Με τα ελληνοτουρκικά ζητήματα ξεκίνησε την καθιερωμένη ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως σε πρόσφατη σύνοδο επικυρώθηκε η θέση της χώρας μας ως πυλώνας ασφάλειας στην περιοχή, ενώ επανέλαβε πως η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την έχει κάπως στο μυαλό του.

«Τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαμφισβήτητα. Η χώρα μας είναι δύναμη ασφάλειας, ελευθερίας και δικαίου. Η αποτρεπτική μας ισχύ είναι υπέρ-επαρκή. Κανείς δεν αποδέχεται και υποστηρίζει τους ισχυρισμούς της γείτονος. Ενημερώνουμε συνεχώς τους εθνικούς οργανισμούς και τους συμμάχους μας», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

«Η Ελλάδα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε λεκτικούς διαξιφισμούς με την Τουρκία, που είναι αντιαπαραγωγικοί» τόνισε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση ενημερώνει τη διεθνή κοινότητα για την τουρκική επιθετικότητα και λαμβάνει στήριξη από παντού.

Σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο, ο κ. Οικονόμου τόνισε πως το σχέδιο περιλαμβάνει εξοικονόμηση στον φωτισμό, απενεργοποίηση ψύξης και θέρμανσης όταν δεν υπάρχουν εργαζόμενοι και κλείσιμο των συσκευών εκτός εργασιακού ωραρίου.

«Στόχος είναι τα κτίρια αυτά να ενταχθούν στην κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Β’. Η μείωση της δαπάνης μπορεί να έρθει μέχρι και 76 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε σε νέους διορισμούς σε Παιδεία και Εκπαίδευσης, τονίζοντας θα γίνουν πάνω από 8.000 προλήψεις εκπαιδευτικών.

Σχετικά με τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «είναι γνωστή η στάση του ΝΑΤΟ σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα ζητήματα, από εκεί και πέρα η ελληνική κυβέρνηση πάντα γνωστοποιηθεί τα ζητήματά της. Βλέπουμε την αποδοχή των ελληνικών θέσεων να ενισχύεται συνεχώς».

Τέλος ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως η εξωτερική πολιτικής της Ελλάδας βασίζεται σε αρχές. Αποδομούμαι τους ανιστόρητους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς με συνέπεια και αποτελεσματικότητα.