Οι γυναίκες στην Ισπανία δικαιούνται πλέον τριήμερη άδεια εμμήνου ρύσεως κάθε μήνα – με δυνατότητα επέκτασης σε πέντε ημέρες – εάν έχουν επώδυνη περίοδο. Την περασμένη Πέμπτη, η Ισπανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δίνει στις εργαζόμενες γυναίκες το δικαίωμα να λαμβάνουν άδεια εμμήνου ρύσεως μετ’ αποδοχών.

«Χωρίς αυτά τα δικαιώματα, οι γυναίκες δεν έχουν πλήρη πολιτειότητα», δήλωσε στο κοινοβούλιο η Irene Montero, υπουργός ισότητας της χώρας. Η κυβέρνηση θα πληρώσει για τη διάταξη περί αδειών εμμήνου ρύσεως.

Η δυσμηνόρροια, είναι συχνό φαινόμενο – περισσότερες από τις μισές γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση αντιμετωπίζουν έντονους πόνους και δυσφορία για τουλάχιστον μία ή δύο ημέρες κάθε μήνα. Για ορισμένες, ο πόνος είναι τόσο έντονος που αδυνατούν να εκτελέσουν απλές δραστηριότητες για αρκετές ημέρες.

Η νομοθεσία όμως για την άδεια εμμήνου ρύσεως αμφισβητείται, ακόμη και μεταξύ των ίδιων των γυναικών. «Η άδεια εμμήνου ρύσεως υιοθετείται όλο και σε περισσότερα μέρη του κόσμου και οι υποστηρικτές της πιστεύουν ότι μπορούν να προωθήσει την ισότητα των φύλων με την ομαλοποίηση της εμμήνου ρύσεως», δηλώνει η Marian Baird, καθηγήτρια φύλου και εργασιακών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, η οποία έγραψε ένα πρόσφατο επιστημονικό άρθρο σχετικά με την παγκόσμια νομοθεσία για την άδεια εμμήνου ρύσεως.

«Ωστόσο, όσοι αντιτίθενται ανησυχούν ότι η άδεια εμμήνου ρύσεως θα ενισχύσει τα αρνητικά στερεότυπα των φύλων και τις αντιλήψεις του βιολογικού ντετερμινισμού, οδηγώντας σε περισσότερες εργοδοτικές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών», τονίζει η ίδια, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμη εύκολο να μετρηθεί ο αντίκτυπος τέτοιων πολιτικών.

Η άδεια εμμήνου ρύσεως δεν είναι συνηθισμένη στην Ευρώπη ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά μεμονωμένες εταιρείες εισάγουν τέτοιες πολιτικές τελευταία. Το εντυπωσιακό είναι ότι, σύμφωνα με λίστα που δημοσίευσε η Washington Post, οι χώρες που παρέχουν στις γυναίκες άδεια έμμηνου ρύσης μετ’ αποδοχών βρίσκονται ως επί το πλείστον στην Ασία.

Ακολουθούν ορισμένες χώρες και περιοχές που προσφέρουν άδεια περιόδου:

Ιαπωνία

Η Ιαπωνία εισήγαγε την άδεια εμμήνου ρύσεως στην εργατική νομοθεσία το 1947. Σύμφωνα με το άρθρο 68, ο νόμος ορίζει ότι οι εργοδότες δεν μπορούν να ζητούν από τις γυναίκες που έχουν δυσμηνόρροια  να εργάζονται τις ημέρες αυτές.

Η απαίτηση για την εν λόγω άδεια εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε μια απεργία γυναικών που εργάζονταν για τη Δημοτική Εταιρεία Λεωφορείων του Τόκιο το 1928, σύμφωνα με μελέτες. Στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η συζήτηση αναζωπυρώθηκε από γυναίκες που αναζητούσαν απεγνωσμένα εργασία και διαπίστωσαν την έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής στους χώρους εργασίας.

Ινδονησία

Η Ινδονησία είναι άλλη μια ασιατική χώρα που υιοθέτησε από νωρίς την πολιτική της άδειας περιόδου. Η πολιτική, η οποία εισήχθη το 1948 και αναδιαρθρώθηκε το 2003, αναφέρει ότι οι εργαζόμενες γυναίκες που αντιμετωπίζουν πόνους εμμήνου ρύσεως δεν υποχρεούνται να εργάζονται τις δύο πρώτες ημέρες του κύκλου τους.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι «οι μεταρρυθμίσεις του 2003 αποδυνάμωσαν την άδεια εμμήνου ρύσεως ως εργασιακό δικαίωμα», καθιστώντας την αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.

Νότια Κορέα

Στη Νότια Κορέα, το άρθρο 73 της εργατικής νομοθεσίας προβλέπει μηνιαία «φυσιολογική άδεια», σύμφωνα με την οποία όλες οι εργαζόμενες γυναίκες μπορούν να παίρνουν άδεια μιας ημέρας κάθε μήνα.
Το 2021 απαγγέλθηκαν κατηγορίες από τοπικό δικαστήριο σε αξιωματούχο των αεροπορικών εταιρειών Asiana που αρνήθηκε άδεια περιόδου σε αεροσυνοδούς. Απορρίπτοντας τον ισχυρισμό ότι οι υπάλληλοι δεν απέδειξαν αν είχαν έμμηνο ρύση, το δικαστήριο του επέβαλε πρόστιμο 1.790 δολαρίω.

Ταϊβάν

Το άρθρο 14 του νόμου της Ταϊβάν για την ισότητα των φύλων στην απασχόληση παρέχει στις γυναίκες εργαζόμενες το δικαίωμα να ζητούν μία ημέρα ρεπό κάθε μήνα εισπράττοντας το ήμισυ του συμφωνηθέντοςημερομισθίου. Ωστόσο, εάν ληφθούν περισσότερες από τρεις τέτοιες άδειες σε ένα έτος, οι επιπλέον ημέρες υπολογίζονται ως αναρρωτική άδεια.

Βιετνάμ

Το Βιετνάμ είναι άλλη μια ασιατική χώρα που λαμβάνει υπόψη τις ημέρες εμμήνου ρύσεως για τις εργαζόμενες γυναίκες. Η εργατική νομοθεσία προβλέπει διάλειμμα 30 λεπτών για τις γυναίκες κάθε ημέρα του κύκλου της περιόδου τους. Σε μια μεταρρύθμιση του 2020, προστέθηκε άδεια εμμήνου ρύσεως τριών ημερών το μήνα. Οι εργαζόμενες γυναίκες που επιλέγουν να μην πάρουν αυτή την άδεια πρέπει να πληρώνονται επιπλέον.

Ζάμπια

Στην Αφρική, η Ζάμπια εισήγαγε την έννοια της Ημέρας της Μητέρας, σύμφωνα με την οποία η εργαζόμενη γυναίκα δικαιούται μία ημέρα άδεια κάθε μήνα χωρίς να αιτιολογεί ή να απαιτεί ιατρική βεβαίωση.