Κοινή είναι η πεποίθηση ότι η κυβέρνηση δεν περνά τις καλύτερες των ημερών της, παρά πιέζεται σχεδόν σε όλα τα μέτωπα. Η ενεργειακή ακρίβεια δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών, η μετάδοσή της και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες κλονίζει το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και όλα μαζί διαμορφώνουν περιβάλλον φθοράς για τον κ. Μητσοτάκη. Στηριζόμενοι στις παραπάνω διαπιστώσεις ζητήσαμε από τον κλειστό κύκλο του Μεγάρου Μαξίμου να αξιολογήσει τις συνθήκες και να μας περιγράψει την κυβερνητική αντίδραση. Επιφανές στέλεχος του πληγωμένου το τελευταίο διάστημα επιτελικού κράτους ο συνομιλητής μας δεν αρνήθηκε τη συνθετότητα της περιόδου ούτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. Αποδέχθηκε την «ενεργειακή ακρίβεια», αλλά από εκεί και πέρα μίλησε για «στημένο θέατρο» αντιδράσεων, επιμένοντας ότι «η κυβέρνηση υπήρξε πολύ γενναιόδωρη σε κρατικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις» όλο το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο και πάλι ξεχείλιζε από αισιοδοξία. Κατά τη γνώμη του, υποχωρώντας η ουκρανική κρίση θα δούμε σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτι που συμμερίζεται και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γ. Στάσσης, ο οποίος πιστεύει ότι πιάσαμε το ανώτατο όριο των αυξήσεων και πλέον θα οδεύσουμε προς μειώσεις τιμών, έστω και αργά.

Προσδοκίες για ιδιαίτερα δυναμική τουριστική χρονιά

Κατά τα λοιπά όμως η αισιοδοξία περισσεύει στα ανώτατα επιτελικά κυβερνητικά κλιμάκια. Ο συνομιλητής μας σημείωνε πως όλα τα στοιχεία βεβαιώνουν ότι η οικονομία θα αντεπεξέλθει και σε αυτή την κρίση και θα δώσει πολύ δυναμικά σήματα στη συνέχεια. Οι κυβερνητικοί προσβλέπουν σε μια εξαιρετικά δυναμική τουριστική χρονιά. Εκτιμούν ότι βάσει των προκρατήσεων ο τουρισμός θα υπερβεί εφέτος σημαντικά την επίδοση του 2019. Κατά μία εκδοχή η Αθήνα και τα νησιά θα βουλιάξουν στην κυριολεξία εφέτος από τουρίστες, δίδοντας ώθηση δύο ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ και αναγεννώντας τις αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα.

«Γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις, καινοτομίες και στην Υγεία

Το ίδιο στέλεχος επέμεινε ότι η κυβέρνηση δεν πτοείται από την τρέχουσα πληθωριστική έξαρση και τις πολλές πια αντιπολιτευτικές κορόνες, δεν θα κάνει πίσω στα σχέδιά της, θα τα «τρέξει» όλα όπως τα έχει αναγγείλει ο Πρωθυπουργός. Ηδη, όπως μας εκμυστηρεύθηκε, πιέζουν για επιτάχυνση όλων των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Τρίτσης» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και βεβαίως ορκιζόταν ότι «δεν θα αφήσουμε εκκρεμές ούτε το μεταρρυθμιστικό έργο». Εξειδικεύοντας μας είπε χαρακτηριστικά ότι «η αλλαγή που επιχειρεί ο Χατζηδάκης στον ΕΦΚΑ είναι δηλωτική των προθέσεών μας». Ακόμη προανήγγειλε έναρξη της προσπάθειας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με ψηφιακές καινοτομίες, την κάρτα υγείας ασθενούς και το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας παιδιού.

Υποσχέθηκε επίσης τη μετατροπή του ΟΑΕΔ από «παγίδα ανεργίας» σε ένα κέντρο απόκτησης δεξιοτήτων για τους ανέργους. Μας αποκάλυψε ότι σε αυτή τη ζώνη προετοιμάζεται δυναμική παρέμβαση, καθώς το Ταμείο Ανάκαμψης προβλέπει κονδύλια 2 δισ. ευρώ για την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού. Στο πλαίσιο αυτό τα ΚΕΚ, μετά το φιάσκο της περιόδου Βρούτση, θα αξιολογούνται ως προς τις δυνατότητες που θα προσφέρουν στους ανέργους να επανέλθουν στην αγορά εργασίας.

Εμπλοκή των πανεπιστημίων στην επανακατάρτιση ανέργων

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να εμπλέξει τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη διαδικασία επανακατάρτισης των ανέργων, όπως συμβαίνει σε όλες τις προηγμένες χώρες, και ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ, όπου τα μεγάλα πανεπιστήμια διαφημίζουν πλέον εκπαιδευτικά προγράμματα επανακατάρτισης και απόκτησης δεξιοτήτων πιο πολύ από τα μεταπτυχιακά. Ηδη βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κάνει το ΟΠΑ και το ΕΜΠ. Αν επιβεβαιωθεί η εμπλοκή τους, θα έχουν και μια ευκαιρία να αποκτήσουν πολύτιμους πόρους, ικανούς να στηρίξουν συνολικά τη δραστηριότητά τους. Στην προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση έχει σύμμαχο τον ΣΕΒ, ο οποίος προετοιμάζει τη συνεργασία του με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Επιπλέον θα προωθηθεί νέο μοντέλο οργάνωσης των ΑΕΙ, στη γραμμή του παλαιότερου σχεδίου της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, ώστε να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, με αυτονομία διοίκησης και δικούς τους πόρους.

Αξιολόγηση δικαστών και νέος Κώδικας Δικαστηρίων

Ο συνομιλητής μας δεν έκρυψε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επισπεύσει και θα επιχειρήσει πριν από τις εκλογές να επιβάλει καθεστώς αξιολόγησης των δικαστών και τη διαμόρφωση νέου Κώδικα Δικαστηρίων σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη μεταρρύθμιση συνολικά του τομέα της Δικαιοσύνης και να απομειώσει τον χρόνο απονομής δικαίου στη χώρα, που ως γνωστόν αποτελεί μια από τις σημαντικότερες διαρθρωτικές ελληνικές αδυναμίες. Οπως μας μεταφέρθηκε, ο αρμόδιος υπουργός κ. Κ. Τσιάρας είναι έτοιμος να δράσει, έχοντας καταγράψει διεξοδικά το πρόβλημα και τις διαχρονικές αδυναμίες του δικαστικού συστήματος, των δικαστών συμπεριλαμβανομένων.

Ενίσχυση στον μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας

Και συνέχισε, καθώς ο μεταρρυθμιστικός οίστρος του δεν είχε τέλος. Σύντομα θα αξιοποιηθεί με τη βοήθεια του ΤΑΙΠΕΔ η ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ και μαζί θα ενισχυθεί με εναέρια και επίγεια μέσα ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας, όπως και η διακλαδικότητα με τη δημιουργία επίγειων δυνάμεων άμεσης επέμβασης. Θα προβλεφθεί επίσης νομοθετικά, εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, η μέθοδος αντιπύρ, δηλαδή φωτιά στη φωτιά για τον έλεγχο των πυρκαγιών, και μάλιστα προληπτικά για την έγκαιρη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών σε επισφαλείς δασικές εκτάσεις.

Κατόπιν όλων αυτών, ο συνομιλητής μας σχεδόν δεσμεύθηκε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας. Εως τότε θα παρακολουθείται μήνα-μήνα η πορεία των εσόδων και αναλόγως της προόδου θα υποστηρίζονται με στοχευμένες παρεμβάσεις τα ευάλωτα νοικοκυριά. Αυτά από το μέτωπο της κυβέρνησης, για να γνωρίζουν άπαντες τον σχεδιασμό. Τώρα, αν θα τηρηθεί, είναι άλλο θέμα.

Θα δείξουν πολλά οι κινήσεις των διαγραφέντων

Η πρώτη διαγραφή που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφότου εξελέγη πρόεδρος της ΝΔ ήταν αυτή του Βαγγέλη Αντώναρου, που αποκαλούσε «ακροδεξιό» τον Αδωνι Γεωργιάδη και στη συνέχεια (έλεγε ότι) συνομιλούσε με τον Αλέξη Τσίπρα. Εκτοτε ο Πρωθυπουργός ανέχθηκε πολλούς και σχεδόν αναγκαστικά έδιωξε κάποια στιγμή τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ακολούθησε ο Πέτρος Δούκας και την Παρασκευή σειρά είχε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος. Τα μηνύματα είχαν σταλεί από την προηγούμενη ημέρα και ο κ. Κύρτσος το τερμάτισε, αφού επέλεξε το πεδίο της υπόθεσης Novartis, για να φτάσει να υπαινιχθεί ότι ο Μητσοτάκης είναι κάτι σαν Ορμπαν του Νότου. Οπως επιμένουν ορισμένοι περί το Μαξίμου, δεν έχουν όλες οι διαγραφές Μητσοτάκη κοινά χαρακτηριστικά. Ομως οι πολιτικές επιλογές των διαγραφέντων στη συνέχεια, προς τα δεξιά ή τα αριστερά, καθώς πλησιάζουν και εκλογές, θα φανερώσουν πιθανώς πολλά.

Σας έχω νέα από την εγκατάσταση του Γιώργου Χουλιαράκη σε γραφείο στον δεύτερο όροφο του κεντρικού κτιρίου της Τράπεζας της Ελλάδος, κοντά στο γραφείο του διοικητή της. Ωστόσο η εγκατάσταση δεν ήταν ανέφελη. Παρ’ ολίγον να σημειωθεί θερμό επεισόδιο. Κάποιος εκ των ανωτέρων στελεχών της Τράπεζας δεν είδε, όπως μας λένε, με καλό μάτι τον ερχομό του κ. Χουλιαράκη στο κορυφαίο ίδρυμα της χώρας και άρχισε να εκτοξεύει εναντίον του πικρόχολα και παραπολιτικά σχόλια, εν είδει καφενείου. Ο διοικητής της κ. Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία) ενημερώθηκε για αυτά και αντέδρασε πάραυτα. Εστειλε αυστηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, σύμφωνα με το οποίο «πρέπει να προστατεύσουμε το κύρος και την ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος να προσλαμβάνει πρόσωπα που κρίνει κατάλληλα με βάση δικά της κριτήρια, δηλαδή με άριστο βιογραφικό, χαρακτήρα και εμπειρία, χωρίς πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων». Στο μεταξύ, ο κ. Χουλιαράκης εγκαταστάθηκε και πιάνει δουλειά ως οικονομικός σύμβουλος του κ. Στουρνάρα. Περιμένει τώρα να του τοποθετήσουν υπολογιστή και να του παρασχεθεί σχετική ηλεκτρονική σύνδεση, ώστε να μπορεί να βλέπει και να αξιολογεί τα πλούσια σε πληροφορίες και γνώσεις, εγχώρια και ευρωπαϊκά οικονομικά στοιχεία. Η συνέχεια θα έχει ενδιαφέρον, ιδιαιτέρως όταν θα αρχίσει να γράφει σχετικές εκθέσεις…