Μόνο ως προσβολή στη μνήμη του νεκρού 19χρονου Άλκη, που έχασε τη ζωή του από το μαχαίρι σκληρού χούλιγκαν του ΠΑΟΚ, μπορούν να διαβαστούν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ομάδας της Θεσσαλονίκης, Μάκη Γκαγκάτση.

Προσβολή στη μνήμη ενός αδικοχαμένου παιδιού αλλά και προσβολή της νοημοσύνης όλων αυτών που γνωρίζουν όσα συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη από σκληροπυρηνικούς οπαδούς και ομάδες ακροδεξιών που έχουν παρεισφρήσει στα γήπεδα.

Σε ρόλο Ποντίου Πιλάτου που «νίπτει τα χείρας του», ο κ. Γκαγκάτσης έκανε δηλώσεις έξω από τα γραφεία του εισαγγελέα που είχε καλέσει τους εκπροσώπους ΠΑΟΚ, Άρη και Ηρακλή καθώς και τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αντώνη Τζιτζή.

Αφού καταδίκασε τη δολοφονία και αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι ο ΠΑΟΚ πληρώνει τον δικηγόρο του 23χρονου, έσπευσε να πει ότι όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τον ΠΑΟΚ. Λες και δεν έχει αντιληφθεί ότι η δολοφονία του Άλκη ήταν πράξη οπαδικής βίας και ότι σε αυτήν εμπλέκονται οπαδοί του ΠΑΟΚ.

Παραδοχή

Βεβαίως ήταν ο ίδιος που εμμέσως πλην σαφώς αμέσως μετά παραδέχτηκε ότι πρόκειται για οπαδική βία όταν είπε ότι πρόκειται για ανθρώπους που «υπό την ομπρέλα και με το όχημα του οπαδικού κινήματος βρίσκουν και κάνουν τέτοιες παραβατικές συμπεριφορές που φτάνουν έως τις δολοφονίες ανθρώπων».

Και μπορεί ο κ. Γκαγκάτσης να χαρακτήρισε εγκληματία και ζώο τον φερόμενο ως δολόφονο και να ζήτησε τη διαλεύκανση της υπόθεσης, όμως ήταν φανερό ότι το άγχος του ήταν να προσπαθήσει να βγάλει από το κάδρο των ευθυνών τον ΠΑΟΚ.

Και βέβαια είναι εύκολο να πει κάνεις, όπως έκανε ο κ. Γκαγκάτσης, ότι «φταίνε και  οι ΠΑΕ», γενικώς και χωρίς ανάληψη ευθύνης, ή να υποστηρίξει ότι το θέμα είναι κοινωνικό και όχι μόνο ποδοσφαιρικό, όμως για την ταμπακέρα δεν πήρε θέση.

Και η ταμπακέρα ήταν ότι έχουμε να κάνουμε με μια πράξη οπαδικής βίας, τη δολοφονία ενός νέου επειδή ήταν Αρειανός από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ.
Τη δολοφονία ενός νέου από ανθρώπους που δρούσαν μέσα στους συνδέσμους και τις ομάδες φιλάθλων του ΠΑΟΚ.

Τους συνδέσμους του ΠΑΟΚ στους οποίους η αστυνομία βρήκε πραγματικά οπλοστάσια και για τους οποίους συνδέσμους οπαδών του ΠΑΟΚ το μόνο που είχε να πει ο κ. Γκαγκάτσης ήταν «εμείς δεν είμαστε αστυνομικοί να πηγαίνουμε και να κάνουμε ελέγχους», αποφεύγοντας φυσικά να πει ότι μπορεί ο ΠΑΟΚ να μην πηγαίνει να κάνει ελέγχους στους συνδέσμους, αλλά μια χαρά «βολεύεται» να υπάρχουν αυτοί οι «οπαδικοί στρατοί» και να αντιμετωπίζονται ως τμήμα της ευρύτερης «οικογένειας του ΠΑΟΚ».

Να βγει από το κάδρο

Η γραμμή της ομάδας του Ιβάν Σαββίδη είναι ξεκάθαρη. Όσο λιγότερο εμπλακεί ο ΠΑΟΚ, τόσο το καλύτερο. Όσο περισσότερο χαρακτηριστεί η δολοφονία του Άλκη, «μεμονωμένο γεγονός» που έγινε στους δρόμους τόσο πιο εύκολα θα βγάλει η ομάδα την ουρά της έξω από το τραγικό περιστατικό που έχει συγκλονίσει την Ελλάδα.

Όμως, ο κ. Γκαγκάτσης δείχνει να έχει «κοντή μνήμη» και κάθε φορά που ένας οπαδός του ΠΑΟΚ σκοτώνει οπαδό άλλης ομάδας, απλώς να μη θυμάται τίποτε.

Άραγε ο κ. Γκαγκάτσης ξέχασε τόσο εύκολα τον θάνατο του Βούλγαρου φιλάθλου του Άρη, Τάσκο Μποζατζίσκι; Ή απλώς τους συνέφερε να πουν ότι ο Τόσκο ήταν… άτυχος και τον πάτησε αυτοκίνητο;

Ο άτυχος οπαδός του Αρη, Τόσκο

Ξέχασε ότι επρόκειτο για οργανωμένη επίθεση χούλιγκαν του ΠΑΟΚ σε βάρος οπαδών του Άρη, η οποία οδήγησε και στον θάνατο του άτυχου Βούλγαρου οπαδού του Άρη, που απλώς καθόταν σε μια καφετέρια με φίλους του;

Ξέχασε ότι το αυτοκίνητο που πάτησε τον άτυχο Μποζατσίσκι ήταν νοικιασμένο στο όνομα του Γραμματικόπουλου, ο οποίος και καταδικάστηκε πρόσφατα για τη συμμετοχή στα επεισόδια που οδήγησαν στον θάνατο του άτυχου Βούλγαρου οπαδού;

Ξέχασε ότι ο Γραμματικόπουλος δεν ήταν απλώς ένας οπαδός του ΠΑΟΚ αλλά φίλος του κ. Διαμαντίδη, ανθρώπου με σχέσεις με τον ΠΑΟΚ και προσωπικού φίλου του κ. Γκαγκάτση;

Η επιλεκτική μνήμη του αντιπροέδρου του ΠΑΟΚ τον κάνει, επίσης, να ξεχνά ότι ως δικηγόρος υπεράσπισης ενός εκ των συλληφθέντων τον Ιανουάριο του 2020 ήταν ο κ. Δημήτρης Τσάκος, που ήταν και συνήγορος υπεράσπισης του Ιβάν Σαββίδη για την υπόθεση της ένοπλης εισβολής του στον αγωνιστικό χώρο στη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ.

«Θα χυθεί αίμα»

Και επειδή τώρα ο κ. Γκαγκάτσης εμφανίστηκε ως ένας διαπρύσιος πολέμιος της οπαδικής βίας, να του θυμίσουμε ότι ήταν αυτός που είχε πει ότι «ήθελαν να χυθεί αίμα» και «να χωριστεί η Ελλάδα στα δύο» για την επιλογή να ανακοινωθεί η απόφαση για την «πολυϊδιοκτησία» στη διάρκεια του αγώνα ΠΑΟΚ – Βόλου.

Και επειδή προσπάθησε να πει ότι ο ΠΑΟΚ «δεν έχει σχέση» με τη βία και τις οργανωμένες ομάδες ακροδεξιών οπαδών και ότι αυτοί που προχωρούν σε ακραίες πράξεις βίας δεν έχουν σχέση με αυτά που πρεσβεύει ο ΠΑΟΚ θα θέλαμε να τον ρωτήσουμε τι ακριβώς μήνυμα έστειλε στους οπαδούς του ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης όταν ο ίδιος όρμησε στο γήπεδο με περίστροφο στη ζώνη;

Ποιο μήνυμα έστειλε στους οπαδούς της ομάδας ο Γιώργος Σαββίδης όταν έδειχνε προκλητικά τα γεννητικά του όργανα σε φιλάθλους της ΑΕΚ;

Ολα όσα βρέθηκαν μέσα στην Τούμπα δεν τα γνώριζε ο κ. Γκαγκάτσης;

Μήπως ξέχασε ο κ. Γκαγκάτσης ότι το 2017 ο γιος του Ιβάν Σαββίδη, σε βίντεο που ανέβασε στο Instagram, περνούσε έξω από το γήπεδο του Άρη «Κλεάνθης Βικελίδης» μετά το ματς ΠΑΟΚ-Έστερσουντ, ακούγοντας ηχογραφημένα συνθήματα της ομάδας του και με αυτό τον τρόπο ήθελε να… πικάρει τον «αιώνιο» αντίπαλο στη συμπρωτεύουσα. Μάλιστα, βγήκε κάποια στιγμή από το αυτοκίνητό του και τα τραγούδησε δυνατά;  Δεν συντηρούν όλα αυτά το κλίμα του οπαδικού μίσους και της βίας;

Τα στυλιάρια, τα μαχαίρια, τα τσεκούρια,  τις πέτρες, τα κράνη που βρέθηκαν στους συνδέσμους, ακόμη και μέσα στην Τούμπα δεν τα είχε δει ποτέ ο κ. Γκαγκάτσης;

Πολύ αργά για δάκρυα πλέον για τον κ. Γκαγκάτση και τον ΠΑΟΚ. Και μπορεί η κίνηση να διεξαχθεί φιλικός αγώνας με τον Άρη, όπως το ζήτησε ο πατέρας του Άλκη, να είναι μια κίνηση αποκλιμάκωσης, όμως, όλοι ξέρουν στη Θεσσαλονίκη ότι οι ακροδεξιές ομάδες ΠΑΟΚτζήδων οπαδών που δρουν ανενόχλητοι, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Με την ανοχή της ΠΑΕ.