Για το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα ΑΕΙ μίλησε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, στο ρ/σ Κόκκινο.

Ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός, τη μέρα που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια, εξήγησε ότι η ψήφισή του θα αποτελέσει για την κυβέρνηση κεντρική ιδεολογική μάχη.

«Ήταν μια ξεκάθαρη τοποθέτηση», δήλωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι, «πράγματι, στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη-Κεραμέως συνοψίζεται ολόκληρη η άποψη της ΝΔ για το δημόσιο πανεπιστήμιο: μικρό, για λίγους, αφού για τους υπόλοιπους υπάρχουν τα κολέγια· αυταρχικό, με πειθαρχικά, με ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και διαγραφές φοιτητών· υποβαθμισμένο ακαδημαϊκά, με υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση και πισωγύρισμα σε μια μορφή ‘έδρας’. Που εκτός των άλλων κλείνει την πόρτα της επιστροφής νέων επιστημόνων από το εξωτερικό· υποταγμένο στην αγορά, με μάνατζερ, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες επιχειρήσεων, αντί να παίζει τον αναπτυξιακό ρόλο του· χωρίς βιβλιοθήκες, αφού ακόμα και αυτές αποδιοργανώσονται, όπως κατήγγειλαν συλλογικά 21 προϊστάμενοι πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών».

Ο Νίκος Φίλης τόνισε πως «απέναντι σε αυτή την ταξική επίθεση, σ’ αυτήν την τόσο ξεκάθαρη δήλωση στόχων και μέσων, θα δώσουμε και εμείς τη δική μας μάχη. Μια μάχη δημοκρατίας, για το δημόσιο πανεπιστήμιο, την εκπαίδευση και τη νεολαία. Μαζί με τους φοιτητές και τους πανεπιστημιακούς, που διαδήλωσαν σήμερα, Παρασκευή πρωί, ενάντια στην εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Και προσέθεσε πως, σε αυτή τη τόσο κρίσιμη μάχη, «δεν υπάρχει περιθώριο για μίζερες περιχαρακώσεις. Όταν ο εχθρός του δημόσιου πανεπιστημίου είναι τόσο σαφής και κατηγορηματικός, όταν σπεύδει να ψηφίσει βιαστικά πριν τις εκλογές, επειδή κάπου έχει ‘τάξει’, πρέπει και εμείς να ορθώσουμε απέναντί του ένα μέτωπο ενότητας. Ένα κοινωνικό μέτωπο, με τη συμμετοχή των πανεπιστημιακών φορέων, της νεολαίας αλλά και όλης της κοινωνίας. Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει», υπογράμμισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η ΝΔ πρέπει να μείνει μόνη της στη Βουλή. Πρέπει να το πάρουν πίσω, να μην ψηφιστεί, να μην εφαρμοστεί στην πράξη και φυσικά να καταργηθεί ως μια από τις πρώτες πράξεις μετά τις εκλογές και την πολιτική αλλαγή».

Ο κ. Φίλης σημείωσε πως το δημοκρατικό πανεπιστήμιο της Μεταπολίτευσης, παρά τα προβλήματά του, «παρά τη λυσσασμένη δυσφήμισή του από τη Δεξιά διαχρονικά, αλλά πολύ περισσότερο την τελευταία τριετία, ήταν πανεπιστήμιο της ποιότητας, στα κορυφαία του κόσμου σύμφωνα με τις διεθνείς κατατάξεις, οι απόφοιτοι του οποίου υπηρέτησαν με πάθος και γνώση, όχι μόνο την οικονομική, αλλά και την κοινωνική ανάπτυξη και τη Δημοκρατία. Αυτό το πανεπιστήμιο υπερασπιζόμαστε και ως κυβέρνηση θα κάνουμε ακόμα καλύτερο» διαβεβαίωσε, τονίζοντας πως είναι μεγάλη μάχη αυτή που έρχεται «και πιστεύω ότι θα τη δώσουμε νικηφόρα».