Δεν ήταν πολλοί αυτοί που ξαφνιάστηκαν όταν, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε η παραίτηση του Τζακ Ντόρσεϊ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitter. Οι επενδυτές εξέφραζαν εδώ και καιρό τα παράπονά τους ότι το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν αποφέρει τα κέρδη που θα μπορούσε δυνητικά να συγκεντρώνει, όμως ο 45χρονος billionaire δεν ήθελε να προβεί σε αλλαγές που θα αλλοίωναν την εμπειρία του χρήστη.

Ο ευειδής κροίσος δεν είναι το μόνο μέλος της ελίτ των Big Tech που ονειρεύεται μια επαναφορά του παγκόσμιου ιστού στις ιδεαλιστικές του καταβολές. Πολλοί αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να συμβεί αν οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης γίνονταν και ιδιοκτήτες τους ή αν τους δινόταν η ευκαιρία να αποφασίσουν συλλογικά πώς θα λειτουργούσαν και τι είδους περιεχόμενο θα ήταν επιτρεπτό να αναρτάται σε αυτά. Θα μπορούσε να συμβεί κάτι αντίστοιχο σε κάθε εταιρεία τεχνολογίας που προσφέρει υπηρεσίες; Τον Ντόρσεϊ τον απασχολούν οι απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα και το όραμά του για ένα πλήρως δημοκρατικό Διαδίκτυο φαίνεται να καθοδηγεί τις κινήσεις του.

Στο BHMAgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής», ο Γιώργος Νάστος γράφει για τους ιδεολογικούς προβληματισμούς του Ντόρσεϊ αλλά και για την τωρινή επαγγελματική του δραστηριότητα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πληρωμών Block, Inc., και την πλατφόρμα streaming μουσικού περιεχομένου Tidal (την οποία είχε ιδρύσει ο ράπερ Jay-Z, σύζυγος της Μπιγιονσέ). Η συνέχεια αναμένεται άκρως ενδιαφέρουσα.

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»