«Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην ελαχιστοποίηση των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας στους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας και τα συστήματα υγείας δεν είναι ένα θεωρητικό σχήμα», έγραψε στο facebook o Άκης Σκέρτσος λίγη ώρα μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60.

O υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι «αποδεικνύεται καθημερινά από το πόσο πιο ήπια περνούν το 4ο κύμα της πανδημίας οι χώρες που έχουν πετύχει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως η Πορτογαλία, η Δανία και η Σουηδία, στους πολίτες άνω των 60 ετών. Αποδεικνύεται από τις ανθρώπινες ζωές που σώζονται καθημερινά σε αυτές τις χώρες».

Παραθέτοντας στοιχεία νοσηλειών και θανάτων σε Πορτογαλία, Δανία, Σουηδία και Ελλάδα, τονίζει ότι τα στοιχεία αυτά είναι «καταλυτικά». Συγκεκριμένα τα στοιχεία που παραθέτει ο κ. Σκέρτσος έχουν ως εξής:

Πορτογαλία
Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 99,5%
Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 80
Ημερήσιοι θάνατοι 13

Δανία
Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 99,1%
Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 47
Ημερήσιοι θάνατοι 10

Σουηδία
Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 93,1%
Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID 32
Ημερήσιοι θάνατοι 5

Ελλάδα
Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ 83%
Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID 657
Ημερήσιοι θάνατοι 92

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Σκέρτσος προσθέτει: «Έως σήμερα, η σημαντική αύξηση νέων ραντεβού εμβολιασμού που είδαμε να συμβαίνει σε όλες τις ηλικιακές ομάδες τον τελευταίο μήνα, της τάξης του 5-15%, δεν αντανακλάται στον επιθυμητό βαθμό στην πιο ευάλωτη εξ αυτών, δηλαδή στους πολίτες άνω των 60 ετών (αύξηση 3%).

»Ενώ γνωρίζουμε καλά, πλέον, ότι 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν ανθρώπους άνω των 60 ετών και 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι, το 17% αυτής της ηλικιακής ομάδας παραμένει ανεμβολίαστο προκαλώντας ανθρώπινες απώλειες.

»Η έλλειψη εμβολιαστικής θωράκισης αυτής της ομάδας του πληθυσμού οδηγεί στα όρια του το εθνικό σύστημα υγείας, στερώντας τη δυνατότητα από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό μας προσωπικό να προσφέρουν αναγκαίες υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης σε ασθενείς με άλλες σοβαρές ασθένειες.

»Έχοντας εξαντλήσει, λοιπόν, κάθε προσπάθεια και μέσο πειθούς, η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους πολίτες άνω των 60 ετών από τις 16 Ιανουαρίου. Από εκείνη την ημέρα και μετά οι πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν κάνει έστω την πρώτη δόση θα υπόκεινται σε διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα που θα χρηματοδοτεί το εθνικό σύστημα υγείας.

»Η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό είναι η ύστατη πράξη ευθύνης, προστασίας και δικαιοσύνης. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, είναι όμως η σωστή και αναγκαία απόφαση για το καλό όλων μας και καθενός ξεχωριστά».