Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου στις 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχουν στόχο την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους και εταιρείες για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα.

«Στις 30 Σεπτεμβρίου, θα τελειώσουμε αυτό που αρχίσαμε την περασμένη εβδομάδα», ανέφερε ο Σικέλα με ανάρτησή του στο Twitter. «Μόλις συγκάλεσα άλλο ένα έκτακτο Συμβούλιο για την Ενέργεια για να συζητήσουμε τις προτάσεις της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας», πρόσθεσε.

Το προηγούμενο «όχι»

Το προηγούμενο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στις 9 Σεπτεμβρίου, έληξε χωρίς τη λήψη συγκεκριμένης απόφασης. Κι αυτό γιατί η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είχε διαφανεί εξ αρχής, δεν έτυχε ευρείας αποδοχής από τους «27».

«Μαζί με την Επιτροπή πρέπει να εργαστούμε γρήγορα και να προετοιμάσουμε μια συντονισμένη λύση σε επίπεδο ΕΕ, προκειμένου να μετριαστούν οι υψηλές τιμές της ενέργειας το συντομότερο δυνατό. Δεν ήταν μια εύκολη συζήτηση και σίγουρα δεν ήταν η τελευταία που κάνουμε» δήλωσε ο Ζοζέφ Σικέλα, υπουργός Βιομηχανίας της Τσεχίας που ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του συμβουλίου της ΕΕ.

Για να διασκεδάσει πάντως της εντυπώσεις πρόσθεσε ότι «καταφέραμε όμως να βρούμε μια σαφή κατεύθυνση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς ποιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε».

Όπως τόνισε ο Τσέχος υπουργός η πίεση των υψηλών τιμών ενέργειας πιέζουν τις οικονομίες της ΕΕ και παρέπεμψε στην Κομισιόν από την οποία όπως είπε τα κράτη μέλη περιμένουν συγκεκριμένες συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις εντός των ημερών.