Περισσότερες από 40 ώρες έχουν περάσει από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με 57 ανθρώπους να έχουν χάσει επισήμως μέχρι στιγμής τη ζωή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, όταν έγινε το δυστύχημα επικρατούσε κομφούζιο στο σταθμό της Λάρισας, αφού τριάντα με σαράντα λεπτά δεν μπορούσαν να βρουν σε ποιο σημείο έχει γίνει το δυστύχημα, πού οφείλεται και τι ακριβώς έχει συμβεί.

Για μισή ώρα περίπου διακινούνταν διάφορα σενάρια εντός του σταθμαρχείου, όπως ότι έπεσε από την Εθνική οδό πάνω στο τρένο νταλίκα ή ότι υπήρξε εκτροπή της εμπορικής αμαξοστοιχίας κι έτσι έπεσε και η επιβατική.

Τα γεγονότα λίγο πριν την μοιραία σύγκρουση

Από τους Νέους Πόρους ο σταθμάρχης έστειλε το τηλεγράφημα στο σταθμάρχη Λάρισας, δηλαδή ότι στέλνει αμαξοστοιχία, εν προκειμένω την εμπορική, να έρθει στην Λάρισα. Το αποδέχεται ο σταθμάρχης της Λάρισας, απαντώντας «ναι, την αναμένω».

Από την άλλη πλευρά, φεύγει από την Λάρισα προς τα πάνω η επιβατική αμαξοστοιχία, ο σταθμάρχης Λαρίσης ξέχασε να γυρίσει το κλειδί και να στείλει την αμαξοστοιχία την επιβατική στις ράγες που θα έπρεπε να είναι, στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη.

Ξεχνώντας λοιπόν το κλειδί, έβαλε την αμαξοστοιχία μέσα στο αντίθετο ρεύμα.

Πώς λύθηκε ο «γρίφος»

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, ένας άνθρωπος (που δεν κατονομάζεται) έλυσε το γρίφο της σύγκρουσης των δύο τρένων.

Συγκεκριμένα, ο άνθρωπος αυτός πήγε στο σταθμαρχείο της Λάρισας, εκεί που είναι το κλειδί Α118. Σε απόσταση 500 μέτρων υπάρχει μία φυλασσόμενη διάβαση μπάρας και ο άνθρωπος αυτός παίρνει τηλέφωνο τον security εκεί και τον ρωτάει «αν πέρασε η επιβατική αμαξοστοιχία , τι ώρα και από πού», με τον security να απαντάει ότι «πέρασε με κατεύθυνση προς τα πάνω, πριν περίπου είκοσι λεπτά από το ρεύμα καθόδου σε μονή γραμμή».

Τότε ήταν η στιγμή που αντιλήφθηκαν ότι πρόκειται για μετωπική σύγκρουση.

Παραλαμβάνουν τις σορούς οι οικογένειες

Το μεσημέρι της Παρασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενων. Μέχρι τώρα 32 είναι οι σοροί που έχουν ταυτοποιηθεί, με τους συγγενείς να περνούν δραματικές ώρες αφού θα κληθούν να τις παραλάβουν.

Αναλυτικότερα, μετά την επίσημη ταυτοποίηση, οι σοροί παραδίδονται στις οικογένειες, έπειτα από την απαιτούμενη διοικητική διαδικασία, π.χ. έκδοση πιστοποιητικών θανάτων.

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία ταυτοποίησης με τη μέθοδο της ανάλυσης DNA.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ακόμα και αν κάποια σορός ήταν αναγνωρίσιμη, η ταυτοποίηση έπρεπε να γίνει με τη συγκεκριμένη μέθοδο.

Συνολικά 52 συγγενείς επιβατών έδωσαν δείγμα DNA, ενώ ελήφθησαν αρχικά 55 δείγματα από σορούς. Οι διασώστες περισυνέλεξαν περίπου 18 σακούλες με ανθρώπινα μέλη, από τα οποία οι επιστήμονες έλαβαν 26 δείγματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά από τα δείγματα ήταν κοινά μεταξύ τους.

Από εδώ και πέρα όποιος από τους επιβάτες δεν ταυτοποιείται με κάποια σορό, θα θεωρείται αγνοούμενος.