Για πρώτη φορά η ελληνική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει το φαινόμενο της οπαδικής βίας υπό το πρίσμα της εγκληματικής οργάνωσης επιχειρώντας με βάση τις διατάξεις του Ποινικού νόμου να περιορίσει τον κύκλο των αξιόποινων πράξεων που συνδέονται με τέτοιου είδους εγκληματική δράση.

Ο ποινικός απολογισμός της έρευνας που διενεργήθηκε, υπό την εποπτεία του αθλητικού εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλου, σε εκτέλεση της παραγγελίας που είχε δοθεί από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα και τον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ζαχαρία Κοκκινάκη, περιλαμβάνει οδήγησε ήδη στην έκδοση των πρώτων έξι εντάλματων σύλληψης που φέρνει στο φως τη δράση εγκληματικής οργάνωσης οπαδών οι οποίοι στοχοποιούσαν κατά κύριο λόγο φιλάθλους του Ολυμπιακού.

Το βαρύ κατηγορητήριο περιλαμβάνει συνολικά 18 αδικήματα, όπως συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ληστείες, εκρήξεις κατοχή εκρηκτικών βαριές σκοπούμενες σωματικές βλάβες, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, παράβαση του νόμου περί όπλων, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και εμπρησμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα στοιχεία της προανακριτικής έρευνας ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να είναι μια 27χρονη γυναίκα, η οποία στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί για παραβάσεις της αθλητικής νομοθεσίας.

Η μεγάλη αυτή έρευνα της εισαγγελίας συνεχίζεται προς κάθε κατεύθυνση, καθώς στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης βρίσκονται και επιθέσεις οπαδών και άλλων ομάδων εκτός από αυτών του Παναθηναϊκού που αφορά η πρώτη δικογραφία.

Η δράση της οργάνωσης

Η εγκληματική οργάνωση φέρεται να είχε συσταθεί και να δρούσε από τον Απρίλιο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021 στην Αθήνα και τον Πειραιά και οι κατηγορούμενοι της πρώτης δικογραφίας αφορά σε οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Στο πλαίσιο της εγκληματικής της δράσης είχε πραγματοποιήσει περίπου 15 επιθέσεις σε συνδέσμους του Ολυμπιακού, σε καταστήματα και οχήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες θύματα των επιθέσεων σε άλλες περιπτώσεις έχουν αναγνωρίσει τους δράστες ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουν περιγράψει αυτούς καθώς τις περισσότερες φορές, τελούσαν τις αξιόποινες πράξεις φορώντας κουκούλες και έχοντας καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Σημαντικό ρόλο στη στοιχειοθέτηση των κατηγοριών και στην έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης, έπαιξε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου καθώς μέσα από τους διαλόγους και τις τηλεφωνικές συνομιλίες των κατηγορουμένων προέκυπτε η μεταξύ τους συνεννόηση για τα χτυπήματα που ακολούθησαν καθώς και ο κυρίαρχος – αρχηγικός ρόλος που αποδίδεται από τις αρχές στην 27χρονη γυναίκα.

Οι δράστες δρούσαν σε ομάδες των 15 έως 40 ατόμων και πετούσαν βόμβες μολότοφ και χρησιμοποιούσαν μαχαίρια, ρόπαλα και σιδερένιους ράβδους σε κάθε τους επίθεση.

Με βάση όλα αυτά τα στοιχεία ο αθλητικός εισαγγελέας κ. Σπυρόπουλος άσκησε την ποινική δίωξη και η δικογραφία διαβιβάστηκε στον 2ο τακτικό ανακριτή, ο οποίος με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα εξέδωσε τα έξι εντάλματα. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν συλληφθεί τέσσερα άτομα ενώ διαφεύγουν της σύλληψης άλλα δυο.

Οι κατηγορούμενοι θα απολογηθούν για τις πράξεις που τους αποδίδονται στον ανακριτή, ο οποίος μαζί με τον αρμόδιο εισαγγελέα θα αποφανθεί για τη περαιτέρω ποινική τους μεταχείριση.