Η επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων EM Conseil στη Γαλλία, Έλενα Νταλί εκτιμά ότι η Ρωσία μπορεί να είναι κοντά στη χρεοκοπία.

Αναλυτικότερα, η Νταλί δήλωσε ότι: «Η Ρωσία είναι πιθανόν να χρεοκοπήσει τελικά. Το 2008-2009 είδαμε πόσο γρήγορα εξανεμίστηκαν τα συναλλαγματικά αποθέματα. Δεν έχει μπροστά της μόνο τις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους η Ρωσία, οφείλει να χρηματοδοτήσει την πολεμική μηχανή και να πληρώσει κρίσιμες εισαγωγές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 27 Μαΐου πρέπει να καταβληθούν κουπόνια για ομόλογα που ισοδυναμούν με περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

Τις προηγούμενες ημέρες, η Μόσχα απέφυγε στο όριο την πτώχευση την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο οι αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν ότι βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, με τους επενδυτές να ζουν στην αβεβαιότητας σχετικά με την πιθανότητα να πάρουν πίσω τα χρήματά τους από μελλοντικές πληρωμές ομολόγων.

Τι σήμα στέλνουν τα CDS

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) 5ετίας στέλνουν σήμα για 87% πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας. Ποσοστό χαμηλότερο μεν από αυτό του Απριλίου, αλλά ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με το Bloomberg, καθώς συνεχίζονται οι κυρώσεις από τις Δυτικές κυβερνήσεις.