Σε εφαρμογή μπαίνουν, από τη Δευτέρα, τα νέα μέτρα αναχαίτισης του νέου -τέταρτου κατά σειρά- κύματος του κορωνοϊού, ο οποίος σαρώνει την Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα. Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος την Πέμπτη, τα εν λόγω μέτρα έχουν προστατευτικό, όχι τιμωρητικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, από Δευτέρα, οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να «ξεχάσουν» θέατρα και σινεμά, μουσεία, εκθέσεις και συνέδρια, γυμναστήρια και γήπεδα. Ενώ θα μπορούν να μπαίνουν μόνο σε φαρμακεία και καταστήματα που πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και τα κομμωτήρια.

Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους από τη Δευτέρα

Συγκεκριμένα, με μάσκα, αλλά χωρίς έλεγχο covid pass (δηλαδή εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι) θα μπορούμε να μπαίνουμε σε αγορές τροφίμων (σ.σ σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνους, λαϊκές, ζαχαροπλαστεία και άλλα), φαρμακεία και ΜΜΜ – αστικές μετακινήσεις.

Με μάσκα και covid pass / edupass (εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι με αρνητικό pcr ή rapid test) θα μπορούμε να μπαίνουμε με ΜΜΜ – υπεραστικές μετακινήσεις, εκπαίδευση, χώρους εργασίας (σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα), σε χώρους λατρείας, σε λιανεμπόριο, κομμωτήρια και ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Τέλος, από τη Δευτέρα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπουν πουθενά. Δηλαδή, σε κλειστούς χώρους εστίασης, σε θέατρα και σινεμά, σε μουσεία, εκθέσεις και συνέδρια, σε γυμναστήρια και γήπεδα, θα μπαίνουμε μόνο με μάσκα και έλεγχο covid pass (δηλαδή μόνο εμβολιασμένοι οι νοσήσαντες).

Αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων

Την ίδια στιγμή, έρχεται και αλλαγή στο ωράριο των καταστημάτων, αλλά και στην προσέλευση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Με στόχο να μην παρατηρείται συνωστισμός στα ΜΜΜ, αλλάζει, εκτός από το ωράριο για τους εργαζόμενους και εκείνο λειτουργίας των καταστημάτων.

Έτσι, από τη Δευτέρα, επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και στους χώρους εργασίας το ωράριο θα είναι από τις 07:00 έως τις 09:30. Όσον αφορά τα καταστήματα λιανικού εμπορίου στα αστικά κέντρα θα είναι ανοικτά απο τη Δευτέρα από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ τις καθημερινές.

Το μέτρο αυτό δεν αφορά στα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα αγοράς τροφίμων (όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, ζαχαροπλαστεία και κάβες) και τα φαρμακεία.

Με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται η αποτροπή του συγχρονισμού των ωρών αιχμής των μετακινήσεων των εργαζόμενων πολιτών που παρέχουν δια ζώσης εργασία και των πολιτών που επιθυμούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Επιπρόσθετα, επιδιώκεται η κατανομή της προσέλευσης των καταναλωτών στα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε περισσότερες ώρες της ημέρας έτσι ώστε να αποφευχθεί, στο μέτρο του δυνατού, η δημιουργία ουρών έξω από τα καταστήματα και η αποφυγή συνωστισμού μέσα σε αυτά.

Τα θολά σημεία των νέων μέτρων

Παρ’ όλα αυτά τα νέα μέτρα, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες και εξειδικεύθηκαν σήμερα, έχουν ακόμα πολλά θολά σημεία, τα οποία χρήζουν επεξήγησης.

Για παράδειγμα, τι θα γίνει με όσους ανεμβολίαστους ανθρώπους έχουν πληρώσει ετήσια συνδρομή σε κάποιο γυμναστήριο, ή έχουν αγοράσει εισιτήριο για κάποια θεατρική παράσταση στο μέλλον.

Το πρόβλημα της προπώλησης των εισιτηρίων καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες στον χώρο του θεάματος, οι οποίοι αγωνιούν για το τι θα κάνουν.

Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος να πάρουν αυτοί οι άνθρωποι τα λεφτά τους πίσω…

Παράλληλα, για τα άτομα άνω των 60 ετών, το πιστοποιητικό εμβολιασμού παύει να ισχύει 7 μήνες μετά τη δεύτερη δόση, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να κάνουν την τρίτη δόση εάν θέλουν να μπαίνουν ελεύθερα σε χώρους για εμβολιασμένους.

Ωστόσο, όσοι επιλέξουν να μην ανανεώσουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, θα μπορούν ταξιδεύον κανονικά, υπό την προϋπόθεση να μην υπάρχει ανάλογος περιορισμός στη χώρα που θέλουν να φτάσουν. Παρόμοιο περιορισμό έχει μέχρι στιγμής μόνο η Γαλλία.

Το ίδιο θα ισχύει και για όσους Ευρωπαίους θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

Ακόμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, με έλεγχο των πιστοποιητικών τους θα μπαίνουν οι πιστοί στις εκκλησίες. Ωστόσο, αυτό που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιος θα είναι ο υπεύθυνος για τον έλεγχο όσων θέλουν να εισέλθουν στους ναούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, ελέγχους θα κάνουν τόσο οι κληρικοί, όσο και μεικτά κλιμάκια της πολιτείας.

Επιπλέον, στο χθεσινό διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ωστόσο δεν υπήρχε αναφορά στην τηλεργασία.

Άγνωστο παραμένει αν και σε ποιο βαθμό οι εργαζόμενοι θα εργάζονται από το σπίτι τους, καθώς μέχρι πρότινος, το κυλιόμενο ωράριο ήταν συνδεδεμένο με την τηλε-εργασία.

Ζήτημα υπάρχει ωστόσο και με τα δρομολόγια των ΜΜΜ, ιδιαίτερα κατά την εορταστική περίοδο, που παραδοσιακά κινείται μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Τα «κενά λογικής»

«Υπάρχουν κενά λογικής», είπε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA, ο Γιάννης Πρετεντέρης.

Σύμφωνα με τα μέτρα, ένας πελάτης γυμναστηρίου θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος για να μπει, ο γυμναστής όμως που είναι από πάνω του μπορεί να είναι ανεμβολίαστος.

Αντίστοιχα, ένας ηθοποιός μπορεί να είναι ανεμβολίαστος αν παίζει στην παράσταση, αν πάει ως θεατής σε παράσταση ωστόσο πρέπει να είναι εμβολιασμένος.

«Υπάρχει ένα κενό λογικής που δε μου είναι εύκολο να το καταλάβω» κατέληξε ο δημοσιογράφος.