Πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία, έχουν χάσει σε μόλις τρεις συνεδριάσεις οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας στον κόσμο.

Οι μετοχές στο σύνολό τους ξεπούλησαν από τότε που η Federal Reserve αύξησε το βασικό της επιτόκιο την περασμένη Τετάρτη, αλλά η τεχνολογία έχει υπομείνει περισσότερο πόνο από άλλους τομείς της οικονομίας.

Η Apple , η πιο «ακριβή» δημόσια εταιρεία στον κόσμο, έχει χάσει αξία 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κλείσιμο των συναλλαγών την Τετάρτη, την ημέρα που ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι ο πληθωρισμός ήταν πολύ υψηλός και ότι δεν υπήρχαν σχέδια για αύξηση επιτοκίων πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα.

Οι αγορές ενισχύθηκαν αρχικά από τα σχόλια του Πάουελ, ωστόσο τις επόμενες ημέρες η αισιοδοξία εξανεμίστηκε. Οι μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη, υποχώρησαν ξανά την Παρασκευή και στη συνέχεια εξακολουθούσαν να πέφτουν τη Δευτέρα. Ο αμερικανικός χρηματιστηριακός δείκτης S&P 500 υποχώρησε κάτω από το όριο των 4.000 τη Δευτέρα, με πτώση 7% από το κλείσιμο της Τετάρτης, ενώ ο Invesco Nasdaq 100 ETF υποχωρεί σχεδόν κατά 10% την ίδια περίοδο.

Ακολουθούν οι άλλες μεγάλες απώλειες τις τελευταίες τρεις ημέρες συναλλαγών:

  • Η Microsoft έχει χάσει περίπου 189 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.
  • Η αξία της Tesla καταγράφεται στα 199 δισεκατομμύρια δολάρια, μήνες αφότου είδε την αποτίμησή της να πέφτει κάτω από το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
  • Η κεφαλαιοποίηση της Amazon μειώθηκε κατά 173 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Η Alphabet , η εταιρεία-ομπρέλα της Google, αξίζει 123 δισεκατομμύρια δολάρια λιγότερο από την προηγούμενη εβδομάδα.
  • Η ζημιά της εταιρείας κατασκευής καρτών γραφικών Nvidia ανέρχεται στα 85 δισεκατομμύρια δολάρια.
  • Και η μητρική Meta Platforms του Facebook έχει χάσει 70 δισεκατομμύρια δολάρια σε αξία.