Με την ολοκλήρωση του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να έκλεισε, έστω προσωρινά, η όποια εκκρεμότητα στον ένα πόλο του πολιτικού συστήματος. Ο Τσίπρας επαναβεβαίωσε την πολιτική του ισχύ, οι επίδοξοι εσωκομματικοί αμφισβητίες του ψαλιδίστηκαν και κάπως έτσι το κόμμα θα οδεύσει προς τις εκλογές, όπου και θα τα παίξει όλα για όλα.

Κατόπιν αυτών, τα βλέμματα στρέφονται στο συνέδριο της ΝΔ, όπου τα πράγματα δεν θα είναι τόσο απλά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμηνύει ότι στο συνέδριο της 6ης-8ης Μαΐου θα επιδιώξει να πιστοποιήσει τον κοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του σε αυτή τη συγκυρία και να επιβεβαιώσει ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση του είναι η μοναδική αξιόπιστη δύναμη, που μπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της εποχής.

Δεδομένου ότι η ΝΔ κυβερνά και ότι οι εκλογές επίκεινται – όποτε και αν γίνουν – το συνέδριο αυτό στις αρχές Μαΐου διαφέρει κατά πολύ από εκείνο του ΣΥΡΙΖΑ και την αντίστοιχη διαδικασία του ΚΙΝΑΛ, που θα ακολουθήσει. Για την αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση, τα εύκολα λόγια, οι παροχές και οι επιθέσεις στην κυβέρνηση είναι «τζάμπα» και εύκολες.

Για τη ΝΔ οι απαιτήσεις είναι εκ των πραγμάτων πολλές και τα όσα θα ακουστούν έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία.

Επίγνωση για αυτά υπάρχει στα ηγετικά κλιμάκια και φαίνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να αξιοποιήσει την ευκαιρία για μία συνολική και ρεαλιστική πολιτική τοποθέτηση, η οποία θα συμπεριλάβει τις παραμέτρους της περιόδου: τα δεδομένα της μετα-πανδημικής εποχής, το νέο περιβάλλον στα εργασιακά, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, τις σχέσεις με την Ευρώπη, τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά, τις προκλήσεις για το νέο σύμφωνο σταθερότητας, τη θέση της χώρας στις διεθνείς συμμαχίες, σε τελική ανάλυση, την ανασύνταξη του κόμματος με βάση όλα αυτά τα δεδομένα και όλες τις προκλήσεις και απαιτήσεις.

Υπό αυτήν την έννοια, το συνέδριο της ΝΔ, θέλοντας και μη, θα είναι μία πολύ διαφορετική διαδικασία και πιθανώς θα έχει περισσότερο ενδιαφέρον από μία απλή κομματική μάζωξη, στην οποία θα αποθεώνεται ο επικεφαλής και θα αυτοθαυμάζεται η κυβέρνηση.

Αυτά διαμηνύονται από το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου και μένει να αποδειχθεί αν θα επιβεβαιωθούν στο συνέδριο, το οποίο ούτως ή άλλως θα διεξάγεται σε μία ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.