Στη δρομολόγηση έργων υποδομής ποντάρει η Κίνα για την ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης που έχει πληγεί από την αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορoνοϊού και τα νέα lockdown.

Αυτό αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρόεδρο Σι Ζινπίνγκ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Το νέο κύμα της πανδημίας απειλεί να επηρεάσει την βιομηχανική παραγωγή, τις καταναλωτικές δαπάνες και τις εξαγωγές με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με επιβράδυνση η δεύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη.

Την ίδια ώρα εξάλλου και η αγορά ακινήτων παραμένει ευάλωτη.

Ώθηση στην ανάπτυξη

Έτσι στο συμβούλιο που έλαβε χώρα αποφασίστηκε η δρομολόγηση μεγάλων έργων υποδομής που θα ωθήσουν την βιομηχανική ανάπτυξη και ταυτόχρονα θα ενισχύουν την εθνική ασφάλεια της χώρας κυρίως σε τομείς όπως οι μεταφορές, η ενέργεια και η διασφάλιση των υδάτινων πόρων.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιταχυνθούν πράσινα κατασκευαστικά project χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, θα βελτιωθούν τα δίκτυα αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και θα δρομολογηθεί η κατασκευή νέων περιφερειακών και εμπορευματικών αεροδρομίων.

Επίσης, έμφαση θα δοθεί και σε υποδομές υψηλής τεχνολογίας, cloud computing, broadband δικτύων και τεχνητής νοημοσύνης.

Η χρηματοδότηση των νέων έργων απαιτεί αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών, όμως δεν διευκρινίστηκε το ύψος του πακέτου που θα δρομολογηθεί.