Τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ και θα νομοθετήσει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας αναμένεται να προβάλλει ο Αλέξης Τσίπρας σε ειδική εκδήλωση του κόμματός του στο εκθεσιακό κέντρο Περιστερίου το απόγευμα της Τρίτης.

Από μια λαϊκή περιοχή ο Αλ. Τσίπρας στην εκδήλωση για τα «κόκκινα δάνεια» θα μιλήσει για διατάξεις που θα προωθηθούν για να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των πολιτών – προς το Δημόσιο και τις τράπεζες – με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές (τράπεζες και funds). Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα προβλέπει 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο, με αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers, που σήμερα λειτουργούν ασύδοτα.

Τα βασικά σημεία της πρότασης για χρέη και α’ κατοικία

Ουσιαστικά μια από τις πρώτες νομοθετικές πράξεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εάν λάβει εντολή διακυβέρνησης, θα αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας μέσα από ένα συνολικό πλαίσιο πραγματικής ρύθμισης των οφειλών. Τα βασικά του χαρακτηριστικά θα είναι η δέσμευση των πιστωτών στο σχήμα ρύθμισης (που σήμερα δεν υπάρχει), η νομοθετικά κατοχυρωμένη προστασία της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης για όσους ρυθμίζουν τις οφειλές τους, η βιωσιμότητα της ρύθμισης με δόσεις που θα μπορούν να εξυπηρετούνται ανάλογα με το εισόδημα του οφειλέτη, η θέσπιση αυστηρών κανόνων στη λειτουργία των servicers και η φορολόγηση των πράξεών τους.

Παράλληλα, αναφορικά με τα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν από την πανδημία και μετά, θα τεθεί σε εφαρμογή σχήμα 120 δόσεων, με κούρεμα βασικής οφειλής.

Από την Κουμουνδούρου λένε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, οι οποίες είναι ξεκάθαρες, συνειδητές και έχουν ως αποτέλεσμα τη σάρωση της κοινωνίας από εκτεταμένους πλειστηριασμούς.

Οι επιλογές αυτές κωδικοποιημένα – κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ- είναι:

1. Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ, με τον οποίο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες.

2. Ο αποτυχημένος εξωδικαστικός μηχανισμός της ΝΔ, που δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν θέλουν κάθονται οι τράπεζες και τα funds, αν δεν θέλουν δεν κάθονται. Αν θέλουν δέχονται μία ρύθμιση, αν δεν θέλουν δεν τη δέχονται. Γι’ αυτό δεν ρυθμίζονται τα δάνεια, γιατί δεν υπάρχει δεσμευτικότητα των πιστωτών.

3. Ο “Ηρακλής”, όπου ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών περνάνε στα funds με το νομικό πλαίσιο του 2003, δηλαδή χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τα funds και καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη.

– Επί της τελευταίας διακυβέρνησης της ΝΔ το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί περίπου κατά 40 δισ., ενώ η αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων έχει καταρρακωθεί.

– Ακόμη και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες μπορεί να απειληθούν άμεσα από πλειστηριασμούς λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Δηλαδή, άνθρωποι που εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους, με την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν να εκρήγνυνται οι δόσεις τους, κινδυνεύουν το δάνειό τους να κοκκινίσει και να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

– Με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη γινόμαστε μάρτυρες μίας γιγαντιαίας αναδιανομής πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds, υπό τον έλεγχο των οποίων βρίσκονται αυτή τη στιγμή 700.000 ακίνητα.

– Το ανώτατο δικαστήριο έδειξε μία απίστευτη σπουδή και έβγαλε μία τέτοια απόφαση πολύ γρήγορα, ενώ η ΤτΕ και ο διοικητής της ο κ. Στουρνάρας ήδη από τον Νοέμβριο είχαν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα της απόφασης.