Με την 29χρονη να παραδέχεται ότι έριξε το μωρό στο ποτάμι αλλά με αναπάντητο το «γιατί» που προσδιορίζει και το κίνητρο της εγκληματικής ενέργειας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στο φράγμα του Αλιάκμονα η αναπαράσταση του θανάτου του μικρού παιδιού.

Η 29χρονη περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις κινήσεις της και τη διαδρομή που ακολούθησε μέχρι που έριξε το παιδί στο νερό αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν ήθελε να το σκοτώσει.

Εξέφρασε και πάλι την άποψη ότι το παιδί της δεν είναι νεκρό και ότι της κρύβουν την «αλήθεια». Στην ερώτηση γιατί το έκανε δεν έδωσε κάποια εξήγηση.

Μετά την αναπαράσταση οδηγήθηκε και πάλι στην Ασφάλεια Βέροιας όπου κρατείται και αύριο αναμένεται να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη για ψυχιατρική εξέταση μετά από απόφαση του Ανακριτή.

Αυτή ίσως να είναι και η τελευταία πράξη που θα δρομολογήσει την περεταίρω ποινική μεταχείριση της 29χρονης. Αφού όπως άφησε να εννοηθεί μιλώντας στο MEGA και ο δικηγόρος της, πλέον είναι εμφανές ότι πρόκειται για μια εγκληματική ενέργεια που ξεφεύγει από τα όρια της λογικής και κανείς δεν μπορεί να την εξηγήσει όπως τη βίωσε μέσα στο διαταραγμένο της μυαλό η 29χρονη παιδοκτόνος.

«Το παιδί μου ζει»

«Εγώ έριξα το παιδί μου στα νερά του Αλιάκμονα. Αλλά δεν είχα πρόθεση να το σκοτώσω. Δεν είχα σκοπό να πεθάνει. Νόμιζα ότι κάποιος θα το δει και θα το σώσει. Δεν πιστεύω ότι το παιδί μου πέθανε. Μου λένε όλοι ψέματα. Το παιδί μου ζει». Στα λόγια αυτά συμπυκνώνεται όλη η διαδικασία της αναπαράστασης στο φράγμα του Αλιάκμονα που κράτησε μία ώρα και σαράντα λεπτά παρουσία Ανακριτή και Εισαγγελέα, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και την όλη διαδικασία να βιντεοσκοπείται.

Η 29χρονη στάθηκε ξανά στο σημείο της τραγωδίας που εκτυλίχθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με το ίδιο, κόκκινο μπουφάν που φορούσε τη μοιραία εκείνη μέρα, όπως την κατέγραψαν οι κάμερες, με την κουκούλα στο κεφάλι και μάσκα στο πρόσωπο.

Έφτασε εκεί στις 10.05 το πρωί, συνοδεία ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας. Την περίμεναν εισαγγελέας και ανακριτής για να αρχίσει η αναπαράσταση της τραγωδίας.

Από την 29χρονη ζητήθηκε να υποδείξει βήμα – βήμα τα όσα έγιναν το μεσημέρι εκείνου του Σαββάτου. Από την στιγμή που έφτασε στο φράγμα του Αλιάκμονα και κατέβηκε από το ταξί, τη διαδρομή της με τα πόδια πάνω στο φράγμα, το σημείο που πέταξε το κοριτσάκι της στα παγωμένα νερά του ποταμού κι ύστερα το πώς έφυγε και εγκατέλειψε το ίδιο της παιδί μόνο του να πεθάνει αβοήθητο.

Η περιοχή γύρω από το φράγμα είχε, από πολύ νωρίς το πρωί, αποκλειστεί από αστυνομικούς. Η εντολή που δόθηκε ήταν να μην πλησιάσει κανείς, προκειμένου η αναπαράσταση των όσο συνέβησαν στο φράγμα να πραγματοποιηθεί ανεπηρέαστα.

Η 29χρονη, επί μία ώρα και 40 λεπτά, περιέγραφε στις Αρχές τα όσα συνέβησαν και οδήγησαν στον θάνατο του παιδιού της. Η αναπαράσταση και η αυτοψία στον χώρο κρίθηκαν απαραίτητα, μιας και οι κάμερες ασφαλείας στο φράγμα δε λειτουργούν λόγω βλάβης, με συνέπεια οι κινήσεις της 29χρονης να μην έχουν καταγραφεί.

«Δεν υπήρξε ομολογία πρόθεσης»

«Ο κ. ανακριτής αποφάσισε να γίνει αναπαράσταση στο σημείο οπού έγινε το περιστατικό. Ενώ είχε τη δυνατότητα να αρνηθεί, η κατηγορούμενη εμφανίστηκε. Ανασκεύασε για πρώτη φορά, μετά από 7 ημέρες, τον τρόπο με τον οποίο το παιδί βρέθηκε στα νερά», σημείωσε ο κ. Αντώνης Μπιδέρης, δικηγόρος της 29χρονης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο συνήγορος της κατηγορούμενης, κατά τη σημερινή αναπαράσταση δεν υπήρξε ομολογία πρόθεσης, αλλά τα όσα περιέγραψε πλησιάζουν πάρα πολύ στο αρχικό κατηγορητήριο. Δηλαδή ότι η ίδια έριξε το βρέφος στα παγωμένα νερά αλλά αρνείται το στοιχείο της πρόθεσης, χωρίς όμως να επικαλείται και την περίπτωση ατυχήματος.

«Η κατηγορούμενη ανακάλεσε κάθε προηγούμενη κατάθεσή της και αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο το βρέφος βρέθηκε στο νερό. Ως προς την πράξη είναι όσα ακούγονται. Ως προς την ανθρωποκτόνο πρόθεσή της δεν την αποδέχθηκε ποτέ», δήλωσε ο δικηγόρος της και τόνισε ότι περιμένουν τα κρίσιμα αποτελέσματα της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης που θα βγουν αύριο.