Στο θέμα των Τουρκικών εκλογών και πως το αποτέλεσμά τους μπορεί να επηρεάσει τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Associated Press.

O κ. Μητσοτάκης δήλωσε την προθυμία του να μιλήσει με όποιον αναδειχθεί νικητής από τις κάλπες της Κυριακής στην Τουρκία. Θα τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή, ωστόσο ο ίδιος αναφέρει ότι «δεν είμαι αφελής, γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη». Ελπίζει, δε, πως η επόμενη κυβέρνηση στη γείτονα χώρα «θα επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».

«Πρέπει να είμαι ρεαλιστής και όχι πολύ αφελής»

Ειδικότερα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα ήθελα να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και όχι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές και αμυντικές μας δυνατότητες».

Όπως αναφέρει το AP, Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για ζητήματα που περιλαμβάνουν τα θαλάσσια σύνορά τους στη Μεσόγειο, με Τούρκους αξιωματούχους να έχουν πει κατά καιρούς ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν σε ελληνικά νησιά.

Σε απάντηση, όπως τονίζεται στο εν λόγω άρθρο, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στρατιωτικών προμηθειών για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής.

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ μου για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επιθετικά», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μας χτυπήσει μια καταστροφή

Μάλιστα, με αφορμή την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν την Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι κρίμα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μας χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε είναι η μοίρα μας να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης».

Όσον αφορά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, λέγοντας ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να εφαρμόσει έστω και ένα κλάσμα από αυτά που έχει πει θα οδηγήσει σε υποβάθμιση την οικονομία μας».