Εννέα μέτρα, που θα έχουν προσωρινή διάρκεια, για τον περιορισμό των υψηλών τιμών της ενέργειας συζητούν οι 27 υπουργοί Ενέργειας στην έκτακτη σύνοδο της ερχόμενης Παρασκευής.

Πρόκειται για εναλλακτικές προτάσεις που συμπεριλαμβάνονται σε σχέδιο κειμένου της τσεχικής προεδρίας, η οποία και καλεί τους αρμόδιους αξιωματούχους να τοποθετηθούν επ’ αυτών ή και να παρουσιάσουν άλλες λύσεις.

Το κείμενο περιγράφει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ενιαία αγορά και τονίζοντας την ανάγκη πανευρωπαϊκής απάντησης προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ο χειμώνας έρχεται…

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κείμενο η πλήρης και επ’αόριστον διακοπή του αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία έχει προκαλέσει τη μεγάλη αύξηση και μεταβλητότητα των τιμών ενέργειας και ιδίως του φυσικού αερίου. «Το αποτέλεσμα είναι η πυροδότηση του πληθωρισμού με επιπτώσεις σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις στους ευάλωτους καταναλωτές, ενώ αυξητικές είναι και οι πιέσεις στα μεσαία νοικοκυριά». Επιπλέον περιγράφονται οι συνθήκες μειωμένης ηλεκτροπαραγωγής που προκλήθηκαν από τη θέση εκτός λειτουργίας πυρηνικών εργοστασίων, τη χαμηλή διαθεσιμότητα των υδροηλεκτρικών σταθμών και τον περιορισμό των δυνατοτήτων μεταφοράς άνθρακα από τον Ρίνο και άλλα ποτάμια εξαιτίας της χαμηλής στάθμης νερού. Έτσι στην ηλεκτροπαραγωγή κυριάρχησε το ακριβό φυσικό αέριο: «Είναι φανερό ότι ο χειμώνας θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα της ενιαίας αγοράς ενέργειας», τονίζεται χαρακτηριστικά από την τσεχική προεδρία.

Στο σχέδιο κειμένου τονίζονται επίσης τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας, εξαιτίας των υψηλών τιμών.

Τα προτεινόμενα μέτρα

Η τσέχικη προεδρία καλεί τα κράτη – μέλη να συζητήσουν και να αποφασίσουν στη λήψη των ακολουθων εννέα μέτρων.

· Αποσύνδεση ή περιορισμό των επιπτώσεων των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

1. Προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την ηλεκτροπαραγωγή

2. Προσωρινό πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου φυσικού αερίου από συγκεκριμένες πηγές προέλευσης.

3. Προσωρινός αποκλεισμός των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου από την εκκαθάριση των τιμών των χρηματιστηρίων ενέργειας.

· Αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

4. Άμεση χρηματοπιστωτική υποστήριξη των συμμετεχόντων στην αγορά που έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλά κόστη συμπεριλαμβανομένης στην προσπάθεια αυτής και της ΕΚΤ μέσα από έναν κεντρικό ρόλο

5. Τροποποίηση των κανόνων διαπραγμάτευσης των χρηματιστηρίων ενέργειας με προσωρινή αλλαγή των ρυθμιστικών απαιτήσεων για κατάθεση εγγυητικών στις συναλαγγές ηλεκτρικής ενέργειας.

6. Προσωρινές αναστολές των ευρωπαϊκών παραγώγων ενέργειας

· Συνεργασία για τη λήψη μέτρων μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας

7. Λήψη μέτρων για τη μείωση της ζήτησης στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, στα πρότυπα των μέτρων που αποφασίστηκαν τον Ιούλιο για το φυσικό αέριο.

· Πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών

8. Επιβολή προσωρινού πλαφόν στα κέρδη ηλεκτροπαραγωγών από τεχνολογίες πυρηνικών, ΑΠΕ, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών

· Αγορά δικαιωμάτων εκπομπών αέριων ρύπων

9. Αξιολόγηση της χρήσης αδιάθετων δικαιωμάτων από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό δημοπρασίας αέριων ρύπων (EU ETS) και παρότρυνση του Συμβουλίου για πρόοδο στο πλαίσιο της συμφωνίας του REpowerEU για την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Πηγή: ΟΤ