Σε πρόκληση με το «καλημέρα» προχώρησε τη Δευτέρα (08/08) η Τουρκία με ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος να πραγματοποιεί υπερπτήση πάνω από ελληνικό νησί. Συγκεκριμένα το τουρκικό UAV πραγματοποίησε υπερπτήση στις 8:21 το πρωί της Δευτέρας σε ύψος 21.000 ποδιών πάνω από τη νήσο Κανδελιούσσα.

Βγαίνει το Αμπντουλχαμίτ Χαν

Η υπερπτήση έρχεται ένα 24ωρο πριν την ανακοίνωση της Τουρκίας για το πού θα πραγματοποιήσει έρευνες το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίτ Χαν». Οι έρευνες που θα ξεκινήσει το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας, το «μεγαλύτερο από όλα», το «πιο σύγχρονο από όλα», το «πλέον ισχυρό από όλα» και που έχει διαφημιστεί πιο πολύ από όλα σύμφωνα με τα όσα έχουν πει μέχρι σήμερα ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, αλλά και ο αντιπρόεδρος της χώρας, Φουάτ Οκτάι αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνες του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα ρεπορτάζ  στα τουρκικά ΜΜΕ για το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» υπογραμμίζουν στην πλειοψηφία τους το «πόσο τρόμαξαν οι Έλληνες», ενώ αναπαράγουν και τις δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων περί προκλήσεων και επιθετικών ενεργειών από την πλευρά της Αθήνας ενάντια στην Άγκυρα. Η Αθήνα επιμένει παρ’ όλα αυτά ότι το 2022 δεν είναι 2020. Επιχειρεί δε να θωρακίσει και την Κύπρο, αξιοποιώντας το μομέντουμ της Ουκρανίας, σε μία συγκυρία που η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να κάνει πως δεν βλέπει.