Με αιχμηρές τοποθετήσεις προχωράει ο προσυνεδριακός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπό τη σκιά των εξελίξεων στο ΚΙΝΑΛ. Ηδη, το πρώτο σήμα είχε δοθεί από τον Νίκο Φίλη, που έστειλε μήνυμα στην ηγεσία με άρθρο στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπό τον τίτλο: «Με αριστερό ριζοσπαστισμό θα κερδίσουμε τις εκλογές».Η αναφορά ήταν ξεκάθαρη και κυρίως έδειξε το πεδίο στο οποίο θα κινηθεί η αριστερή τάση του κόμματος στον δρόμο προς το συνέδριο.

«Ακόμα κι αν κάποιοι βλέπουν τη συγκυρία «εκλογίστικα», ας έχουν υπόψη ότι το Κέντρο, εξαιτίας της κοινωνικής πόλωσης και της κατάρρευσης των μεσαίων στρωμάτων, συνιστά πλέον έναν τόπο κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά άγονο» έγραψε και υπογράμμισε ότι οι προσαρμογές που επιχειρεί ο κ. Τσίπρας στην πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ «θολώνουν τη φυσιογνωμία του, εμποδίζουν τη διεύρυνση στον πραγματικό κόσμο, τις λαϊκές κοινωνικές δυνάμεις και τη νεολαία, και εν τέλει αυτές είναι που τον εμποδίζουν να επωφεληθεί από τη φθορά της κυβέρνησης».

Πολιτική αγκαλιά

Το επόμενο μήνυμα ήταν από τον πρώην υπουργό Χριστόφορο Βερναρδάκη που κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να κάνει μια μεγάλη πολιτική αγκαλιά στον Ανδρουλάκη», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι δεν έχει πείσει την κοινωνία η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ πως έχει να προτείνει κάτι καλύτερο απέναντι σε αυτό που ζούμε, και γι’ αυτό πέφτει στις δημοσκοπήσεις, ενώ χαρακτήρισε θολή την εικόνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θέλει πολλή δουλειά, με πολλές γωνίες, με ρεαλισμό και ριζοσπαστισμό και με μια συμπεριληπτικότητα», στοιχεία «που λείπουν για να φτιάξουμε ένα πλειοψηφικό πολιτικό ρεύμα. Εχει ιδέες αλλά δεν κάνει τομές» είπε και εντόπισε ένα μείζον πρόβλημα που δεν το συζητάνε όσο πρέπει στην Κουμουνδούρου, σημειώνοντας: «Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λάβει υπ’ όψιν το σύνολο των διεργασιών που συμβαίνουν στην κοινωνία και στην πολιτική, θα περιορίσει το εύρος της απήχησής του και αυτό αργότερα θα έχει τις δικές του επιπτώσεις. Ούτε στο οργανωτικό πεδίο έχει καταφέρει να φτιάξει ένα μοντέλο κόμματος που να είναι πολύ συμπεριληπτικό και ταυτόχρονα «καθαρό»».

Είχε προηγηθεί το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Σωτήρης Βαλντέν, που σε άρθρο του στην εφημερίδα «Εποχή» ανέφερε ότι δυσκολεύεται να δει ένα σχήμα υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκτά τη δεδηλωμένη στην επόμενη Βουλή. «Οταν λοιπόν ο Τσίπρας διακηρύσσει με απόλυτη βεβαιότητα πως αυτό θα συμβεί, χωρίς μάλιστα να εξηγεί πώς, φοβάμαι ότι πλήττεται η αξιοπιστία μας. Πολλοί θα θυμηθούν τα περί «σχισίματος των μνημονίων»» έγραψε.

Ανταγωνιστής

Με φόντο τη μεγάλη πρωτιά του Ν. Ανδρουλάκη, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε ανταγωνιστή: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο γήπεδο της Κεντροαριστεράς και της μεγάλης προοδευτικής παράταξης εμφανίστηκε πλέον και άλλος παίκτης. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αργήσει να κάνει τις αναγκαίες επεξεργασίες, εγκλωβισμένη σε μια άγονη, εσωτερική αντιπαράθεση… Οι εκλογές στο ΚΙΝΑΛ επιβεβαιώνουν το αξίωμα: η φύση και η πολιτική απεχθάνονται το κενό». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι, ενώ «έχουμε μια μεγάλη, ποιοτική, αισθητή υποχώρηση σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες που αφορούν τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, από την άλλη, θα μπορούσε να πει κανείς, τελείως σχηματικά, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κινείται σημειωτόν».

Η «Ομπρέλα»

Σε αυτό το κλίμα, ιδιαίτερη αίσθηση έκανε και το κείμενο που υπογράφουν (δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» ανήμερα του α’ γύρου των εκλογών στο ΚΙΝΑΛ), ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και μέλη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν στην «Ομπρέλα». «Να ανασυγκροτήσουμε, να ισχυροποιήσουμε και να διευρύνουμε αποφασιστικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Οι σωστές πολιτικές αποφάσεις, το επαρκές κυβερνητικό πρόγραμμα και ο χαρισματικός ηγέτης χρειάζονται και καλή «ορχήστρα». Αν αυτή λειτουργεί καλά, με σταθερή σύνθεση και συλλογική δουλειά, μπορεί να παίξει και την πιο απαιτητική μουσική. Αλλιώς υπάρχει κίνδυνος να μείνουμε με ωραίες παρτιτούρες στα χέρια!» σημειώνουν.

Και προσθέτουν: «Οχι σε ένα συνέδριο άγονων αντιπαραθέσεων, σύγκρουσης μηχανισμών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, που αφήνουν αδιάφορη ή και απωθούν την κοινωνία. «Ναι» στη συνεχή ισχυροποίηση και διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ – μια διεύρυνση πολιτικά αμφίπλευρη και κοινωνικά ολόπλευρη. «Ναι» στη σημαντική συνεισφορά του προέδρου Αλέξη Τσίπρα στη συνολική πορεία του κόμματος. «Οχι» στη λογική που επιδιώκει να αντιπαραθέσει τον πρόεδρο του κόμματος με τη συλλογική υπόσταση και λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Οχι» σε κλειστούς μηχανισμούς που λειτουργούν ως «κόμμα μέσα στο κόμμα», φέουδα και καπετανάτα».