Η διακλαδική συμμαχική δράση με την επωνυμία Neptune Strike 2022.2, που ξεκίνησε στις 14 Οκτωβρίου, ολοκληρώθηκε χθες, Παρασκευή 28 Οκτωβρίου.

Όπως ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ, η άσκηση πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Μεσογείου, της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής, με τη συμμετοχή χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών μονάδων του ΝΑΤΟ υπό τη διοίκηση και τον έλεγχο της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ και του 6ου Στόλου των ΗΠΑ.

Η δράση υλοποιήθηκε δεύτερη φορά εντός του 2022 και αποσκοπούσε στη διεξαγωγή και τον έλεγχο των διαδικασιών ομαλής μεταβίβασης αρμοδιοτήτων από το διοικητή της US European Command στον Supreme Allied Commander Europe και ακολούθως από αυτόν στο διοικητή της Ναυτικής Δύναμης Κρούσης και Υποστήριξης του ΝΑΤΟ του Carrier Strike Group 10, στο οποίο υπάγονται το αεροπλανοφόρο USS George H.W. Bush και τα πλοία συνοδείας του.

Στη Neptune Strike 2022.2 οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν με:

● Τη διάθεση του Control Reporting Center της Πάρνηθας για την καθοδήγηση μαχητικών αεροσκαφών F-18 του αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush στο πεδίο βολής Καράβια, όπου εκτελέστηκαν πραγματικά πυρά.

● Μία ομάδα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ και δύο αεροσκάφη F-4 της Πολεμικής αεροπορίας σε συνεργασία με δύο αεροσκάφη F-18 του αεροπλανοφόρου USS George H.W. Bush, που εκτέλεσαν αντικείμενα τερματικής καθοδήγησης πυρών στην περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου και στο πεδίο βολής Μεγάρων.

● Δύο αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε αντικείμενα εκπαίδευσης εναέριας μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών σε συνεργασία με δύο αεροσκάφη F-18 του USS George H.W. Bush στην περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου.

● Δύο αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε συνεργασία με δύο αεροσκάφη F-18 του USS George H.W. Bush και το αντιτορπιλικό USS Farragut των ΗΠΑ για την εκτέλεση αντικειμένων αντιμετώπισης αεροπορικής απειλής στην περιοχή του Ιονίου.

Στη Neptune Strike 2022.2, προστίθεται στην ανακοίνωση, οι ένοπλες δυνάμεις συμμετείχαν στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασμού διεθνών συνεργασιών του ΓΕΕΘΑ, με σκοπό την ενδυνάμωση της συνέργειας και της διαλειτουργικότητας με φίλες και σύμμαχες χώρες και την επαύξηση της μαχητικής ικανότητάς τους σε συμμαχικό επίπεδο.

*Η φωτογραφία του άρθρου προέρχεται από το geetha.mil.gr

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)