετε ποιος είναι ο ιθύνων νους. Τώρα, ποιος θα κλάψει στο τέλος, είναι άλλη υπόθεση..

***
Τα τρία ΠΝΠ από την Κουμουνδούρου

Στον ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται για την επόμενη ημέρα. Αν και οι έως τώρα δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πολλή αισιοδοξία ωστόσο πηγές στην Κουμουνδούρου μου λένε ότι ετοιμάζουν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για την επόμενη ημέρα: 1.Μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα και μηδενισμός ΦΠΑ σε άλλα (όπως ψωμί, βρεφικό γάλα και παιδικές τροφές), 2. Κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια και 3. Αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας έως τον σχετικό νόμο.

***
Ο Πρωθυπουργός, οι πεζοναύτες και ο αρματωμένος Βόλος

Όταν ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στην Πάτρα για προεκλογική ομιλία αποκάλυψε ότι από τη βάση της Ανδραβίδας θα εξορμούν τα F-35 και εξήγγειλε μάλιστα χρηματοδότηση της περιοχής με 150 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της βάσης ώστε να μπορεί να «φιλοξενήσει», τα πέμπτης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη. Προχθές που βρέθηκε στον Βόλο, θυμήθηκε τα χρόνια της θητείας του, πριν από 30 χρόνια, στην 111 Πτέρυγα Μάχης στον Αγχίαλο, μαζί με τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας και εξήγγειλε την αναβάθμιση όλων των F-16, αλλά δεν ξέχασε και τους πεζοναύτες της 32ας Ταξιαρχίας (που εδρεύει στον Βόλο): «Θα έχετε σε λίγο καινούργια αμφίβια», είπε στους πεζοναύτες.

Πρόκειται για συνολικά 74 επιθετικά αμφίβια οχήματα, AAVP-7A1 με τον (βαρύ) οπλισμό τους και τα ανταλλακτικά, συνολικής αξίας 268 εκατ. δολαρίων. Μάλιστα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε προσφάτως ανακοίνωση για τα αμφίβια που πωλούνται στην Ελλάδα, λέγοντας: «Η πώληση αυτή θα βελτιώσει την ικανότητα της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές, παρέχοντας αποτελεσματική ικανότητα προστασίας των θαλάσσιων συμφερόντων και των υποδομών για την υποστήριξη της στρατηγικής της θέσης στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ».

***
Και ξαφνικά τείνει χείρα φιλίας ο Ερντογάν

Αυτός ο Ερντογάν την παραμονή των εκλογών στην Τουρκία, όσο βλέπει ότι βρίσκεται πίσω στις δημοσκοπήσεις από τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου τόσες πιο πολλές «αναθεωρήσεις» κάνει στην εξωτερική πολιτική του και ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Για παράδειγμα έστειλε μήνυμα φιλίας στην Ελλάδα και ευχήθηκε οι εκλογές να γίνουν η αρχή μιας νέας εποχής για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Με την Ελλάδα», είπε «μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις εχθρότητες και τους ανταγωνισμούς, αυτό έφθειρε πολύ και τις δύο χώρες και δεν πρέπει να συνεχιστεί…».

***
«Δεν είμαι αφελής» απαντά ο Μητσοτάκης

Άμεση απάντηση έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: Μιλώντας στο Associated Press είπε ότι θα τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία, δηλώνει πρόθυμος να μιλήσει με όποιον αναδειχθεί νικητής από τις κάλπες της Κυριακής 14 Μαΐου, αλλά προσθέτει ότι ελπίζει ότι η επόμενη κυβέρνηση θα «επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση». Πρόσθεσε όμως με νόημα: «Αλλά δεν είμαι αφελής. Γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».

***
Πότε θα κάνουμε ντιμπείτ οι δυο μας;

Στο δεύτερο διάλειμμα ο κ. Τσίπρας είχε συνομιλία με τον κ. Μητσοτάκη (είδατε, που εσείς νομίζετε πώς δεν ανταλλάσσουν ούτε καλημέρα;). Ο Πρωθυπουργός του είπε πως ήταν στην πατρίδα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Άρτα. Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν ότι τον είδε, κάτι που μαρτυρά ότι ο ένας «παρακολουθεί» τον άλλον (και αλλοίμονο εάν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο). Και αμέσως μετά ο κ. Τσίπρας τον ρώτησε: «Τι θα γίνει με το δικό μας ντιμπέιτ;» Στις δεύτερες εκλογές εάν υπάρξουν, ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Τσίπρα να απορεί: «Μα τώρα έχουμε εκλογές».

Μια τρίτη συνάντηση έγινε ανάμεσα στον κ. Ανδρουλάκη και τον κ. Κουστούμπα. Όπως μου αφηγήθηκε ο γενικός γραμματέα του ΚΚΕ, ο κ. Ανδρουλάκης του έδωσε συγχαρητήρια για τη νίκη της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές.

Όλες αυτές οι συναντήσεις και οι συνομιλίες μαρτυρούν ότι είναι δυνατή και η συνεννόηση και ότι είναι ανοιχτός και ο διάλογος ανάμεσα στα κόμματα. Σας τα περιγράφω όλα αυτά για να δείτε ότι τα κόμματα μπορούν να συζητήσουν (είτε n on ή off camera- δεν έχει και τόση σημασία) για πιθανές συνεργασίες ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση.