Ήταν μια εξαιρετική βραδιά, λουσμένη με τον εντυπωσιακό φωτισμό της Ακρόπολης, μια βραδιά κατά την οποία βγήκαν πολλές ειδήσεις, στο δείπνο που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός στον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Τα τραπέζια του Μουσείου Ακρόπολης ήταν στολισμένα με λευκά και γαλάζια λουλούδια, με σεφ που ήρθε από τη Κρήτη για να μαγειρέψει κρητικό φαγητό στους υψηλούς προσκεκλημένους του Πρωθυπουργού.

Το δείπνο έγινε μετά από νυχτερινή ξενάγηση στον Ιερό Βράχο και στα τραπέζια του Μουσείου Ακρόπολής κάθισαν υπουργοί και από τις δύο χώρες, καθώς και επιχειρηματίες επίσης από τις δύο χώρες. Το θέμα που κυριάρχησε ήταν πώς η Σαουδική Αραβία θέλει να κάνει την χώρα μας σταθμό προς την Ευρώπη για τη μεταφορά πράσινης (φθηνής) ενέργειας. Το ενεργειακό (με όλα αυτά που συμβαίνουν με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τους εκβιασμούς του Πούτιν) κυριάρχησε, όπως ήταν αναμενόμενο στις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τον Σαουδάραβα διάδοχο, αφού υπήρξαν συζητήσεις για πράσινο υδρογόνο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Οι Σαουδάραβες εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να δώσουν την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα για τη μεταφορά αυτής της ενέργειας.

***
Πάτριοτ, η νέα πόλη που κτίζεται και η μεταφορά LNG

Στα πηγαδάκια (πολιτικών και επιχειρηματιών) υπήρξαν σημαντικές συζητήσεις, από τη μεταφορά ελληνικής τεχνογνωσίας για τουριστικές μονάδες, τη μεταφορά από ελληνικά πλοία υγροποιημένου αερίου LNG, έως τη συνδρομή Ελλήνων κατασκευαστών και αρχιτεκτόνων στην κατασκευή μιας νέας πόλης- ΝΕΟΝ την ονομάζουν- που κτίζεται στην Σαουδική Αραβία. Εκεί, κάτω από την Ακρόπολη συμφωνήθηκε ακόμα και η παράταση για έναν ακόμα χρόνο της παραμονής της ελληνικής αντιαεροπορικής συστοιχίας Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία. Οι Σαουδάραβες εκτίμησαν πολύ αυτή την ελληνική βοήθεια λέγοντας πολλές φορές ότι τα Πάτριοτ είναι καθαρά αμυντικά όπλα.

***
Μουντιάλ και… Virtual Hospital

Αλλά μην νομίζετε πως στα πηγαδάκια αυτά υπήρξαν συζητήσεις μόνον για επιχειρηματικά σχέδια. Για παράδειγμα έγινε πολύ κουβέντα για το Μουντιάλ και για το γεγονός ότι η εθνική ομάδα της Σαουδικής Αραβίας θέλει να πρωταγωνιστήσει. Οι Σαουδάραβες έκαναν λόγο για ένα… Virtual Hospital, το οποίο, όπως έλεγαν μπορεί να μην «μυρίζει» νοσοκομείο αλλά κάνει τη δουλειά και με το παραπάνω (και εξ αποστάσεως μάλιστα) ενός κανονικού ξενοδοχείου.

***

Γαμοπίλαφο, ντολμαδάκια και κρητικό αρνί για τον Σαουδάραβα πρίγκηπα

Κρητικό φαγητό, με ντολμαδάκια, που ήταν το σπεσαλιτέ της Μαρίκας Μητσοτάκη και γαμοπίλαφο ετοίμασαν στον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στο Μουσείο της Ακρόπολης. Κάτι που ενθουσίασε τον Σαουδάραβα πρίγκηπα, που ρωτούσε για τον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων που του πρόσφεραν. Ο σεφ, όπως σας είπα παραπάνω ήρθε από την Κρήτη και μαγείρεψε προς τιμή του πρίγκηπα ντολμαδάκια αυγολέμονο με κιμά, ρύζι και αρωματικά ντοματίνια με βασιλικό μυζήθρα σε βινεγκρέτ. Εν συνεχεία παραδοσιακό κρητικό πιλάφι ήτοι γαμοπίλαφο και αμέσως μετά ένας κρητικός ντάκος από παξιμάδι χαρούπι, ντοματίνια, γλιστρίδα και φέτα. Κύριο πιάτο κρητικό αρνάκι ψητό με πατάτες. Ακολούθησε κανταΐφι με κρέμα μαστίχας και παγωτό τριαντάφυλλο. Υπήρξε ακόμα συζήτηση για το κανταΐφι με όλους να συμφωνούν πως πρόκειται για καθαρά ελληνικό γλυκό. Σιγά μην μας πάρουν οι Τούρκοι το κανταΐφι κυρίως όταν έχει κρέμα από μαστίχα Χίου. Και το δείπνο (αργά το βράδυ, στις 12.15 μετά τα μεσάνυχτα) ολοκληρώθηκε με τσάι ή καφέ συνοδευόμενα από βουτήματα.

***
Το δεύτερο, αλλά ιδιωτικό, γεύμα (με τρεις πρωθυπουργούς)

Υπήρξε όμως και ένα δεύτερο ιδιωτικό αυτή γεύμα που παρέθεσε ο Πρωθυπουργός στον πρίγκηπα της Σαουδικής Αραβίας. Το γεύμα έγινε την Τετάρτη το μεσημέρι στον Αστέρα Βουλιαγμένης και εκεί ήταν παρόντες και οι πρωθυπουργοί τη Αλβανίας και του Μαυροβουνίου.

***
Τι ήταν αυτό που μάγεψε τον Πρίγκηπα

Προηγήθηκε νυκτερινή ξενάγηση στην Ακρόπολη, από την έφορο αρχαιοτήτων Ελένη Κουντούρη και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Τον διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας συνόδευσε στον Ιερό Βράχο και ο Πρωθυπουργός. Εκείνο που περισσότερο εντυπωσίασε τον Σαουδάραβα πρίγκηπα ήταν οι λεπτομέρειες των γλυπτών του Παρθενώνα. Έμεινε για πολύ ώρα και τις κοιτούσε, όπως έμεινε αρκετή ώρα και θαύμαζε τον Παρθενώνα, το Ερεχθείο και τα Προπύλαια. Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που καθυστέρησε η έναρξη του δείπνου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αλλά όταν έφθασαν στο Μουσείο πήγαν κατευθείαν στον τρίτο όροφο όπου είχε δημιουργηθεί ένας χώρος για την υπογραφή πολιτιστικής συμφωνίας. Η συμφωνία αυτή και οι δύο πλευρές ήθελαν για λόγους καθαρά συμβολικούς να μην υπογραφεί στο Μαξίμου, όπως οι υπόλοιπες αλλά με φόντο την Ακρόπολη..

***
Η υπόσχεση για επενδύσεις

Ο πρίγκηπας της Σαουδικής Αραβίας ήταν ενθουσιασμένος από την παραμονή του στην χώρα μας και την φιλοξενία που του επιφύλαξαν και ο ενθουσιασμός του φάνηκε στην κατ΄ιδίαν συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό, στον οποίο έδωσε μια υπόσχεση: «Σας υπόσχομαι, λοιπόν, ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια», του είπε ο διάδοχος του θρόνου της ηγέτιδας δύναμης του Κόλπου, δείχνοντας έτσι τη διάθεση των Σαουδαράβων για γενναίες επενδύσεις στη χώρα μας, την οποία βλέπουν και ως γέφυρα για την πρόσβασή τους στην Ευρώπη.

***
Ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο γίγας από την Ιορδανία

Η πρόταση ήρθε από την Ιορδανία. Οι Ιορδανοί προσφέρουν (ως βοήθεια) ένα γιγαντιαίο ελικόπτερο που μπορεί να μεταφέρει 10 τόνους νερό ή επιβραδυντικό υγρό, το οποίο αν συμφωνηθεί και παραληφθεί θα βοηθήσει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Δαδιά. Γιατί για έβδομη συνεχόμενη μέρα, η φωτιά στον Έβρο συνεχίζει να καίει μέσα στο δάσος της Δαδιάς, το μοναδικό οικοσύστημα μίας από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές της χώρας. ΌΠως συνεχίζεται και η μάχη για τη διάσωση του δάσους. Καταβάλλεται αγωνιώδης προσπάθεια για οριοθέτηση της φωτιάς, όσο δύσκολο κι αν είναι και ζητείται οποιοδήποτε μέσο για βοήθεια των μέσων πυρόσβεσης. Οι συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης της φοράς του ανέμου, η αδυναμία πρόσβασης και οι πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν κατά πολύ το έργο τους. Επιπλέον, σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση, υπάρχει αναστροφή θερμοκρασίας (η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος αντί να μειώνεται) που δημιουργεί έντονη ομίχλη. Έως τώρα σε ένα δάσος 430.000 στρεμμάτων έχουν καταστραφεί περίπου 40.000 στρέμματα, αλλά εάν σκεφτείτε ότι ο σκληρός πυρήνας του δάσους αποτελείται από 73.000 στρέμματα, τότε καταλαβαίνετε το μέγεθος της καταστροφής.

***
Πευκοβελόνες στο έδαφος ύψους σχεδόν ένα μέτρο

Μπορεί κάπως η κατάσταση έως την Τετάρτη το μεσημέρι να ήταν καλύτερη, αλλά οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν αναζωπυρώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που ο «κόκκινος συναγερμός», εξακολουθεί να υπάρχει. Όπως μου έλεγε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, θα πρέπει η πολιτεία να επανεξετάσει τις συνθήκες λειτουργίας και το καθεστώς διαφόρων οικολογικών οργανώσεων. Μου είπε ακόμα κάτι εξωφρενικό ότι στο έδαφος του δάσους της Δαδιάς, βρήκε ένα παχύ στρώμα πευκοβελονών που το ύψος τους έφθανε σε πολλές περιπτώσεις και το ένα μέτρο.

***
Ποιος και γιατί χρησιμοποιεί τον όρο «κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου»

Από την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ευάγγελου Βενιζέλου οι «Εκδοχές Πολέμου 2009-2022» που έγινε στο (κατάμεστο) Βυζαντινό Μουσείο κράτησα την ατάκα του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σαμαρά ότι «τρεις φορές ήρθα αντιμέτωπος με το αίτημα για Grexit» και ότι «παραδώσαμε όρθια τη χώρα». Αναφερόμενος μάλιστα ο κ. Βενιζέλος στα όσα βίωσε κατά τη διάρκεια των Κυβερνήσεων Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά, είπε ότι «στο βιβλίο αυτό υπερασπίζομαι και τις 3 κυβερνήσεις και το έργο τους». Σχολιάζοντας μάλιστα πως με τον πρώην Πρωθυπουργό -και παρόντα στην παρουσίαση του βιβλίου- Αντώνη Σαμαρά, συγκροτούν πλέον την έννοια «Σαμαροβενιζέλοι».

Κράτησα επίσης άλλη μια αναφορά του κ. Βενιζέλου για τον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας: «Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε τεράστια υπέρβαση μαζί με το κόμμα του, αναλαμβάνοντας την ευθύνη» για να συμπληρώσει: «Ξέροντας ότι θα εφαρμόσει μια πολιτική που είναι εργοστάσιο παραγωγής κόστους πολιτικού», ενώ «θα μπορούσαμε να είχαμε ανεβάσει μια δική μας ροκ όπερα». Αυτό, σχολίασε ο κ. Βενιζέλος , με φόντο το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του 2015. Ευχαρίστησε τον κ. Σαμάρα προσωπικά, λέγοντας ότι τον αφήνει να χρησιμοποιεί τον όρο «κυβέρνηση Σαμάρα-Βενιζέλου» ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν πρωθυπουργός! Είπε επίσης ότι ασχολείται μετά-πολιτικά και έχει την πολυτέλεια να κρίνει δίχως να έχουν πολιτικές επιπτώσεις αυτά που λέει!

Μίλησε και ο κ. Γ. Ζανιάς ο οποίος ανάμεσα στα άλλα περιέγραψε τις δραματικές στιγμές στο ξενοδοχείο Μonopol στην Πολωνία όπου έγινε το πρώτο working euro group με τον κ. Βενιζέλο υπουργό Οικονομικών. Τότε μάλιστα τους τέθηκε το ερώτημα αν η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει την έξοδο της από το ευρώ!

***
Ποιος απουσίαζε και ποιοι παραβρέθηκαν

Επίσης μου έκανε εντύπωση, ότι απουσίαζε ο Πρόεδρος του ΠαΣοΚ/ ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης αλλά και το πλήθος των πολιτικών που βρέθηκαν εκεί: Όπως ο Πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς οι υπουργοί Κ. Χατζηδάκης, Μ. Βαρβιτσιώτης , Κ. Πιερρακάκης , Θ. Λιβάνιος, οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Μανιάτης, Π. Μπεγλίτης, Γ. Φλωρίδης, Δ. Ρέππας . Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, η βουλευτής Χαρά Κεφαλίδου τα στελέχη του κόμματος , Ν. Σαλαγιάννης, Γ.Κουτσούκος, Χ. Πρωτόπαπας, Γ. Δατσέρης, Ντ. Ρόβλιας, Μιλένα Αποστολάκη, Λ. Γρηγοράκος και οι Γ. Βούλγαρης, Δ. Αβραμόπουλος, Γκ. Χαρδούβελης, η Ε. Χριστοφιλοπούλου, ο Σπ. Λυκούδης και άλλοι.

***
Τέλος Ιουλίου τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

Για πρώτη φορά, (ανακοινώνει με ανάρτησή της στα σόσιαλ μίντια η Νίκη Κεραμέως), μετά από 59 χρόνια, τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων θα βγουν τέλος Ιουλίου αντί για τέλος Αυγούστου. Με σεβασμό στην αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους και στην ανάγκη για τον βέλτιστο προγραμματισμό τους. Η υπουργός Παιδείας υπενθύμισε πως οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα και με sms στο κινητό τους, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως έχουν εγγραφεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Επισήμανε τέλος πως «θα υπάρξει αύξηση στους εισαχθέντες στα δημόσια ΙΕΚ»..

Ωστόσο έγινε γνωστό ότι μεγάλος αριθμός γραπτών με βαθμούς κάτω από τη βάση καταγράφονται στις βαθμολογίες που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας . Οι χαμηλές βαθμολογίες σε συνδυασμό με τους συντελεστές βαρύτητας ανά μάθημα και την ελάχιστη βάση εισαγωγής, αναμένεται να προκαλέσουν πτώση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών.