«Πυρετός» στο κυβερνητικό επιτελείο εν όψει της λήψης μέτρων για την πανδημία ακόμα και πριν την Πρωτοχρονιά. Σήμερα πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, σύσκεψη στις υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, όπως γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα. Ο Πρωθυπουργός επιστρέφει από τα Ζαγοροχώρια, όπως ήταν προγραμματισμένο για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία του Κάρολου Παπούλια. Στο Μαξίμου θα βρίσκεται νωρίς το πρωί για την σύσκεψη που αφορά την μετάλλαξη Όμικρον.

Στη 1 (αντί στις 12) μετά το μεσημέρι συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών, η οποία πιθανότατα θα εισηγηθεί τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας να εφαρμοστούν νωρίτερα από την 3η Ιανουαρίου. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι θα κάνουμε παραμονή Πρωτοχρονιάς με κλειστή εστίαση μετά τα μεσάνυχτα, αφού παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήθελε τα μέτρα να τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας δεν αφήνει περιθώρια. Με 21.637 κρούσματα άλλωστε δεν υπάρχει εφησυχασμός.

Ο προβληματισμός των ειδικών

Τι λένε οι ειδικοί; Περιμένουν να δουν ένα με την Όμικρον αυξηθούν ή όχι οι νοσηλείες στα νοσοκομεία. Αυτός είναι και ο προβληματισμός τους. Να ξέρετε πάντως ότι την Κυριακή στην γενική εφημερία του Ευαγγελισμού δεν σημειώθηκε αύξηση στις εισαγωγές, κάτι είναι και αυτό.

***
Κι αν κολλήσουν γιατροί και νοσηλευτές;

Είδατε πόσες χιλιάδες πτήσεις έχουν ακυρωθεί λόγω της μετάλλαξης Όμικρον; Επειδή κόλλησαν πιλότοι και αεροσυνοδοί. Πολλοί από αυτούς μπήκαν καραντίνα επειδή ήλθαν σε επαφή με κρούσμα. Πόσες άραγε επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν παρόμοια προβλήματα. Τι θα γίνει όμως εάν η Όμικρον «κτυπήσει» τα νοσοκομεία μας; Και αφήσει εκτός υπηρεσίας γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό; Πώς θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία τώρα που περιμένουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων; Υπάρχει κάποιο σχέδιο; Πάντως όταν μίλησα με ειδικούς αφού εξέφρασαν την ανησυχία τους για το τι μπορεί να συμβεί στα νοσοκομεία, πρότειναν να δημιουργηθεί νοσοκομείο για την covid, όπου σε αυτό θα εισέρχονται μόνον ασθενείς που έχουν κολλήσει.

***
Μειώνεται η καραντίνα στις πέντε ημέρες για την Όμικρον

Για να ξέρετε υπήρξε μία σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας σχετικά με τις νέες οδηγίες του CDC. Εκείνο που έμαθα είναι ότι αρμόδια μέλη του υπουργείου Υγείας και ειδικοί συμφώνησαν στη μείωση της καραντίνας για όσους έχουν την παραλλαγή Όμικρον και παρουσιάζουν καθόλου ή πολύ ήπια συμπτώματα στις πέντε ημέρες έναντι δέκα που ίσχυε. Δηλαδή από δέκα μειώνεται σε πέντε ημέρες η καραντίνα. Η απόφαση αυτή έρχεται μετά την επικαιροποίηση των οδηγιών από το CDC, αλλά και την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας ειδικά στους νέους.

***

GR Wallet σε εφαρμογή

H εφαρμογή Covid Free GR Wallet που αντικαθιστά τα εκτυπωμένα πιστοποιητικά εμβολιασμού, νόσησης και διαγνωστικών ελέγχων, τέθηκε από χθες σε εφαρμογή. Πλέον οι πολίτες μπορούν να εισάγουν την ψηφιακή τους ταυτότητα στο κινητό τους τηλέφωνο, προκειμένου να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, χωρίς να απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή που τέθηκε σε λειτουργία δεν αντικαθιστά την ταυτότητα αλλά χρησιμοποιείται μόνο για τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης στα καταστήματα και όπου αλλού χρειάζεται. Οι πολίτες μπορούν να κατεβάσουν το νέο αυτό ψηφιακό εργαλείο στα κινητά τους μέσω του covidfree.gov.gr καθώς και μέσω του App Store της Apple ή του Google Play Store. Να σημειώσω ότι την ψηφιακή ταυτότητα μπορούν να την αποκτήσουν μόνον οι Έλληνες υπήκοοι για τους ομογενείς και αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Ελλάδα μπορούν να έχουν μόνο το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

***
Μετά το αίτημα για εκλογές έρχεται η πρόταση μομφής

Επιμένουν στο ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές και πιστεύουν ότι το 2022 θα είναι χρονιά των εκλογών. Οπως μου λένε θα ζητούν συνεχώς εκλογές, αλλά έχουν και άλλες μεθόδους στα χέρια τους ώστε να αναγκάσουν τον Πρωθυπουργό να προκηρύξει πρόωρα εκλογές. Ποιές είναι αυτές. Μόνον μία, η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Απλώς ψάχνουν την ευκαιρία πότε θα την υποβάλουν, αλλά έως την άνοιξη δεν βρουν την ευκαιρία τότε έτσι και αλλιώς θα την υποβάλουν. Μόνον, ίσως να το σκέφτηκαν και αυτό μια πρόταση μομφής μπορεί αν έχει ως αποτέλεσμα να συσπειρώσει το κυβερνών κόμμα. Αλλά (πάντα υπάρχει ένα αλλά…)

***
Εκλογές όμως μεσούσης της πανδημίας γίνονται;

Υπάρχουν και άλλες φωνές όπως μαθαίνω στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως επωνύμως αλλά μέσω διαρροών που λένε ότι με τόσα κρούσματα ημερησίως και με την μετάλλαξη όμικρον να καλπάζει
είναι αδύνατο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις (διάβαζε εκλογές ή προτάσεις μομφής), τουλάχιστον έως το φθινόπωρο, γιατί τζάμπα κόπος είναι.

***
Οι 2.454 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

Τώρα που τελειώνει ο χρόνος καλόν θα ήταν να αναφερθούμε σε ορισμένα στατιστικά στοιχεία της προκλητικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο, στον ουρανό και στη θάλασσα. Το 2021 (με εξαίρεση τον Δεκέμβριο) εισήλθαν παρανόμως (δηλαδή χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως όπως προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί) 1.140 τουρκικά αεροσκάφη, αμφισβητώντας συνεχώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα όλο τον χρόνο. Σημειώθηκαν 2.454 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και σημειώθηκαν και 215 εμπλοκές (dog fights). Πέρυσι (το 2020) με την κρίση του Oruc Reis βεβαίως οι προκλήσεις ήταν περισσότερες με 2.068 τουρκικά αεροπλάνα να παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο. Πραγματοποίησαν συνολικά 4.605 παραβιάσεις και σημειώθηκαν 425 εμπλοκές.

***
Παραβιάσεις και των χωρικών μας υδάτων

Αλλά και στη θάλασσα προκαλούν οι Τούρκοι. Δεν θα πιστέψετε πόσες παραβιάσεις των εθνικών χωρικών υδάτων πραγματοποίησαν το 2021: 1.856. Το 2020 πραγματοποίησαν 3.219
παραβιάσεις των χωρικών μας υδάτων. Και όλα αυτά την ώρα που σε Αθήνα και Άγκυρα είχαν αρχίσει οι διερευνητικές συνομιλίες.

***
Το τέταρτο εγγόνι της Γιάννας

Η Γιάννα Αγγελοπούλου έγινε γιαγιά για τέταρτη φορά. Αλλά αυτή τη φορά ήρθε εγγονός, γιος του Παναγιώτη. Μετά από τρεις εγγονές απέκτησε και έναν εγγονό. Να της ζήσουν όλα, και τα τέσσερα εγγόνια.