Στο  Σάο Πάολο της Βραζιλίας τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις σφοδρές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις ενώ ορισμένες πόλεις αναγκάστηκαν να ακυρώσουν   τους ετήσιους εορτασμούς του καρναβαλιού.

Γειτονιές κάτω από το νερό, πλημμυρισμένοι αυτοκινητόδρομοι και συντρίμμια μετά από κατολισθήσεις συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα.

Οι ομάδες διάσωσης αγωνίζονται να προσεγγίσουν τους επιζώντες και να ξεμπλοκάρουν τους δρόμους.

Περισσότερο από 600 χιλιοστά βροχής έπεσαν σε ορισμένες περιοχές την Κυριακή, διπλάσια από την αναμενόμενη ποσότητα για το μήνα.

«Οι ομάδες έρευνας και διάσωσης δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε πολλά μέρη- είναι μια χαοτική κατάσταση», δήλωσε στο BBC News ο Φελίπε Αουγκούστο, δήμαρχος της σκληρά πληγείσας πόλης Σάο Σεμπαστιάο.

«Δεν έχουμε ακόμη εκτιμήσει το μέγεθος των ζημιών. Προσπαθούμε να διασώσουμε τα θύματα». Δεκάδες αγνοούνται στην πόλη και περίπου 50 σπίτια έχουν καταρρεύσει και παρασυρθεί, πρόσθεσε ο κ. Αουγκούστο, λέγοντας ότι η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά κρίσιμη».

«Δυστυχώς, θα έχουμε πολλούς ακόμη θανάτους», δήλωσε αξιωματούχος της πολιτικής προστασίας στην εφημερίδα Folha de São Paulo.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχοι λένε ότι άλλοι 228 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, ενώ άλλοι 338 απομακρύνθηκαν από παράκτιες περιοχές βόρεια του Σάο Πάολο.

Σε έξι πόλεις της πολιτείας κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης διάρκειας 180 ημερών

Οι καρναβαλικές εκδηλώσεις ακυρώθηκαν σε όλη τη βόρεια ακτογραμμή, η οποία αποτελεί δημοφιλή προορισμό για τους πλούσιους τουρίστες που θέλουν να αποφύγουν τις τεράστιες γιορτές στους δρόμους των μεγάλων πόλεων.

Το καρναβαλικό φεστιβάλ διαρκεί συνήθως πέντε ημέρες πριν από τη χριστιανική γιορτή της Σαρακοστής και οι εκδηλώσεις του  είναι συνώνυμες με τη Βραζιλία.

Το μεγαλύτερο λιμάνι της Λατινικής Αμερικής στο Σάντος έκλεισε επίσης, καθώς η ταχύτητα του ανέμου ξεπέρασε τα 55 χλμ/ώρα και τα κύματα ξεπέρασαν το ένα μέτρο, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος Λούλα θα επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές

Ο πρόεδρος Luiz Inácio Lula da Silva, ο οποίος περνούσε το καρναβαλικό Σαββατοκύριακο στη βορειοανατολική πολιτεία Bahia, δήλωσε ότι θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές από σήμερα, Δευτέρα, 20/02/2023

Σε ανάρτησή του στο Twitter, έστειλε τα συλλυπητήριά του σε όσους έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και υποσχέθηκε να συγκεντρώσει τις αρχές για την παροχή υγειονομικής περίθαλψης και ομάδων διάσωσης.

«Θα συγκεντρώσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες της κυβέρνησης και με την αλληλεγγύη της κοινωνίας θα περιθάλψουμε τους τραυματίες, θα αναζητήσουμε τους αγνοούμενους, θα αποκαταστήσουμε τους αυτοκινητόδρομους, τις συνδέσεις ρεύματος και τις τηλεπικοινωνίες στην περιοχή», έγραψε ο κ. ντα Σίλβα.

Στην περιοχή αναμένονται και άλλες έντονες βροχοπτώσεις, που απειλούν να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο τις συνθήκες για τις ομάδες διάσωσης.

Ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι πλημμύρες αναμένεται να γίνουν πιο συχνά, καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έλαβαν διαστάσεις.

Πέρυσι, οι καταρρακτώδεις βροχές στη νοτιοανατολική πόλη Πετρόπολις σκότωσαν περισσότερους από 230 ανθρώπους.