Η επαγγελματική σταδιοδρομία στο χώρο της τεχνολογίας, λόγω της συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης και προόδου, πάντα προσέφερε πολλές επιλογές στους επαγγελματίες του χώρου. Ωστόσο, ακόμη κι αν ο τομέας αυτός χαρακτηρίζεται από μια γενικότερη και συνεχή ανάπτυξη, υπάρχουν και σε αυτόν ειδικότητες που ξεχωρίζουν αναλόγως των γενικότερων συνθηκών.

Η επέλαση της πανδημίας και η συνεπαγόμενη εξάπλωση της τηλεργασίας σε όλους σχεδόν τους εργασιακούς τομείς ανάγκασε πολλές εταιρείες να επενδύσουν και να εξελιχθούν τεχνολογικά. Αυτό ως γεγονός είχε διττό αποτέλεσμα: από τη μία, την εκτόξευση της ζήτησης των εξ αποστάσεων θέσεων εργασίας (remote jobs) και από την άλλη την αύξηση της ζήτησης συγκεκριμένων ρόλων που βοηθούν τις επιχειρήσεις στην (μετα)covid εποχή να βελτιώσουν την απόδοση και τα έσοδά τους.

Στην Ελλάδα, προ πανδημίας, λίγοι σκεφτόμασταν την πιθανότητα να δουλεύουμε χωρίς να χρειάζεται να μετακινούμαστε καθημερινά από και προς το γραφείο. Αυτό που στην αρχή έμοιαζε με επιβεβλημένη συνθήκη, έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς οπαδούς οι οποίοι ορκίζονται στην ελευθερία που προσφέρει και τον επιπλέον χρόνο που κερδίζουν αποφεύγοντας τις μετακινήσεις.

Μια άλλη πολύ σημαντική παράμετρος είναι οι ευκαιρίες και οι υψηλές απολαβές που παρουσιάζει η διεθνής αγορά εργασίας, για κάποιον που επιθυμεί να παραμείνει στην Ελλάδα, συνεργαζόμενος με εταιρείες του εξωτερικού.

Η Vaquancy – The Global Recruitment Hub for Tech Hybrid Talent, με έδρα στο Λονδίνο και παραρτήματα στην Αθήνα και στο Λος Άντζελες, είναι το πρώτο πρακτορείο διασύνδεσης στην Ελλάδα, που συνδέει επαγγελματίες με εταιρείες του εξωτερικού, για εξ αποστάσεως ρόλους. Διαθέτοντας ένα δίκτυο 100+ εταιρειών-πελατών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά, εξειδικεύεται στην στελέχωση εξ αποστάσεως θέσεων εργασίας.

Επίσης, για όσους επιθυμούν να εκπαιδευτούν στις περιζήτητες ειδικότητες και δεξιότητες της αγοράς του εξωτερικού, η Vaquancy συνεργάζεται με τον εκπαιδευτικό όμιλο Workearly,  την  μεγαλύτερη personal online εκπαιδευτική υπηρεσία στην Ελλάδα που προετοιμάζει και πιστοποιεί επαγγελματίες για μια επιτυχημένη καριέρα σε κλάδους της τεχνολογίας ή του HR.

 Ποιες είναι όμως οι κορυφαίες ειδικότητες για εξ αποστάσεως εργασία για εταιρείες του Εξωτερικού το 2022;

 Οι περισσότερες remote ευκαιρίες καριέρας, αφορούν τόσο αμιγώς τεχνολογικά πεδία (προγραμματιστές, μηχανικοί λογισμικού, μηχανικοί διασφάλισης ποιότητας λογισμικού), όσο και συνδυαστικά πεδία άλλων κλάδων, όπως τα Οικονομικά, η Διοίκηση επιχειρήσεων, το Μάρκετινγκ, και ο κλάδος της Υγείας και της Φαρμακευτικής με την Ανάλυση Δεδομένων (Data Analysis, Business Intelligence Analysis).

 Ποια είναι η μισθολογική κλίμακα ανάλογα με την ειδικότητα και τα χρόνια εμπειρίας και ποιές δεξιότητες έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση ανα ειδικότητα ?

 Παρακάτω παρουσιάζεται η  στατιστική μελέτη της Vaquancy για 2022, με δεδομένα που αντλήθηκαν από πόλεις της Ευρώπης – Παρίσι, Βερολίνο, Λονδίνο, Μόναχο, Βρυξέλλες και Άμστερνταμ, Μαδρίτη, Δουβλίνο, Λεμεσός –  που έχουν το μεγαλύτερο πλήθος εξ αποστάσεως θέσεων σε κλάδους της Πληροφορικής και της Ανάλυσης Δεδομένων.

  1. Business Intelligence / Data Analyst

Η Ανάλυση Δεδομένων είναι η επιστήμη που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρείες να επεξεργάζονται τεράστιους όγκους δεδομένων και να τα «μεταφράζουν» σε συμπεράσματα. Οι εταιρείες συλλέγουν πολλαπλά δεδομένα – φαινομενικά ασύνδετα μεταξύ τους- από πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες και τρίτα πρόσωπα και μέσω ειδικής επεξεργασίας, εξάγουν αποτελέσματα που τους βοηθούν να διαμορφώνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμπορική τους πολιτική και τη στρατηγική marketing, καθώς επίσης και να βελτιστοποιούν τις διαδικασίες παραγωγής. Το Business Intelligence (BI) και το Data Analysis άλλαξαν τον τρόπο που λειτουργούν οι εταιρείες και κατ’ επέκταση, τη σύσταση της αγοράς εργασίας.

Μέσες ετήσιες απολαβές βάση ετών εμπειρίας:

  • 0-3 χρόνια: 40.000 €
  • 2-3 χρόνια: 48.000 €
  • 4-6 χρόνια: 65.000 €
  • 7+ χρόνια: 72.000 €

Δεξιότητες:

  • Datawarehouses
  • Βάσεις δεδομένων (sql & nosql)
  • Γλώσσες Προγραμματισμού: Python / R
  • Reporting or Visualization tools (PowerBI / Tableau)

Κλάδοι:

Πληροφορική, Οικονομικά / Λογιστική, Διοίκηση επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ, Υγεία και Φαρμακευτική, Business

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης: Data Analytics Professional Certified Training by Workearly

2.Software Εngineer (Frontend, Backend Developers)

 O Software Developer είναι υπεύθυνος για το σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την εγκατάσταση τω λογισμικών συστημάτων. Στις αρμοδιότητες αυτής της θέσης περιλαμβάνονται ο προγραμματισμός (coding), ο σχεδιασμός και η λειτουργία των εφαρμογών. Όπως πιθανότατα είναι γνωστό, οι εφαρμογές λειτουργούν με δεδομένα, τα οποία αποθηκεύονται σε servers. Παράλληλα, διαθέτουν ένα περιβάλλον στο οποίο περιηγούνται οι χρήστες. Το server-side development αποτελεί το αντικείμενο των backend developers ενώ αντίστροφα, το user interface είναι αντικείμενο των front-end developers.

Μέσες ετήσιες απολαβές βάση ετών εμπειρίας:

  • 0-3 χρόνια: 40.000 €
  • 2-3 χρόνια: 55.000 €
  • 4-6 χρόνια: 64.000 €
  • 7+ χρόνια: 83.000 €

Δεξιότητες:

  • SQL, Algorithms and Data Structures
  • Java & Java Frameworks (Spring Frameworks – Microservices)
  • Python & Python Frameworks (Django, Flask)
  • js & Node.js Frameworks (Express, Meteor)
  • C# Stack: C# & Frameworks( ASP.NET Core ,Entity), Golang
  • ReactJS, AngularJS, VueJS, Javascript, Typescript, HTML, CSS

Κλάδοι:

Πληροφορική, Μηχανικοί Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Θετικές Επιστήμες, Πολυτεχνικές, Τεχνικές ή και άλλες Σχολές

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης: Software Engineering Professional Certified Training by Workearly

3.Software tester (QA)

Οι περισσότερες επιχειρήσεις προτιμούν να διενεργούν δοκιμές στα προϊόντα τους πριν από την τελική ολοκλήρωσή τους και τη διάθεσή τους στην αγορά. Οι Software Τesters είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι να «τρέξουν» διάφορα tests και assurance checks, με σκοπό να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες σφάλματος στην τελική έκδοση του λογισμικού που δημιουργείται ώστε να διασφαλίζεται ότι λειτουργεί ομαλά και ικανοποιεί τις ανάγκες των πελατών, ενώ παράλληλα είναι οικονομικά αποδοτικό.Ένας Quality Assurance (QA) Analyst ή αλλιώς Software Tester είναι υπεύθυνος για τον εντοπισμό και την επίλυση λαθών στο λογισμικό. Εργάζεται στενά με τους προγραμματιστές (developers) για να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα, αποτελεσματικότητα και ποιότητα του εκάστοτε προϊόντος ή υπηρεσίας.

Μέσες ετήσιες απολαβές βάση ετών εμπειρίας:

  • 0-3 χρόνια: 35.000 €
  • 2-3 χρόνια: 42.000 €
  • 4-6 χρόνια: 53.000 €
  • 7+ χρόνια: 65.000 €

Δεξιότητες:

  • SQL
  • Software Testing Techniques
  • Programming languages (Python, Java)
  • Automation Testing Tools & Frameworks (Selenium, Cypress, BDD)
  • Agile Development Process

Κλάδοι:

Πληροφορική, Μηχανικοί Υπολογιστών, Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί, Θετικές Επιστήμες, Πολυτεχνικές, Τεχνικές ή και άλλες Σχολές

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης: Software Quality Assurance Professional Certified Training by Workearly

  • Όσοι έχουν ήδη επαγγελματική εμπειρία και εξειδίκευση στις παραπάνω ειδικότητες και ενδιαφέρονται για εξ αποστάσεως ρόλους μπορούν να επικοινωνήσουν απευθείας με την Vaquancy στην φόρμα επικοινωνίας.
  • Όσοι επιθυμούν να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν στις παραπάνω ειδικότητες ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί στις παραπάνω ειδικότητες, μπορούν να κάνουν αίτηση για δωρεάν αξιολόγηση στην φόρμα επικοινωνίας του Workearly, ώστε να ενημερωθούν για τα εκπαιδευτικά προγράμματα.