Από το 2017, κάθε πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, ξεκινά μια μοναδική διαδικασία οινοποίησης στο κτήμα της Achaia Clauss. Το παλαιότερο οινοποιείο της Ελλάδας, συλλέγει την πολύ χαμηλή και εξαιρετικά ποιοτική παραγωγή σταφυλιών που δίνουν οι παλαιοί αμπελώνες του κτήματος – φυτεμένοι στη δεκαετία του ’70 – όταν έχει πια επιτευχθεί η αρωματική, φαινολική και τεχνολογική ωριμότητά τους, για να δημιουργήσουν τη ΜΤ 23 Ξηρή Μαυροδάφνη, έναν σπάνιας γεύσης ερυθρό ξηρό οίνο, ακολουθώντας μεθόδους οινοποίησης όσο το δυνατόν πιο ήπιες και λιγότερο παρεμβατικές προς το προϊόν και το περιβάλλον.

Σε κάθε βήμα, από την καλλιέργεια και τη συλλογή των σταφυλιών, μέχρι και την εμφιάλωση του οίνου με το έντονο χρώμα, το πυκνό σώμα και την ισορροπημένη γεύση, η οινοποιητική παράδοση παντρεύεται με τη σύγχρονη οινολογική ματιά. Το αποτέλεσμα, που εντάσσεται στη συλλογή κρασιών περιορισμένου αριθμού φιαλών, με την επωνυμία Castro Clauss, είναι ένας οίνος πλούσιος αλκοολικά και φαινολικά, με αρώματα βύσσινου, βατόμουρου και μαύρου κερασιού, που είναι χαρακτηριστικά της ποικιλίας, αναδεικνύοντας το terroir της περιοχής.

Οι παλαίες μέθοδοι που αναβιώνουν κατά τη διαδικασία παραγωγής, είναι χαραγμένες στο DNA της Achaia Clauss, του οινοποιείου που γέννησε τη θρυλική γλυκιά ποικιλία κρασιών της Αχαΐας. Η Μαυροδάφνη παράχθηκε πράγματι για πρώτη φορά το 1873, στον αμπελώνα του ιδρυτή του οινοποιείου, Γουσταύου Κλάους, και βαφτίστηκε προς τιμήν της Ελληνίδας αγαπημένης του, της όμορφης Δάφνης με τα μαύρα μαλλιά και τα μαύρα μάτια, που πέθανε σε νεαρή ηλικία. Και η ΜΤ 23 Ξηρή Μαυροδάφνη, είναι μια ετικέτα εφάμιλλη της ιστορίας του κτήματος.

Όλα ξεκινούν στον παλαιό αμπελώνα, που βρίσκεται περιμετρικά του εντυπωσιακού κτήματος, με βορειοδυτική έκθεση στα 250 μέτρα υψόμετρο. Το έδαφος – αμμώδες, με παρουσία χαλικιών – αλλά και οι παραδοσιακές αμπελουργικές πρακτικές που θυσιάζουν την ποσότητα για χάρη της άριστης ποιότητας, αποφέρουν κάθε χρόνο μόλις 100 – 300 κιλά άριστου σταφυλιού ανά στρέμμα. Η άψογη ωρίμανση και η πλούσια γεύση του καρπού, επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων και χάρη στον ιδιαιτέρως πλεονεκτικό κλιματικό συνδυασμό: η περιοχή, με το μεσογειακό κλίμα και τα θερμά καλοκαίρια της, απολαμβάνει τους δροσερούς δυτικούς ανέμους του Ιονίου.

Όταν ο καρπός επιτύχει την κατάλληλη ωριμότητα, σειρά έχει η αποβοστρύχωση και η μεταφορά των ραγών σε μικρούς κάθετους οινοποιητές, όπου πραγματοποιείται η εκχύλιση και η αλκοολική τους ζύμωση, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο, με τις αρμόζουσες χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν η επιθυμητή εκχύλιση επιτευχθεί, ο σταφυλοπολτός διαχωρίζεται με τη χρήση μιας μικρής, παραδοσιακής στροφιλιάς και το γλεύκος μεταφέρεται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, για την ολοκλήρωση της αλκοολικής ζύμωσης.

Εκεί θα παραμείνει για 14 μήνες, ωριμάζοντας μέσα σε δρύινα βαρέλια 225 λίτρων, πριν εμφιαλωθεί χειρωνακτικά και παλαιωθεί σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Σε όλη τη διάρκεια και τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά χειροκίνητα μηχανήματα με απουσία ηλεκτρικού ρεύματος, ακολουθώντας την παράδοση που οικοδομεί εδώ και ενάμιση αιώνα το οινοποιείο Achaia Clauss.

Το βαθύ κόκκινο κρασί που καταλήγει στο ποτήρι μας, με τις μαλακές τανίνες και την καλή αρωματική ένταση, εξαιρετικό δείγμα του μεσογειακού terroir της περιοχής, έχει την ίδια δυναμική που χαρακτηρίζει το σύνολο της σειράς Castro Clauss. Και πέρα από τη γευστική ικανοποίηση που μας προσφέρει, κλείνει μέσα του την υπόσχεση των προοπτικών της αμπελοκαλλιέργειας και της οινοποίησης στην Αχαΐα, αλλά και την Ελλάδα εν γένει.