Το απόγευμα της Δευτέρας ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκαλεί την Κοινοβουλευτική ομάδα του Κινήματος Αλλαγής. Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση να στείλει η Ελλάδα εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια και πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, ξεσηκώθηκε συζήτηση μεγάλη στη βάση της παράταξης. Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ σε αντίθεση με τον Αλέξη Τσίπρα δεν μάσησε τα λόγια του από την αρχή του πολέμου. Έκανε λόγο για βάρβαρη εισβολή και την καταδίκασε απερίφραστα. Αλλά τώρα το σκηνικό αλλάζει. Άλλο να στέλνεις γάζες και άλλο οβίδες.  Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του Γ. Κατρούγκαλου, είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή του.

Ο κ. Ανδρουλάκης έγινε κοινωνός όλου αυτού του προβληματισμού και πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής σειρά επαφών με στελέχη του κόμματος. Αυτή είναι η τακτική που ακολουθεί ακόμα και όταν σε μεγάλο βαθμό έχει αποφασίσει την επιλογή του. Επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να «πιάσει» το κλίμα που υπάρχει σε βουλευτές και στελέχη. Ο κ. Ανδρουλάκης καλλιεργεί το προφίλ ενός ευρωπαίου σοσιαλδημοκράτη πολιτικού. Και οι θέσεις του για την Ευρώπη δεν έχουν υποσημειώσεις. Τάσσεται υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης με κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική. Πώς θα μπορούσε να εγείρει επιφυλάξεις, να διαφοροποιηθεί, την ώρα που ο σοσιαλδημοκράτης Σόλτς ανακοίνωνε, καταχειροκροτούμενος, την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, την ώρα που και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έπρατταν το ίδιο; Και δεν είναι μόνο αυτό. Είναι και τα διδάγματα της ιστορίας. Η Ελλάδα κέρδισε, όταν διάλεγε, με τρόπο ξεκάθαρο, πλευρά. Πώς θα ζητήσουμε αύριο για τα δικά μας ζητήματα από τους άλλους να πάρουν θέση όταν εμείς θεωρούμε ασφαλέστερη οδό την ουδετερότητα;

Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ δεν πρόκειται να αντιτεθεί στην απόφαση του Πρωθυπουργού να στείλει η χώρα μας και πολεμικό υλικό στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Ανδρουλάκης επισημαίνει στους συνομιλητές του ότι «ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ενημερώσει, έστω και κατ ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφαση αυτή». Αλλά πόλεμο, όπως λέγεται, δεν πρόκειται να ανοίξει.

«Θεωρούμε ότι σε αυτά τα θέματα είναι αναγκαία η συνεννόηση και η ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων πριν τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Επί της ουσίας, η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ, που οφείλει να συμβάλει στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου που παραβιάστηκε κατάφωρα με τη ρωσική επίθεση. Υπ’ αυτήν την έννοια, δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι στη συμμετοχή στην κοινή ευρωπαϊκή προσπάθεια. Ήδη τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν αποφασίσει να αποστείλουν οπλισμό στην Ουκρανία. Από σήμερα μάλιστα και η ίδια η ΕΕ ανέλαβε να προμηθεύσει την Ουκρανία με όπλα (450 εκ.) και πετρέλαιο (50 εκ.)., ενεργοποιώντας τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για την Ειρήνη (πριν από λίγη ώρα και επισήμως με απόφαση των ΥΠΕΞ).  Σε κάθε περίπτωση, το μοντέλο αυτό πρέπει να ισχύει και να ακολουθείται σε κάθε ενδεχόμενη περίπτωση στο μέλλον με τη λήψη ανάλογων μέτρων. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να εκφράζεται στην πράξη είτε μέσω της ενίσχυσης του εξοπλισμού συμμαχικών κρατών είτε με εμπάργκο όπλων σε τρίτες χώρες» αναφέρουν στο «Βήμα» στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη.

Η Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζεται ικανοποιημένη από την στρατηγική που έχει ακολουθήσει και, όπως εκτιμούν οι επιτελείς της, έχει αποφέρει πολιτικά κέρδη. Εκτιμάται μάλιστα ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει τις επιπτώσεις της στη μάχη για την κυριαρχία στην κεντροαριστερά και την αλλαγή του πολιτικού χάρτη στην Ελλάδα.  Το ΠαΣοΚ δεν έχει την αμφίσημη στάση που καταλογίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί στο εκλογικό σώμα να υπάρχει ένα υπολογίσιμο ποσοστό που τάσσεται υπέρ της Ρωσίας αλλά η πλειοψηφία των πολιτών είναι κατά της ρωσικής εισβολής. Δηλώνουν μάλιστα ότι στις εκλογές θα υποστηρίξουν πολιτικούς που καταδίκασαν απερίφραστα τη ρωσική εισβολή.

«Το ζήτημα δεν είναι τα όπλα που στείλαμε στην Ουκρανία αλλά τα όπλα με τα οποία θα αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που έρχονται» λέει στο «Βήμα» συνομιλητής του κ. Ανδρουλάκη. Εκεί θέλει να απαντήσει ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Στη μεγάλη ανησυχία του κόσμου για τις επιπτώσεις του πολέμου και το νέο σκηνικό που δημιουργείται στην Ευρώπη. Θα συνεχιστεί η κούρσα των ανατιμήσεων; Πόσο ακόμη θα δυσκολέψει η ήδη δύσκολή καθημερινότητα. Πώς και με ποιο τρόπο θα σταθεί η πολιτεία δίπλα στον πολίτη; Και στα δικά μας μέτωπα. Το νέο σκηνικό που φαίνεται να δημιουργείται αυξάνει τις ανησυχίες για την εξέλιξη των σχέσεων με την Τουρκία.

Σε κάθε περίπτωση οι επιτελείς του κ. Ανδρουλάκη, εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Το ΠαΣοΚ δείχνει, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, την εικόνα ενός πιο συγκροτημένου κόμματος. Ο αρχηγός του εμφανίζεται με θέσεις ξεκάθαρες και το κόμμα με τις συνεχόμενες εξορμήσεις του σε όλη τη χώρα με αιχμή του δόρατος το ζήτημα της ακρίβειας, δείχνει να επιστρέφει στην κοινωνία. Να αποκαθιστά την επαφή του με τους πολίτες.

Όπως λέγεται η εξόρμηση του Σαββατοκύριακου, πήγε καλύτερα από την προηγούμενη. Και αυτό δίνει την αισιοδοξία ότι το εγχείρημα της αυτοοργάνωσης θα ξεκινήσει έχοντας οιωνούς καλούς