Νέες απειλές κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας εξαπέλυσε Ρώσος αξιωματούχους για το ενδεχόμενο ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Σειρά αυτή την φορά πήρε ο Ντμίτρι Πολάνσκι, μόνιμος αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη,  ο οποίος σε διαδικτυακή του συνέντευξή στο βρετανικό περιοδικό UnHerd ότι τόνισε ότι Ελσίνκι και Στοκχόλμη γνωρίζουν ότι από «τη στιγμή που θα γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ θα υπάρξουν κινήσεις από τη ρωσική πλευρά».

Γίνονται μέρος του εχθρικού μπλοκ

«Εάν υπάρχουν στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν στόχος – ή πιθανός στόχος – για ένα χτύπημα», πρόσθεσε ο Πολάνσκι. «Το ΝΑΤΟ είναι ένα  εχθρικό μπλοκ για εμάς — και το ίδιο το ΝΑΤΟ παραδέχτηκε ότι η Ρωσία είναι ο εχθρός. Αυτό σημαίνει ότι η Φινλανδία και η Σουηδία ξαφνικά, αντί για ουδέτερες χώρες, γίνονται μέρος του εχθρικού μπλοκ και αντιμετωπίζουν όλους τους κινδύνους που κάτι τέτοιο συνεπάγεται».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Πολάνσκι φάνηκε να μην ανησυχεί για μια πιθανή διεύρυνση της Συμμαχίας στην Ευρώπη, λέγοντας ότι η Ρωσία «είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις απειλές του ΝΑΤΟ και έχει λάβει τις απαραίτητες προφυλάξεις για αυτό».

«Θα απαντήσουμε», προειδοποιεί η Μόσχα

Η ανακοίνωση της Φινλανδίας ότι θα υποβάλει επίσημα αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ εξόργισε το Κρεμλίνο, το οποίο την χαρακτήρισε άμεση απειλή για τη Ρωσία και απείλησε με απροσδιόριστη απάντηση.

Ερωτηθείς εάν η ένταξη της Φινλανδίας αποτελεί άμεση απειλή για τη Ρωσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Σίγουρα. Η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν κάνει την ήπειρό μας πιο σταθερή και ασφαλή.

«Αυτό δεν μπορεί να μην προκαλέσει τη λύπη μας και αποτελεί λόγο για αντίστοιχες συμμετρικές απαντήσεις από την πλευρά μας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν μιλήσει στο παρελθόν για πιθανά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης πυρηνικών πυραύλων στη Βαλτική Θάλασσα.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι Φινλανδοί θα γίνουν «θερμά δεκτοί» και υποσχέθηκε μια ενταξιακή διαδικασία που θα είναι «ομαλή και ταχεία».

Δεδομένου ότι αντίστοιχη απόφαση με το Ελσίνκι αναμένεται να λάβει σύντομα και η Στοκχόλμη, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες αλλαγές στην ευρωπαϊκή ασφάλεια εδώ και δεκαετίες, καθώς τα δύο κράτη τήρησαν ουδέτερη στάση καθ’ όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται επίσης ένα δύσκολο παρελθόν, είχε προηγουμένως παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα.

Ισορροπία τρόμου

Η Φινλανδία και η Σουηδία είναι οι δύο μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Τα σύνορα μήκους 1.300 χιλιομέτρων της Φινλανδίας θα υπερδιπλασιάσουν την έκταση των συνόρων μεταξύ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και της Ρωσίας, φέρνοντας τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις σε απόσταση λίγων ωρών από τα βόρεια προάστια της Αγίας Πετρούπολης.

Ερωτηθείς την Τετάρτη εάν η Φινλανδία θα προκαλούσε τη Ρωσία με την ένταξη του στο ΝΑΤΟ, ο Πρόεδρος Νιινίστο απάντησε: «Η απάντησή μου θα ήταν ότι εσείς το προκαλέσατε. Κοιτάξτε τον καθρέφτη».

Πέντε διπλωμάτες και αξιωματούχοι είπαν στο Reuters ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένουν πως και οι δύο χώρες θα ενταχθούν γρήγορα, ανοίγοντας το δρόμο για αυξημένη παρουσία στρατευμάτων στη σκανδιναβική χερσόνησο για την υπεράσπιση των δύο κρατών κατά τη διάρκεια της περιόδου επικύρωσης, που θα διαρκέσει ένα έτος.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έχει αναφέρει την πιθανή επέκταση του ΝΑΤΟ ως έναν από τους κύριους λόγους που ξεκίνησε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Η Ουκρανία επιδιώκει εδώ και καιρό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αν και πρόσφατα προσφέρθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες να αποδεχθεί κάποια μορφή ουδέτερου καθεστώτος.

Όπως σχολιάζει το Reuters, το ΝΑΤΟ περιγράφει τον εαυτό του ως μια αμυντική συμμαχία, χτισμένη γύρω από τη συνθήκη που ξεκαθαρίζει ότι τυχόν επίθεση σε ένα μέλος σημαίνει επίθεση εναντίον όλων, παρέχοντας ουσιαστικά στους συμμάχους των ΗΠΑ την προστασία της υπερδύναμης της Ουάσιγκτον, συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού της οπλοστασίου.

Η Μόσχα το θεωρεί απειλή για τη δική της ασφάλεια και επιρροή στις γειτονικές χώρες. Όμως η απόφαση του Πούτιν να εισβάλει στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μετατόπιση της κοινής γνώμης στη Σκανδιναβία, με τα πολιτικά κόμματα που υποστήριζαν την ουδετερότητα για γενιές τώρα να ασπάζονται την άποψη ότι η Ρωσία αποτελεί απειλή.