Με τις τοποθετήσεις βουλευτών συνεχίζεται η διαδικασία στη Βουλή επί της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη διαδικασία άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών και τις αλλαγές στην ΕΥΠ, ενώ η αντιπολίτευση έχει καταθέσει αίτημα για ονοματική ψηφοφορία.

Εξηγήσεις

Στο μεταξύ όμως οι υψηλοί τόνοι στη συζήτηση για τις υποκλοπές παραμένουν στον απόηχο της -σε κάποιες περιπτώσεις- επεισοδιακής χτεσινής συνεδρίασης στη Βούλη όπου μίλησαν οι πολιτικοί αρχηγοί. Νωρίτερα ξέσπασε έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Ραγκούση και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νάντιας Γιαννακοπούλου.

  • Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Επεισόδιο με τη Φωτεινή Πιπιλή – Πήγε να ζητήσει τον λόγο στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ

Το κλίμα πυροδοτήθηκε ανάμεσα στους δύο, όταν ο κ. Ραγκούσης κάλεσε το ΥΠΕΞ να απαντήσει στο ερώτημα αν ζήτησε και πήρε την άδεια της ΕΥΠ, ώστε να μπορέσει η εταιρεία Intellexa, που εμπορεύεται το Predator, να κάνει εξαγωγή του κακόβουλου λογισμικού στη Μαδαγασκάρη.

Η κα Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε υποκριτική τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τόνισε ότι «ιδιαίτερα για το θέμα του Predator, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει εξηγήσεις, γιατί επί της διακυβέρνησής του, η συγκεκριμένη εταιρεία που σχετίζεται με το λογισμικό ιδρύθηκε και πήρε δουλειές από το Δημόσιο ενώ ο γιος τού υπουργού που υπέγραψε την σύμβαση, προσλήφθηκε στην εταιρεία».

Δεν είναι έντιμο αυτό το μαγειρείο

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Ραγκούση, οποίος είπε ότι η σύμβαση αφορούσε τους ασυρμάτους της ΕΛΑΣ και ότι η όλη διαδικασία είχε ξεκινήσει επί κυβέρνησης Σαμαρά-Bενιζέλου.

«Σε ένα νομοσχέδιο που η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις υποκλοπές που διέπραξε, εσείς επιλέγετε να κάνετε παρεμβάσεις και να εξισορροπήσετε, να αντισταθμίσετε, αυτούς που διέπραξαν τα αδικήματα με αυτούς που τα αποκαλύπτουν», της απάντησε ο κ. Ραγκούσης και προσέθεσε:

«Οι απαντήσεις έχουν δοθεί. Η εταιρεία που αναφέρετε πήρε συμβάσεις από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη διαδικασία που ξεκίνησε το 2014. Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου με υπουργό τον Βασίλη Κικίλια, αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει σύμβαση, αλλά αφορούσε ασυρμάτους της ΕΛΑΣ. Δεν είναι έντιμο αυτό το μαγειρείο που κάνετε. Δεν σας επιτρέπετε να το κάνετε».

Το έχουν απογειώσει

«Δεν μπορεί αυτοί που το έχουν «απογειώσει» αυτό το σύστημα να μιλάνε. Αιδώς Αργείοι. Για ακόμα μια φορά πιαστήκατε με τη γίδα στη πλάτη. Είστε έκθετοι γιατί εσείς ανοίξατε τη πόρτα σε αυτές τις εταιρείες», σχολίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου.

«Εκτίθεστε… Είναι ανακριβέστατα τα όσα είπατε… Εκτίθεστε… Κρίνεστε ιστορικά όχι μόνο πολιτικά», απάντησε ο κ. Ραγκούσης. «Είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα», ανταπάντησε η κα Γιαννακοπούλου ενώ η αντιπαράθεση έληξε με την παρέμβαση του προεδρεύοντος του Σώματος.

Ονομαστική ψηφοφορία

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής έχουν καταθέσει οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΚΚΕ ενώ τα πρώτα δύο κόμματα ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία και επί των άρθρων 1 – 13 του νομοσχεδίου «Διαδικασία άρσης του απορρήτου, κυβερνοασφάλεια και προστασία επικοινωνιών πολιτών».

Πιερρακάκης: Ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας του δημοσίου

Έμφαση στην κυβερνοασφάλεια του δημοσίου έδωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για την ΕΥΠ, τονίζοντας ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται να  καλύψει ένα πολύ συγκεκριμένο κενό σε αυτό το τομέα. «Όλα τα προηγούμενα χρόνια αναπτύχθηκαν δραστηριότητες που κάλυψαν τα κενά, είναι όμως προφανές ότι δεν καλύφθηκαν όλα. Σε όλο τον κόσμο οι απειλές και οι κίνδυνοι για την κυβερνοασφάλεια εξελίσσονται, τρέχουν και η δική μας δουλειά είναι να προλάβουμε και να υπερκεράσουμε τα εμπόδια», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ότι τα συστήματα του δημοσίου είναι παλιά και απαιτούνται νέα. Προχωράμε γρήγορα για την αντικατάσταση τους η οποία θα καλυφθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Έχουν γίνει πολλές ενέργειες για την κυβερνοασφάλεια στα δίκτυα σε αυτόν τον τομέα. Η ουσία είναι ότι γίνεται με γρήγορα βήματα η αναβάθμιση τους και το τελευταίο διάστημα τα επίπεδα ασφάλειας είναι πολύ μεγάλα». Όπως, υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης, «τον έλεγχο της κυβερνοασφάλειας του δημοσίου έχει η ΕΥΠ ενώ το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής έχει ρυθμιστική αρμοδιότητα» και αυτή τη στιγμή καλύπτεται από 40 εξειδικευμένα στελέχη.

Εκπτώσεις και διλήμματα

«Χρέος της Πολιτείας είναι να προασπίσει τόσο την ασφάλεια της χώρας όσο και τις ελευθερίες και τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών και σε αυτή την υποχρέωση δεν χωρούν εκπτώσεις. Οι δύο αυτές έννοιες είναι λεπτές και προκαλούν διλήμματα. Η διάκριση των διαφορών τους με αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία γίνεται εξισορροπημένα και είναι χρήσιμο αυτό γιατί χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία και χωρίς ελευθερία δεν υπάρχει ασφάλεια», επεσήμανε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Το νομοσχέδιο επικαιροποιεί τις ανάγκες του σήμερα εκσυγχρονίζοντας το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο του 1994 καθώς είναι θεμελιώδεις πλέον οι τεχνολογικές διαφορές και οι ανάγκες προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Είμαστε σήμερα σε μια άλλη εποχή και η υφή των τεχνολογικών απαιτήσεων είναι διαφορετικές και πιο επιτακτικές. Έρχεται λοιπόν να καλύψει ένα κενό συντονισμού που υπήρχε, μέσα από ένα εκσυγχρονισμένο αποτελεσματικότερο θεσμικότερο πλαίσιο, για να μπορεί να λύνει τα προβλήματα στην πράξη και όχι στα λόγια», κατέληξε ο κ. Πιερρακάκης.

Κώτσηρας: Έωλες οι κατηγορίες της αντιπολίτευσης

«Σοβαρό, ισορροπημένο και μεταρρυθμιστικό», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής και καταλόγισε στην αντιπολίτευση έωλη κριτική.

«Η κυβέρνηση επιχειρεί να εκσυγχρονίσει και να ευθυγραμμίσει το θεσμικό πλαίσιο με τις σύγχρονες ανάγκες της εποχής. Είναι μια δύσκολη και αναγκαία προσπάθεια γιατί έχει να εξισορροπήσει ανάμεσα σε λεπτές έννοιες που αφορούν την προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας και την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών και των δικαιωμάτων του ανθρώπου, μέσα από την άσκηση εξουσίας της ΕΥΠ», ανέφερε ο κ. Κώτσηρας και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας τα θεσμικά κενά που υπήρχαν, κινήθηκε με ταχύτητα, αποτελεσματικότητα και μετά από τη διαβούλευση που έγινε κατά την οποία ενσωματώθηκαν πολλές από τις προτάσεις που έγιναν, φέρνει ένα ισορροπημένο και απολύτως ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο, επιτυγχάνοντας να εξισορροπήσει στα ευαίσθητα θέματα της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της εθνικής ασφάλειας της χώρας».

Παράλληλα, επέμεινε ότι «ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο με πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας και αυστηριοποίηση του πλαισίου για την εμπορία, κατοχή και διακίνηση παράνομων λογισμικών που γίνεται πλέον πιο ολοκληρωμένο  προβλέποντας πιο αυστηρή ποινική αντιμετώπιση των παραβατών».

«Ολοκληρώνεται απολύτως ο εκσυγχρονισμός της ΕΥΠ, ενισχύεται και διασφαλίζεται κατά τη διάρκεια της λειτουργία της με οργανωμένο τρόπο, και ευθυγραμμίζεται με τα σύγχρονα δεδομένα. Όλα γίνονται με μεγάλη υπευθυνότητα και απόλυτη τήρηση των συνταγματικών προβλέψεων», υπογράμμισε.

Ισορροπημένο, σοβαρό, μεταρρυθμιστικό το νομοσχέδιο για ΕΥΠ

Ο κ. Κώτσηρας απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για μη σαφή ορισμό της έννοιας της εθνικής ασφάλειας κάνοντας λόγο για έωλη κριτική και πολιτική σκοπιμότητα και αντέτεινε ότι για πρώτη φορά προσδιορίζεται με απόλυτη σαφήνεια.

«Η έννοια της εθνικής ασφάλειας δεν μπορεί να περιγραφεί λεπτομερώς και θα ήταν αδόκιμο μάλιστα σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που αντιμετωπίζει σοβαρούς και αυξημένους κινδύνους», σημείωσε.

Έωλες χαρακτήρισε ο κ. Κώτσηρας και τις κατηγορίες για ανεξέλεγκτο περιβάλλον ως προς τις άρσεις απορρήτων, αντιτείνοντας ότι γίνεται σαφές ότι μόνο η ΕΥΠ και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχουν την αρμοδιότητα.

«Είναι ένα ισορροπημένο, σοβαρό, μεταρρυθμιστικό νομοθετικό σχέδιο μετά το 1994, που βάζει συγκεκριμένους  όρους και άξονες, τόσο για την εθνική ασφάλεια της χώρας όσο και για το απόρρητο των προσωπικών δεδομένων και των δικαιωμάτων των πολιτών. Η άρνηση αυτής της αλήθειας υποκρύπτει στην ουσία άλλους μικροκομματικούς στόχους. Όμως όλοι τελικά κρινόμαστε από τις πράξεις μας», κατέληξε ο κ. Κώτσηρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ