Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Κίνας Ουάνγκ Γι συνάντησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον πρόεδρο της Ρωσίας, στη Μόσχα, σε μία συνάντηση που Κίνα και η Ρωσία επιβεβαίωσαν τις στενές διμερείς τους σχέσεις ενόψει της επετείου ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Νωρίτερα την ίδια μέρα είχε συναντήσει τον Σεργκέι Λαβρόφ, τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, όπου συζήτησαν την προώθηση της σχέσης μεταξύ των δύο συμμάχων.

Το Πεκίνο επιμένει ότι είναι ουδέτερο στη σύγκρουση, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί συγκρούονται με τη ρητορική και διπλωματική υποστήριξή του στη Ρωσία.

Σε σύντομες τηλεοπτικές δηλώσεις, ο Ουάνγκ είπε ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι έτοιμες να εμβαθύνουν τη στρατηγική τους συνεργασία.

Η σχέση Κίνας-Ρωσίας έχει αντέξει στη δοκιμασία των θυελλωδών διεθνών συνθηκών και παρέμεινε «τόσο σταθερή όσο το όρος Τάι», είπε ο Γουάνγκ στον Ρώσο πρόεδρο, χρησιμοποιώντας ένα κινεζικό ιδίωμα.

«Η κρίση και το χάος εμφανίζονται επανειλημμένα μπροστά μας, αλλά μέσα στην κρίση υπάρχουν ευκαιρίες», πρόσθεσε.

Ανταποκρινόμενοι ενεργά στις προκλήσεις των καιρών, τα δύο έθνη μπορούν να επιτύχουν μια ακόμη βαθύτερη συνολική στρατηγική σχέση και αυτή η σχέση «δεν θα υπερνικηθεί από τον εξαναγκασμό ή την πίεση τρίτων», καθώς βασίζεται σε ισχυρά οικονομικά, πολιτικά και πολιτιστικά θεμέλια, κατέληξε.

Ο Πούτιν με τη σειρά του δήλωσε ότι «οι ρωσικές-κινεζικές σχέσεις προχωρούν όπως είχε προγραμματιστεί» και μίλησε για την διεύρυνση «νέων οριζόντων» σε τομείς όπως το διμερές εμπόριο. Πρόσθεσε επίσης ότι οι δύο χώρες διατηρούν «συνεχή συνεργασία» στις διεθνείς υποθέσεις και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Ρωσίας προς την Κίνα.

Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε τη διεθνή κατάσταση ως «αρκετά περίπλοκη» και είπε ότι η σινο-ρωσική συνεργασία είναι «σημαντική για τη σταθεροποίηση της διεθνούς κατάστασης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ουάνγκ Γι, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κίνας και νυν κορυφαίος σύμβουλος του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μετέβη στη Μόσχα μετά την περιοδεία στην Ευρώπη, όπου επισκέφτηκε τη Γαλλία, την Ιταλία, το Μόναχο για τη  Διάσκεψη Ασφαλείας και την Ουγγαρία.

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία κάποια στιγμή φέτος, αλλά το Κρεμλίνο αρνήθηκε την Τετάρτη να επιβεβαιώσει τις εικασίες ότι αυτό θα γίνει μέσα στον Απρίλιο.