Η Έλενα Ράπτη μίλησε στο «MEGA Καλημέρα» και στην Ελεονώρα Μελέτη για τις κακοποιήσεις των παιδιών, τον «κανόνα του εσώρουχου» και τα σημάδια που πρέπει να μας βάλουν σε σκέψεις.

Η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και εθνική συντονίστρια για θέματα κακοποίησης παιδιών μίλησε για τα καθήκοντά της.

«Σήμερα ένα στα πέντε παιδιά της Ευρώπης, πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης, στην Ελλάδα το ποσοστό ανέρχεται στο 16%. «Η καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης διδάσκει τον «κανόνα του εσώρουχου». Η μυστικότητα είναι εάν όπλο των δραστών για να κρατήσουν την σιωπή των παιδιών. Εμείς εξηγούμε σε ένα παιδί πότε ένα μυστικό είναι καλό, και πότε κακό», είπε αρχικά η Έλενα Ράπτη.

Για τα όρια στην παιδική αξιοπρέπεια και για την πρόσφατη περίπτωση βιασμού του 4χρονου από τον πατέρα και την γιαγιά επεσήμανε πως, «η πρόσφατη περίπτωση κακοποίησης του 4χρονου από τον μπαμπά και τη γιαγιά είναι από τις πιο δύσκολες περιπτώσεις. Η αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού είναι χαρακτηριστική. Έχουν άρνηση να βρεθούν στο ίδιο περιβάλλον με τον δράστη. Πρέπει να προσέξουμε και τα δώρα στα παιδιά. Υπήρξαν ζωγραφιές που κίνησαν την περιέργεια της δασκάλας και ρώτησε τι απεικονίζεται».

«Στο τμήμα ανήλικων υπάρχουν ειδικοί παιδοψυχολόγοι που γνωρίζουν πως να κάνουν το παιδί να αποκαλύψει αυτό που έχει συμβεί. Τελευταία και τα παιδιά βρίσκουν τη δύναμη να μιλήσουν και οι γονείς είναι πιο υποψιασμένοι. Δεν φανταζόμουν τις διαστάσεις του φαινομένου, σιγά σιγά διαπίστωσα πως είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε κάθε παιδί», τόνισε η κ. Ράπτη.