Προ ημερών ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, σε μια σπάνια επιθετική ρητορική, κατέστησε σαφές ότι είναι ανοιχτός σε αυξήσεις των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, εάν αυτό χρειαστεί, σε μια προσπάθεια να τιθασευτεί ο αχαλίνωτος πληθωρισμός, που έχει εκτιναχθεί κοντά στο 8% , το υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων 40 ετών.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα άνοιξε τον κύκλο αύξησης των επιτοκίων την περασμένη εβδομάδα με μια κίνηση 25 μονάδων βάσης

Η διάμεση πρόβλεψη της Fed, που δημοσιεύτηκε με την είδηση ​​της αύξησης των επιτοκίων, προέβλεπε άλλες έξι ισόποσες αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Ωστόσο, δύο μεγάλες τράπεζες, η Goldman Sachs και η Bank of America, προβλέπουν ότι η Fed θα πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες.

Οι οικονομολόγοι της Goldman, με επικεφαλής τον Jan Hatzius, προβλέπουν ότι η Fed θα μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της τον Μάιο και τον Ιούνιο. Και οι οικονομολόγοι της BofA, με επικεφαλής τον Ethan Harris, προβλέπουν ότι η Fed θα το κάνει τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Η γλώσσα του Πάουελ

Οι οικονομολόγοι της Goldman εντυπωσιάστηκαν από την αλλαγή στη γλώσσα του Πάουελ αναφέροντας την ανάγκη «να κινηθεί κανείς γρήγορα», αφού χρησιμοποίησε τη λέξη «σταθερά» τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι της BofA στάθμισαν την άποψή τους για την κατάσταση.

«Αλλάξαμε την εκτίμησή μας αντανακλώντας την αποδοχή της Fed ότι βρίσκονται πίσω από την καμπύλη», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της τράπεζας. «Η Fed θα ενισχυθεί από την ανθεκτικότητα της οικονομίας και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Το ερώτημα που απομένει είναι εάν θα είναι διατεθειμένη να επιβάλει σοβαρό πόνο στην οικονομία για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό».

Εκτός από τις δύο αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης, οι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση 25 μονάδων βάσης σε όλες τις άλλες συνεδριάσεις έως ότου ο στόχος του επιτοκίου των Fed Funds φτάσει το 3% έως το 3,25% τον Μάιο του 2023.

Οι γερακίσιες  δηλώσεις Πάουελ

Την υπόσχεση ότι η Federal Reserve θα λάβει σκληρά μέτρα για τον πληθωρισμό, ο οποίος θέτει σε κίνδυνο μία κατά τα άλλα ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, έδωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ την περασμένη Δευτέρα.

Μιλώντας στην Εθνική Ένωση για τα Οικονομικά των Επιχειρήσεων (ΝΑΒΕ), μία εβδομάδα μετά την πρώτη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων σε περισσότερα από τρία χρόνια, υπογράμμισε ότι  η αγορά εργασίας είναι πολύ ισχυρή και ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός

Και μάλιστα επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς στη δήλωσή της μετά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας: οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν έως ότου ο πληθωρισμός τεθεί υπό έλεγχο.

Ο Τζερόμ Πάουελ πρόσθεσε ότι οι αυξήσεις θα μπορούσαν να είναι ακόμη μεγαλύτερες από 25 μονάδες βάσης, εάν χρειαστεί.

Πηγή: ot.gr