Κατά την γνώμη μας άδικα ενεπλάκη η Ουκρανία. Είναι ένας πόλεμος που δεν την αφορά τουλάχιστον άμεσα. Απλώς έτυχε στην συγκυρία της εμφάνισης σημαντικών νέων τεχνολογικών εξελίξεων και ένας κόσμος είναι από καιρό έτοιμος να τις διεκδικήσει και να πολεμήσει γι’ αυτές. Απλώς ο πόλεμος ξεκίνησε σε λάθος σημείο.

Το ότι υπάρχει μια σύγκρουση είναι δεδομένο. Μια πολεμική σύγκρουση πολλές φορές σκληρή και εκδικητική. Αυτό που δεν είναι ακόμη τουλάχιστον κατανοητό είναι η έκταση αυτής σύγκρουσης. Έχουν εμπλακεί αμέσως ή εμμέσως σχεδόν όλος ο κόσμος. Οικονομίες και πολιτικά συστήματα δοκιμάζονται και θα δοκιμασθούν με μεγαλύτερες επιπτώσεις στο μέλλον, διότι αυτή η σύγκρουση θα έχει διάρκεια. Διαπραγματεύσεις γίνονται από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η σύγκρουση. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι το είδος των διαπραγματεύσεων. Δεν φαίνετε να υπάρχει αυτό που λέμε ‘ατζέντα’ της διαπραγμάτευσης.

Φοβάμαι πως η διαπραγμάτευση, με ανοιχτή την πληγή του πολέμου , θα συνεχισθεί πολλά ακόμα χρόνια. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Το πραγματικό της θέμα , όσο και αν αυτό ακούγεται ‘μακρινό’, είναι η διαμάχη για τον έλεγχο της διασποράς των νέων τεχνολογικών εξελίξεων. Πρόκειται για έναν ακήρυχτο πόλεμο. Αφορά άγνωστες σε πολλούς από εμάς εξελίξεις που σχετίζονται με την αυτόσχεδιαζόμενη και όχι πάντοτε ελέγξιμη νοημοσύνη. Και όχι απαραίτητα μόνο την τεχνητή νοημοσύνη. Την δυνατότητα ολόγραμμικής συμμετοχής σε πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες με πραγματικό ‘παραγωγικό’ αποτέλεσμα. Στην ιλιγγιώδη εξέλιξη της βιοτεχνολογίας. Όλες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν αναμφίβολα μια άλλη πραγματικότητα. Η διάθεση και η διασπορά της οποίας είναι η πραγματική αιτία ενός ακήρυχτου πολέμου.

Μην εκπλαγείτε με αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις. Είναι πραγματικότητα. Κάτι ανάλογο συνέβη και με τον Ελον Μασκ που όταν τις είδε , δήλωσε έτοιμος να δώσει τα δισεκατομμύρια του. Για κάποιο λόγο δεν τον αφήνουν να τις ξαναδεί. Ίσως οι εξελίξεις να παραείναι ποιο σοβαρές.

Οι επερχόμενες εξελίξεις είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να γίνει πλέον αντιστρέψιμη. Απλά γιατί είναι αποδεκτή σχεδόν από όλους. Είναι η λύση σε μια γη που η εξέλιξη του πληθυσμού της είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Η ρώσο ουκρανική κρίση , κατά την γνώμη μας, δεν αφορά άμεσα την Ουκρανία. Αφορά πληθυσμούς με κρίσιμη μάζα ,που έχουν ανάγκη και μπορούν να κάνουν γρήγορα βήματα και να ελέγξουν αυτή την νέα γνώση. Να εξελιχτούν και να την εξελίξουν πολλαπλασιαστικά. Να βρεθούν πολύ ποιο μπροστά. Αφορά πληθυσμούς που σίγουρα θα καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικοί, αν όχι και απειλητικοί . Κατά την γνώμη μας άδικα ενεπλάκη η Ουκρανία. Απλώς έτυχε στην διαδρομή της εμφάνισης νέων ελπιδοφόρων τεχνολογικών εξελίξεων και ενός ακήρυχτου πολέμου. Σ ένα κόσμο που έχει πλέον ανάγκη ,όσο ποτέ , αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις και είναι από καιρό έτοιμος να πολεμήσει για αυτές. Απλώς ο πόλεμος ξεκίνησε σε λάθος σημείο. Αφορά άλλους. Αφορά πληθυσμούς σ ένα κόσμο που δεν υπάρχουν πια αποστάσεις. Σ ένα κόσμο που το σήμερα και το αύριο θα είναι ποιο κοντά από ποτέ.

Ο Δικαίος Τσερκέζος είναι καθηγητής Οικονομετρίας στο Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης , στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις της Πάφου.