Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών η τραγουδίστρια Λίνα Ροδοπούλου μας προσκαλεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο Lux Athens στο Μεταξουργείο, σε μία ιδιαίτερη βραδιά και σε ένα μουσικό ταξίδι όπου η Μικρά Ασία συναντά την Ελλάδα και τη Μεσόγειο. Το μικρό Παρίσι των Αθηνών αποδίδει φόρο τιμής αλλά και αναγνωρίζει το αποτύπωμα του συνολικού πολιτισμού της Ιωνίας στη σημερινή Αθήνα και τη σημερινή Ελλάδα. Για αυτό και η Λίνα Ροδοπούλου με το τραγούδι και την κέλτικη άρπα της, παρουσιάζει ένα αφιέρωμα στις μουσικές της Μικράς Ασίας. Τα αγαπημένα παραδοσιακά ακούσματα των χαμένων πατρίδων μας, αποκτούν μια άλλη διάσταση υπό τον ήχο της κέλτικης άρπας, όπου η παράδοση αναδεικνύεται μέσω μιας διαφορετικής αισθητικής. Μαζί της o Χρήστος Κουμούσης στο πιάνο και η Χρυσάνθη Τζοβάνη στο yayli tambur και το ούτι.

Πολυτεχνείο, κλασική κιθάρα, μονωδία, χορός… Πώς συνδυάζονται όλα αυτά αν συνδυάζονται;

«Όλα τα παραπάνω μπορεί σε πρώτο βαθμό να φαίνονται ασύνδετα διότι μιλάμε για διαφορετικά πεδία. Όμως κάθε ένα από αυτά έχει βάλει ένα λιθαράκι στη διαμόρφωση της προσωπικότητας μου καθώς και της καλλιτεχνικής μου οντότητας. Κάθε δεξιότητα που αποκτάμε έρχεται η ώρα που την εξαργυρώνουμε, ακόμη και τις στιγμές που δεν την εξασκούμε και αυτό γιατί πέρα από τη συγκεκριμένη γνώση που μας παρέχει, μας εκπαιδεύει και ως ανθρώπους ώστε να είμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε.»

Πώς προέκυψε η ανάγκη ενασχόλησή σας με τη μουσική και το τραγούδι;

«Η ενασχόληση μου με το τραγούδι και τη μουσική γενικότερα προέκυψε από τη βαθιά ανάγκη, τόσο της εξωτερίκευσης των συναισθημάτων μου όσο και της δημιουργικότητας μου, η οποία έπρεπε με κάποιο τρόπο να εκφραστεί. Για εμένα η μουσική δεν ήταν μονόδρομος, λόγω του ότι θα μπορούσα να δραστηριοποιηθώ και σε άλλα πεδία, αλλά ήταν η επιλογή της καρδιάς μου που δεν γινόταν να μην ακολουθήσω.»

Ποιο είναι το ρεπερτόριό σας;

«Ως πολυσχιδής προσωπικότητα που είμαι έτσι και το ρεπερτόριο μου απλώνεται σε διάφορα είδη, πάντα όμως υπό το πρίσμα μιας κοινής αισθητικής, αυτής δηλαδή που με εκφράζει. Με μια λέξη θα το χαρακτήριζα ως μεσογειακό, με ακούσματα ξενόγλωσσα, με ιδιαίτερη προτίμηση στο γαλλικό ρεπερτόριο το οποίο χρόνια τώρα περιλαμβάνω στις ζωντανές μου εμφανίσεις αλλά αποτελεί και κομμάτι της δισκογραφίας μου, αλλά και ελληνικά, κυρίως από την έντεχνη σκηνή καθώς και παραδοσιακά τραγούδια που πολύ τα αγαπώ και πολλά από αυτά τα έχω διασκευάσει με την κέλτικη άρπα μου.»

Γιατί «Υπόγεια σ΄ αγαπώ»;

«Το “Υπόγεια σ΄ αγαπώ” είναι το πιο πρόσφατο από τα ελληνόφωνα μου τραγούδια και υπογράφει τους στίχους και τη μουσική ο Θοδωρής Μυστιλόγλου. Ο τίτλος αυτός αποδίδει ένα φόρο τιμής σε όλα αυτά τα «σ΄ αγαπώ» τα οποία δεν μπόρεσαν να βγουν στην επιφάνεια και να εκφραστούν ελεύθερα. Για όλους αυτούς τους λόγους που το «σ΄ αγαπώ» πολλές φορές το κρατάμε μέσα μας, και αυτό το «σ΄ αγαπώ» μπορεί να είναι και πιο δυνατό από οποιοδήποτε άλλο.»

Τι σημαίνει μουσική / τραγούδι για εσάς;

«Το τραγούδι και η μουσική είναι για εμένα ένα αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου καθώς αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του εαυτού μου. Είναι η εκπλήρωση της ανάγκης μου για δημιουργία, η μετουσίωση του συναισθήματος μου σε ένα υπαρκτό αντικείμενο, καθώς και το μεγαλύτερο μου καταφύγιο. Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους η μουσική και το τραγούδι είναι αυτά τα οποία έχω επιλέξει να με χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο καθώς και ο δρόμος που έχω διαλέξει στη ζωή μου. Ένας δρόμος φαινομενικά λαμπερός αλλά πολύ δύσκολος και αβέβαιος, που όμως αξίζει τον κόπο να τον ακολουθήσει κανείς.»

Η μέχρι τώρα διαδρομή σας είναι στα «θέλω σας»; Έχει αντιμετωπίσει δυσκολίες κι αν ναι ποια / ποιες;

«Η μέχρι τώρα διαδρομή μου είναι στα «θέλω» μου, γνωρίζοντας ότι αυτά δεν είναι και τα πιο εύκολα. Τα «θέλω» μου είναι να υπηρετώ μια αισθητική, τόσο μουσική όσο και γενικότερη που δεν είναι αυτή που επικρατεί στην εποχή μας, χωρίς να υπονοώ κάτι για αυτή που κυριαρχεί στην παρούσα φάση. Αυτομάτως λοιπόν έχουμε έναν πρώτο βαθμό δυσκολίας στα πάντα. Είμαι όμως της άποψης ότι κάθε απραγματοποίητο «θέλω» ίσως δεν είναι αρκετά ισχυρό. Πιστεύω ότι καθένας μας μπορεί να κατορθώσει τα πάντα, αρκεί να είναι διατεθειμένος να πληρώσει και το ανάλογο τίμημα που θα τον οδηγήσει εκεί. Σε αυτή την απόφαση κρίνονται όλα.»

Ποιοι στάθηκαν / στέκονται δίπλα σας;

«Δίπλα μου στέκονται κατ΄ αρχάς η οικογένεια μου η οποία βλέποντας τον αγώνα μου με στηρίζει καθημερινά, αλλά και οι συνεργάτες μου. Κανένας καλλιτέχνης όσο ταλαντούχος και συγκεντρωτικός να είναι δε μπορεί να προχωρήσει μόνος του. Για να καταφέρει η τέχνη να ταξιδέψει από το δημιουργό της στον κόσμο χρειάζεται να υπάρχει μια καλή ομάδα με κοινό σκοπό. Βέβαια δε μπορώ να μην αναφέρω και τον κόσμο που με τιμά με την παρουσία του στις ζωντανές εμφανίσεις μου, (άλλωστε μέσω αυτών βιοπορίζομαι), αλλά και όλους τους ανθρώπους που αποτελούν αποδέκτες της τέχνης μου και με ενθαρρύνουν διαρκώς, τους ευχαριστώ για όλη τη θετική ενέργεια που μου δίνουν.»

Ποιο είναι αγαπημένο σας τραγούδι και ποιο θα θέλατε να είχατε τραγουδήσει;

«Η μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων» του Μάνου Χατζιδάκι και του Άρη Δαβαράκη είναι ένα τραγούδι που κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ένα άλλο υπέροχο τραγούδι που θα ήθελα να είχα τραγουδήσει, είναι το «Προσωπικά» του Γιάννη Σπανού και της Λίνας Νικολακοπούλου.

Ποια είναι τα επόμενά σας σχέδια;

Στα επόμενα σχέδια μου περιλαμβάνονται τόσο οι ζωντανές μου εμφανίσεις, με πρώτους σταθμούς, στις 30 Σεπτεμβρίου στο Lux στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών» και στις 7 Οκτωβρίου στο ‘Οκιο στη Μαρίνα Ζέας. Επίσης θα κυκλοφορήσουν σύντομα δύο διασκευές αγαπημένων μου τραγουδιών με άρπα.»

Lux Greek Creative Cuisine

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

Ψαρών 26, Μεταξουργείο

Τηλέφωνο κρατήσεων 2105240888

Ώρα έναρξης: 21,30

Είσοδος: 8 ευρώ