Ανατροπή των πολιτικών μας «ταυτοτήτων», αύξηση των ανισοτήτων, φόβος απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, χάσμα σε εκπαιδευτικό επίπεδο και σε επίπεδο κοινωνικών παροχών των ευρωπαϊκών (ή άλλων) κρατών…

Η «συγκομιδή» της υγειονομικής κρίσης, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις που την ακολούθησαν, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που δημιουργούν ακρίβεια και κλιματική κρίση, φοβίζουν.

Όμως, υπάρχει πάντα η ελπίδα της συνεργασίας. Της κοινής αναζήτησης λύσεων. Και αυτήν, ο κορυφαίος Άγγλος οικονομολόγος, καθηγητής των οικονομικών επιστημών στο University College London του Ηνωμένου Βασιλείου σερ Ρίτσαρντ Μπλάντελ, την προκρίνει έναντι όλων των άλλων.
Με μια σειρά θέσεων ευθύνης στο Ην. Βασίλειο, και τον τίτλο του ιππότη από το 2014  για τις υπηρεσίες του στις οικονομικές και κοινωνικές επιστήμες, ο κ.Μπλάντελ σήμερα είναι ένας από τους πλέον φημισμένους οικονομολόγους διεθνώς και από την περασμένη εβδομάδα είναι μέλος της μεγάλης ακαδημαϊκής «οικογένειας» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) μετά την αναγόρευση του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του Ιδρύματος.
Ήρθε δε στη χώρα μας για την λαμπρή τελετή αναγόρευσής του, που διοργάνωσαν οι πρυτανικές αρχές του ΟΠΑ και με την ευκαιρία αυτή μίλησε στο «Βήμα».