Μια γυναίκα ανοίγει το παράθυρο και κάνει βουτιά στο κενό από ένα πολυώροφο κτίριο στη Σανγκάη. Ανδρες ντυμένοι με φόρμες αποστείρωσης θανατώνουν ένα σκυλί που ενδέχεται να έχει κορωνοϊό. Σε ένα μεγάλο συγκρότημα πολυκατοικιών ακούγονται ουρλιαχτά απόγνωσης από κατοίκους που βρίσκονται σε αναγκαστική καραντίνα. Στους έρημους δρόμους βρίσκονται μόνο στρατιώτες και υγειονομικοί που έχει κινητοποιήσει το Πεκίνο σε μια τεράστια επιχείρηση ανίχνευσης του ιού.

Θα μπορούσε να είναι η εφιαλτική πραγματικότητα σε μυθιστόρημα του Τζορτζ Οργουελ. Μια δυστοπία από τη λογοτεχνία της επιστημονικής φαντασίας ή ταινία τρόμου σε έναν σουρεαλιστικό κόσμο. Αν και η αυθεντικότητά τους δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από διεθνή Μέσα, οι παραπάνω εικόνες από τη Σανγκάη κατακλύζουν τις τελευταίες ημέρες το Twitter.

Από τους κομπασμούς στο lockdown

Η Σανγκάη μέχρι πρότινος ήταν υπόδειγμα στη διαχείριση της πανδημίας, με το Πεκίνο να επιχαίρει για την πολιτική των «μηδενικών κρουσμάτων», υποστηρίζοντας ότι έχει οδηγήσει συνολικά την Κίνα σε λιγότερους θανάτους και ισχυρότερη οικονομική ανάπτυξη σε σχέση με άλλες μεγάλες χώρες. Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ χαιρέτισε την πολιτική ως «απόδειξη ότι ο κινεζικός σοσιαλισμός είναι ανώτερος από τις δυτικές δημοκρατίες».

Καθώς όμως η μετάλλαξη Ομικρον σήμανε μια άνευ προηγουμένου έκρηξη μολύνσεων, στις 28 Μαρτίου η κινεζική μητρόπολη επέβαλε καθολικό και επ’ αόριστον lockdown. Η έξοδος από τα σπίτια απαγορεύτηκε ακόμη και για τα βασικά είδη, όσοι πρόλαβαν να σπεύσουν σε σουπερμάρκετ και παντοπωλεία άδειασαν τα ράφια. Η συντριπτική πλειονότητα έμεινε έρμαιο της κρατικής μέριμνας, δηλαδή ένα κουτί με λιγοστά τρόφιμα αραιά και πού. Aνθρωποι άρρωστοι έχουν μείνει αβοήθητοι στα σπίτια τους, η πρόσβαση στα νοσοκομεία είναι περίπλοκη και περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι θετικοί στον κορωνοϊό βρίσκονται σε κέντρα κράτησης υπό άθλιες συνθήκες.

Τα βίντεο που φέρνουν στο φως διεθνή Μέσα με εξαγριωμένους κατοίκους να διαμαρτύρονται φωνάζοντας «λιμοκτονούμε» και οι καταγγελίες για όργιο αυθαιρεσίας από τις Αρχές, όπως ότι έχουν τοποθετήσει λουκέτα στις εισόδους πολυκατοικιών, προκαλούν τρόμο. Οι νυχτερινές πτήσεις με drones που καλούν τον κόσμο να «τιθασεύσει την επιθυμία της ψυχής του για ελευθερία» συμπληρώνουν το παζλ του εφιάλτη.

H εκτόξευση των κρουσμάτων

Στο μεταξύ, τα κρούσματα καλπάζουν, με τη χώρα να ζει το χειρότερο κύμα από την έναρξη της πανδημίας. Ειδικότερα στη Σανγκάη, όπου οι μολύνσεις ξεπερνούν τις 25.000 ημερησίως τις τελευταίες ημέρες, η ευαλωτότητα του πληθυσμού είναι μεγάλη – 4 από τα 26 εκατ. των κατοίκων της είναι άνω των 60 ετών και μόνο το 50% έχει κάνει δεύτερη ή τρίτη δόση. Συνολικά στη χώρα το 40% άνω των 80 ετών και σχεδόν το 20% ατόμων ηλικίας 60-79 ετών δεν έχουν λάβει ούτε μία δόση, φοβούμενα τις παρενέργειες.

Συνεπώς το Πεκίνο εμμένει στην πολιτική μηδενικών κρουσμάτων με μέτρα όπως μαζική ανίχνευση επαφών από ειδικά κλιμάκια που ειδοποιούν κάθε πρωί τους κατοίκους από μεγάφωνα προκειμένου να εξεταστούν, καραντίνα στα σύνορα, καθολικό lockdown, ιχνηλάτηση κρουσμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου.  Χάρη σε αυτή την πολιτική η Κίνα έχει καταγράψει από την αρχή της πανδημίας περίπου 4.600 θανάτους (όσο αληθή μπορεί να είναι τα επίσημα στοιχεία), δηλαδή 3 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο, την ώρα που στις ΗΠΑ η αντιστοιχία είναι 3.000 θάνατοι ανά εκατομμύριο.

Η τρίτη θητεία και το σενάριο του χάους

Εκτός αυτού, ο κινέζος πρόεδρος αναμένεται να εδραιώσει μια τρίτη θητεία μέσα στο έτος και «δεν θέλει τη στιγμή του θριάμβου του να την επισκιάσει ένα ενδεχόμενο χάους» αναφέρει ο «Economist», καθώς μια κατακόρυφη αύξηση των λοιμώξεων θα σήμαινε εκατομμύρια θανάτους.

Βλέπουν την αναποτελεσματικότητα των εμβολίων πίσω από τα μέτρα

Δυτικοί επιστήμονες βλέπουν έναν ιδιαίτερο λόγο πίσω από τα δρακόντεια μέτρα στη Σανγκάη. Τα κινεζικά εμβόλια, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις της Κίνας, λένε, δεν είναι αποτελεσματικά έναντι της μετάλλαξης Ομικρον. Σύμφωνα με το Bloomberg, έρευνες έχουν δείξει ότι «τα εμβόλια της Sinovac Biotech και της Sinopharm προσφέρουν λιγότερα αντισώματα κατά της Ομικρον από τα mRNA εμβόλια των εταιρειών Pfizer και Moderna».

Βρέφη στοιβαγμένα σε κλινική

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το βίντεο μέσα από κλινική όπου βρέφη κλαίνε στοιβαγμένα πάνω σε κρεβάτια χωρίς την παραμικρή επιτήρηση. Πρόκειται για νήπια που βρέθηκαν θετικά στον ιό και οι Αρχές αποφάσισαν να τα απομακρύνουν από τους γονείς τους, ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικά. Στην περίπτωση δε που και οι γονείς είναι θετικοί, στέλνονται σε ξεχωριστά κέντρα κράτησης. Οι «New York Times» ανέφεραν ότι η κλινική επιβεβαίωσε στην εφημερίδα ότι οι εικόνες είναι αληθινές. Εξαιτίας αυτής της απάνθρωπης πολιτικής, ξένοι πολίτες που ζουν με τα παιδιά τους στη χώρα την εγκαταλείπουν μαζικά και επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Μεταξύ αυτών και οι μη απαραίτητοι υπάλληλοι του αμερικανικού προξενείου που αναχώρησαν από τη Σανγκάη έπειτα από εντολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, υπό τον φόβο για την ασφάλεια και την ψυχική τους υγεία.

Αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, βουτιά 3,7% στο ΑΕΠ

Η Σανγκάη φιλοξενεί το πιο πολυσύχναστο λιμάνι στον κόσμο, το μεγαλύτερο χρηματοοικονομικό κέντρο στην ηπειρωτική χώρα (το Χονγκ Κονγκ είναι νησί) και επίσης αποτελεί μείζονα κόμβο για τους κλάδους των ημιαγωγών και του αυτοκινήτου. Η Tesla που έχει δημιουργήσει στη Σανγκάη ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο κατασκευής αυτοκινήτων, η Disney που λειτουργεί εκεί ένα τεράστιο θεματικό πάρκο, οι Gucci και Louis Vuitton που έχουν ανοίξει πολυτελέστατα καταστήματα και δεκάδες ακόμα πολυεθνικές εταιρείες έχουν επιλέξει την ιστορική αυτή πόλη ως κέντρο για τις δραστηριότητές τους στην Κίνα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Σανγκάη λειτουργεί ως διαμετακομιστικός σταθμός και κόμβος διασύνδεσης πολλών περιοχών της Κίνας και κυρίως του μεγάλου βιομηχανικού κέντρου του Δέλτα του ποταμού Γιανγκτσέ, ο ειδικευμένος περί τα κινεζικά οικονομολόγος του Economist Intelligence Unit Σου Τιαντσέν προειδοποιεί ότι οι νέες αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα είναι πολύ μεγάλες, σε διαστάσεις και σε χρονική διάρκεια, και θα επηρεάσουν την οικονομία της Κίνας και την παγκόσμια οικονομία.

Ο Σου υπολόγισε το άμεσο κόστος του lockdown για τη Σανγκάη στο 3,7% του ΑΕΠ της πόλης – που είναι από τα υψηλότερα στη χώρα. Oσο για τον στόχο της κινεζικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 5,5% το τρέχον έτος, ο κινεζικής καταγωγής αναλυτής συμφωνεί με άλλους συναδέλφους του, που θεωρούν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.