Στις 6 Μαρτίου, η ισπανική εφημερίδα «El Pais» δημοσίευσε (σε συνεργασία με μια δημοσιογραφική κοινοπραξία ή κάτι τέτοιο ονόματι Solomon) ένα ρεπορτάζ για την παράνομη μετανάστευση στον Εβρο.

Βασικά αυτό που λένε οι δραστήριοι ερευνητές είναι ότι οι παράνομοι μετανάστες αντιμετωπίζονται σκαιά από τις δυνάμεις ασφαλείας και γενικώς δεν τους φέρονται ευγενικά και φιλόξενα.

Κρίμα αλλά δεν με εκπλήσσει. Υποθέτω πως όποιος πάει να μπει παράνομα σε μια χώρα (σε οποιαδήποτε χώρα…) αντιμετωπίζεται από τις δυνάμεις φύλαξης των συνόρων με περιορισμένη συμπάθεια και φιλική διάθεση.

Λένε επίσης ότι στους παράνομους μετανάστες κατάσχονται κινητά και χρήματα. Δεν διευκρινίζει αν πρόκειται για επίσημη κατάσχεση από τις Αρχές (που είναι νόμιμη πράξη) ή για κλοπή (που είναι ασφαλώς αδικοπραξία).

Αλλά εκείνο που με εντυπωσίασε στο ρεπορτάζ είναι άλλο – αν φυσικά είναι ακριβές…

Περιγράφουν την είσοδο στην Ελλάδα από τον Eβρο «ζητώντας άσυλο» δύο παρανόμων Κουβανών και άλλων δύο παρανόμων Μαροκινών.

Συγγνώμη αλλά άντε να υποθέσω ότι οι Μαροκινοί πήγαιναν για Ισπανία μέσω Γιβραλτάρ κι έστριψαν λάθος στη Θέουτα.

Βέβαια τον Εβρο δεν τον λες ακριβώς διπλανή γωνία. Αλλά ας δεχτούμε ότι οι άνθρωποι ήθελαν να περπατήσουν όλη τη Βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Τουρκία για να ξεμουδιάσουν. Γούστα είναι αυτά.

Να δεχτώ ακόμη κι ότι οι Μαροκινοί μπερδεύτηκαν στους δρόμους και αντί να πάνε στα σύνορα του Μαρόκου με την Ισπανία που είναι δίπλα και έχει και «El Pais» κατέληξαν Τυχερό Εβρου.

Ενδεχομένως το Τυχερό Εβρου να είναι το όνειρο ζωής κάθε Μαροκινού που σέβεται τον εαυτό του.

Αλλά οι κουβανοί πρόσφυγες πώς στο καλό βρέθηκαν στο Τυχερό;

Διώκονται οι Κουβανοί στην Τουρκία; Ποιος τους διώκει και για ποιο λόγο ψάχνουν άσυλο στον Εβρο ώστε να τους πάρουν τα κινητά και τα λεφτά;

Και από πού άραγε έφυγαν οι Κουβανοί για να καταλήξουν στα μέρη μας; Διότι Κούβα – Εβρος είναι (ούτε λίγο, ούτε πολύ) 9,5 χιλιάδες χιλιόμετρα, δεν το λες και παραπάνω δρόμο.

Ομολογώ λοιπόν ότι δεν βγάζω άκρη.

Η μόνη εξήγηση που μπορώ να βρω είναι ότι κατά την πρόσφατη παραμονή του στην Κούβα με την Προοδευτική Διεθνή (25-29/1), ο Βαρουφάκης συνεπήρε τόσο τους Κουβανούς ώστε πολλοί μάζεψαν τα μπαγκάζια τους και σπεύδουν στην Ελλάδα να τον βρουν.

Αλλά περιέργως δεν το έμαθαν ούτε ο Salomon, ούτε η «El Pais».

Είναι κι αυτό ένα ενδεχόμενο. Διότι δεν πιστεύω να στήνουν πάλι καμία «μούφα» σαν τη «μικρή Μαρία».