Σχεδόν δυο εβδομάδες πριν από τις εκλογές και όλες οι έρευνες επιμένουν ότι η νεοδημοκρατική πρωτιά δεν αμφισβητείται. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες η διαφορά μεταξύ των δυο ανταγωνιζόμενων κομμάτων τείνει να βαίνει διευρυνόμενη.

Μιλώντας με ερευνητές των διαθέσεων της κοινής γνώμης διαπιστώνει κανείς ότι κυριαρχεί η πεποίθηση ότι ο κ. Μητσοτάκης θα κερδίσει τη μάχη με τον κ. Τσίπρα. Το ερώτημα για αυτούς είναι πλέον με ποια διαφορά και αν αυτή θα του επιτρέψει να διεκδικήσει με αξιώσεις την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές του Ιουλίου.

Η πεποίθηση τους πηγάζει από το γεγονός ότι στις απευθείας απαντήσεις που λαμβάνουν από τα ερωτηματολόγια εμφανίζονται μεγάλες διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Σε όλες τις έρευνες τα «αζύγιστα» αποτελέσματα φέρουν το κόμμα του κ. Μητσοτάκη να κινείται στη ζώνη του 30% και εκείνο του κ. Τσίπρα στη ζώνη του 20%.

Δεν υπάρχει έρευνα που να μη δίνει διαφορές της τάξης των δέκα ποσοστιαίων μονάδων από την αξιολόγηση των «αζύγιστων » αποτελεσμάτων. Και ακριβώς επειδή οι ερευνητές δεν πιστεύουν αυτές τις τόσο μεγάλες διαφορές «ζυγίζουν» και αναπροσαρμόζουν τα αποτελέσματα που λαμβάνουν από τις έρευνες. Και το κάνουν επειδή στο επιβεβαιωτικό ερώτημα τι ψηφίσατε στις εκλογές του 2019 οι απαντήσεις που λαμβάνουν δεν συμφωνούν με τα πραγματικά αποτελέσματα.

Έτσι περιορίζουν τις διαφορές μεταξύ των δυο κομμάτων στις 5-6 μονάδες , ανεβάζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στη ζώνη του 26-27% και συγκρατούν τη ΝΔ μεταξύ 32-33%.

Οι εκλογολόγοι του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι επί του παρόντος τουλάχιστον δεν αμφισβητούν τη νεοδημοκρατική πρωτιά, επιμένουν ότι οι έρευνες υποεκτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε επειδή τα δείγματα τους είναι ατελή, είτε επειδή οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγουν τη συμμετοχή τους σε «αναξιόπιστες», κατά την εκτίμηση τους, δημοσκοπήσεις.

Οι ίδιοι, βάσει των παραπάνω, εκτιμούν ότι οι διαφορές είναι μικρότερες ,της τάξης των 2-3 ποσοστιαίων μονάδων και υπολογίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα «φορτσάρει» τις δυο τελευταίες εβδομάδες και θα καταστήσει ντέρμπι την αναμέτρηση της 21ης Μαΐου. Ακόμη επισημαίνουν ότι το 10% του εκλογικού σώματος αποφασίζει τι θα ψηφίσει τις τελευταίες δυο μέρες, βάσει κυρίως των συμφερόντων και των προσδοκιών τους. Και δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του θα επιδράσει καθοριστικά την επιλογή των αναποφάσιστων ακόμη ψηφοφόρων.

Από την άλλη πλευρά βεβαίως οι ερευνητές υπεραμύνονται των εκτιμήσεων τους. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να διαμορφώσει ατμόσφαιρα αλλαγής και έτσι δεν αποκτά δυναμική η διεκδίκηση του. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών υποστηρίζουν ότι διατηρούμενες οι προαναφερθείσες τάσεις η επικράτηση του κ. Μητσοτάκη μπορεί να είναι ευρύτερη της αναμενόμενης.

Επιπλέον, κάποιοι εκ των ερευνητών αξιολογούν ιδιαιτέρως την επίδραση της «Βαρουφάκειας» υπενθύμισης του 2015 στον κύκλο των ανασφαλών και φοβισμένων αναποφάσιστων ψηφοφόρων. Με την επισήμανση πάντα ότι οι ανασφαλείς και οι φοβισμένοι είναι περισσότεροι από τους θυμωμένους. Όπως και να έχει τα μυστήρια των δημοσκοπήσεων θα λυθούν την 21η Μαΐου. Λίγη υπομονή.