Σήμερα θα αρχίσω με μια ηχηρή προειδοποίηση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος μετά από καιρό επανεμφανίστηκε. Άλλωστε είχε προειδοποιήσει ότι κάτι σοβαρό θα ανακοίνωνε όταν και όποτε θα εμφανιζόταν. Αυτή τη φορά μιλώντας διαδικτυακά στην ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πανδημία της COVID-19 που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, επεσήμανε ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει έρθει για να μείνει. Και δεν έμεινε όμως εκεί εκτιμώντας πως είναι πιθανή μία επιδείνωση των επιπτώσεών της. Πρόσθεσε όμως ότι προς το παρόν οι παραλλαγές είναι πέντε, αλλά μπορεί να δούμε περισσότερες καθώς ο ιός εξελίσσεται.

Σαφέστατα ο κ. καθηγητής είπε ότι «υπάρχει παγκόσμια ανάγκη για νέα γενιά εμβολίων» και παρέπεμψε στις συστάσεις του EMA και του ECDC για δεύτερη ενισχυτική δόση για τους άνω των 60 και τις ευπαθείς ομάδες.

***
Η κόπωση της κοινωνίας

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην κόπωση της κοινωνίας λέγοντας πως δεν μας επιτρέπει να πάρουμε περισσότερα μέτρα, η ενημέρωση παραμένει ζωτικής σημασίας αλλά σε μεγάλο βαθμό έχει τελεστεί, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την πανδημία και τη νέα παραλλαγή και θα δώσουμε προτεραιότητα στην προστασία των ομάδων υψηλού κινδύνου με την αξιοποίηση της στρατηγικής των τεστ.

***
Κοτανίδου: Είμαστε υποχρεωμένοι να αντέξουμε

Ειδικά για το θέμα της κόπωσης, ρώτησα την καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, η οποία αφού μου είπε ότι το σύστημα αντέχει (εδώ άντεξε σε χειρότερες περιόδους της πανδημίας) τόνισε πως μπορεί να υπάρχει κόπωση στην κοινωνία και στους ανθρώπους του ΕΣΥ που δίνουν καθημερινά τη μάχη, αλλά «είμαστε υποχρεωμένοι να αντέξουμε και θα αντέξουμε», ανέφερε η κυρία Κοτανίδου

***
Ο εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής

Ήταν ίσως η πιο σκληρή επίθεση των τελευταίων ετών, αυτή που εξαπέλυσε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ: Την ώρα μάλιστα που διεξαγόταν η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων και απουσιάζοντας από τη συνεδρίαση του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν τόσο σφοδρή η επίθεση με χαρακτηρισμούς όπως «εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής» ή «συριζαϊκός φαρισαϊσμός» που ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές έλεγαν στο περιθώριο της συζήτησης ότι μόνον σε περιόδους προεκλογικού αγώνα διεξάγονται τέτοιες αναμετρήσεις με τέτοια ένταση».

Αλλά δεν ήταν αναμέτρηση με την ευρεία έννοια ή κόντρα, αφού ο κ. Τσίπρας, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκη επέλεξε να μην έρθει ώστε να είναι αναγκασμένος να απαντήσει στις αθλιότητες του Βερναρδάκη.

Η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με αφορμή τις χυδαίες δηλώσεις του Χριστόφορου Βερναρδάκη. Έτσι ο πρωθυπουργός επιχειρώντας να αποτυπώσει το χάσμα που χωρίζει όχι μόνο την ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα περισσότερα κοινοβουλευτικά κόμματα με την αξιωματική αντιπολίτευση ανέφερε ότι οι άθλιες δηλώσεις Βερναρδάκη δεν αποτελούν μεμονωμένο φαινόμενο. «Ο Βερναρδακισμός, είναι ο Πολακισμός και ο Συριζαϊκός φαρισαϊσμός. Είναι ο εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής. Το τελευταίο σκαλοπάτι του λαϊκισμού. Είναι η τοξικότητα με την οποία θα δηλητηριάζει την καθημερινότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, η τοξικότητα δεν εκπορεύεται από εξαιρέσεις. Είναι ο κανόνας σας. Είναι το περιβόητο ηθικό σας πλεονέκτημα. Πριν τις αθλιότητες δηλώσεις Βερναρδάκη είχαν προηγηθεί και άλλες. Εσείς κ. Φίλη δεν μας λέγατε ότι η Υπουργός έχει 2 παιδία τα οποία όταν μεγαλώσουν θα θυμούνται ότι η μητέρα τους ως Ηρώδης κατάσφαξε χιλιάδες φοιτητές. Όλα αυτά έχουν αρχή μέση και τέλος στην αθλιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Τα 3 μέτρα του Πολάκη, τα μαχαίρια του Φίλη οι αθλιότητες Βερναρδάκη και την ίδια ώρα μιλάτε για ποιότητα δημοσίου λόγου και όλα αυτά επειδή το είπαν κάποιοι ρεπορτερ χωρίς σύνορα. Και όλα αυτά την ώρα που ένας ραδιοφωνικός σταθμός δέχεται επίθεση επειδή επέκρινε τις δηλώσεις Βερναρδάκη» είπε με σκληρή γλώσσα ο κ. Μητσοτάκης καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να προσέλθει στην Βουλή προκειμένου να ζητήσει συγγνώμη εκ μέρους του κόμματός του από την κυρία Κεραμέως.

***
Η αγωνία του βουλευτή πριν από τον… γάμο

Είναι νεαρός βουλευτής από μεγάλη πολιτική οικογένεια και πρόκειται να νυμφευθεί στις 12 Σεπτεμβρίου. Τα ετοίμασε όλα, εκκλησία, νυμφικό της νύμφης, κουμπάρους, χώρος δεξίωσης κτλ., όλα εκτός από το… προσκλητήριο. Και ξέρετε γιατί; Γιατί ο άνθρωπος έχει την αγωνία μπας και προκηρυχθούν εκλογές το Φθινόπωρο. Έτσι, όπως έλεγε χθες σε πηγαδάκι βουλευτών της ΝΔ μόλις πάρει στα χέρια του δείγμα του προσκλητηρίου θα πάει κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα δείξει το προσκλητήριο στον Πρωθυπουργό και θα τον ρωτήσει: «Τυπώνω;» Εάν ο πρωθυπουργός του πει «τύπωσε», τότε θα μοιράσει προσκλητήρια. Περιμένει λοιπόν το… τυπωθήτω από τα πρωθυπουργικά χείλη.

***
Ο Άδωνις, η Ευγενία και η Πολιτική Αγωγή

Και ξαφνικά η Βουλή των Ελλήνων γέμισε με κοριτσάκια και αγοράκια όλα ντυμένα λευκά με μπλούζες που έγραφαν «Ελληνική Αγωγή» και με σήμα ένα αετό. Ήταν και εκεί και ο Άδωνις Γεωργιάδης και η σύζυγός του Ευγενία Μανωλίδου (ντυμένη και αυτή στα λευκά) που εμφανίστηκε στη Βουλή μετά τις άθλιες φήμες ότι τη χτύπησε ο σύζυγός της.

Συνόδευαν τα παιδάκια σε μια ξενάγηση, όμοια με αυτήν που κάνουν στους ενήλικες. Άδωνις και Ευγενία απαντούσαν σε κάθε ερώτηση των παιδιών, αλλά ενδιάμεσα χαιρετούσαν και τους βουλευτές που τους πλησίαζαν. Όπως για παράδειγμα την Ζέτα Μακρή η οποία φωτογραφήθηκε μαζί τους. Κάποια στιγμή κάνει την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, βλέποντας την «Ελληνική Αγωγή», τα παιδιά, την Ευγενία και τον Άδωνη άρχισε να ομιλεί στα παιδιά για τον Διογένη, τον Μέγα Αλέξανδρο και για άλλους πρωταγωνιστές της πλούσιας ιστορίας μας. Τους έκανε και μερικές ερωτήσεις και ένα παιδάκι σήκωσε το χέρι του και απάντησε σωστά. Εντυπωσίασε τους πάντες. Το όνομά του είναι Αλκαίος και είναι γιος του Άδωνη και της Ευγενίας. Ήταν όμως πως να το κάνουμε απολαυστική και η ερμηνεία που έδωσε ο Τασούλας για το τι σημαίνει πρόεδρος της Βουλής, όταν τον σύστησε στα παιδιά ο κ. Γεωργιάδης. «Παιδιά, ποιοι μένετε σε πολυκατοικία;», ρώτησε ο Πρόεδρος. «Λοιπόν η πολυκατοικία δεν έχει διαχειριστή; Ε, αυτό είμαι εγώ! είπε ο Τασούλας και όλοι στο περιστύλιο της Βουλής γέλασαν!

***
1.000 άτομα σε γαλάζια συγκέντρωση

Εκεί στον Βόλο συγκεντρώθηκαν περί τα 1.000 άτομα, (ψηφοφόροι της ΝΔ) σε εκδήλωση που διοργάνωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή. Μα, καλά θα πείτε τόσα πολλά άτομα και δεν λογίζεται ως προεκλογική συγκέντρωση; Η κυρία Μακρή λέει ότι ήταν μια συγκέντρωση για τα τρία χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ. Πάντως να ξέρετε ότι στη Βουλή χθες στη συζήτηση για την Παιδεία εμφανίστηκαν και τα πρώτα προεκλογικά φυλλάδια βουλευτών. Σε γαλάζιο χαρτί πολυτελείας, με έγχρωμες φωτογραφίες υποψηφίου και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Είπαμε ότι οι περισσότεροι γαλάζιοι βουλευτές έκαναν έναν slow down από τις προεκλογικές τους εκδηλώσεις, μετά τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας, αλλά η σκέψη όλων παραμένει στις εκλογές. Και ορισμένων βεβαίως στον ανασχηματισμό, για τον οποίο, τους υπενθυμίζω ότι ο Πρωθυπουργός τον έχει αποκλείσει.

***
Η νέα ειδική γραμματέας για την προστασία των ζώων

Χθες είχαμε μια ορκωμοσία στην κυβέρνηση. Ο Μάκης Βορίδη όρκισε τη νέα ειδική γραμματέα για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς. Πρόκειται για την Μαριάνθη Δημοπούλου. Ας δούμε ποια είναι η κυρία Δημοπούλου. Είναι δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο των ζώων, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα τους και καθηγήτρια στο μάθημα «Νομικά (II)» του Zero Stray Academy. Συνεργάζεται με φιλοζωικά σωματεία και οργανισμούς σε όλη τη χώρα, καθώς και με δήμους συμβουλευτικά σε θέματα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων. Είναι Auditor/ Lead Auditor, με γνώσεις στη Διαπραγμάτευση και με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (Human Resources). Συμμετέχει στο Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

***
Η ξενάγηση του Α/ΓΕΕΘΑ στα F-35

Με μια ξενάγηση στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin, στις οποίες φιλοξενείται η γραμμή παραγωγής του Μαχητικού Αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35, συνεχίστηκε η δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, στις ΗΠΑ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ μετέβη αυθημερόν στο Ντάλας του Τέξας προκειμένου να ενημερωθεί για τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που φιλοξενούν το σύνολο της γραμμής συναρμολόγησης, βαφής, αρχικών και τελικών ελέγχων και πτητικών δοκιμών και για τους τρεις τύπους των μαχητικών F-35 (A, B και C). Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, του έγινε σύντομη ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος εκσυγχρονισμού των μαχητικών F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην έκδοση Viper, όπως και για τον εκσυγχρονισμό των Αεροσκαφών Ναυτικών Επιχειρήσεων P-3B του Πολεμικού μας Ναυτικού. Επιπλέον, το προσωπικό της εταιρίας τον ενημέρωσε τόσο για τις διεθνείς πωλήσεις των μαχητικών F-35 όσο και για την διαλειτουργικότητα της χρήσης τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

***
Ελλάδα- Ισραήλ σε αποστολές αέρος- αέρος

Μια αεροπορική άσκηση Ελλάδας-Ισραήλ με την επωνυμία «Frizis Damas 2022» διεξήχθη εντός του FIR Τελ Αβίβ, ενώ εναέριος ανεφοδιασμός πραγματοποιήθηκε εντός του FIR Λευκωσίας. Η άσκηση περιλάμβανε αποστολές αέρος-αέρος και προσβολές επίγειων στόχων. Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε στην άσκηση με οκτώ αεροσκάφη F-16 της 115 Πτέρυγας Μάχης, ενώ η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία με δύο αεροσκάφη F-16, δύο αεροσκάφη F-15I και δύο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού Β-707.Η «Frizis Damas 2022» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος αμυντικής συνεργασίας 2022 μεταξύ των δύο χωρών.

***
Οι 32 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

Υπήρξε ένα 24ωρο με μηδενική προκλητικότητα στο Αιγαίο και ίσως αυτό να οφειλόταν στο μπαϊράμι που είχαν οι Τούρκοι, αλλά χθες προχώρησαν σε 37 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου με έξι αεροσκάφη (δύο F-16, δύο κατασκοπευτικά CN-235 και δύο drones).Οι 32 παραβιάσεις έγιναν από δύο τουρκικά κατασκοπευτικά CN-235, και οι υπόλοιπες πέντε από δυο drones. Παράλληλα, σημειώθηκε μια εμπλοκή (dog fight), ενώ καταγράφηκαν και έξι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Τα τουρκικά αεροσκάφη κινήθηκαν σε Βορειοανατολικό, Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.