«Πρέπει να συζητήσουμε πώς θα μεγαλώσει η παράταξη και ποιος από τους υποψηφίους έχει τις περισσότερες πιθανότητες να τη μεγαλώσει», υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΚΟΝΤΡΑ.

Στόχος το μεγάλο διψήφιο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές

«Δεν κοιτάζω ούτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε προς τη Νέα Δημοκρατία. Στόχος μου είναι να πάρουμε ένα μεγάλο διψήφιο ποσοστό στις βουλευτικές εκλογές, σύμφωνα με τη λαϊκή ετυμηγορία», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι το να πάρει σήμερα κανείς αποφάσεις βάση δημοσκοπήσεων, είναι «σαν να περιφρονεί τον ελληνικό λαό. Να ψηφίσει ο λαός, να μας δώσει μια ισχυρή λαϊκή εντολή και τότε να δούμε όλα τα σενάρια και πάντα αξιακά και όχι με μια λογική «να μοιράσουμε καρέκλες και με όποιον να είναι», σε καμία των περιπτώσεων».

Ακόμη, ο κ. Ανδρουλάκης απάντησε σχετικά με την ευρωπαϊκή και διεθνή του παρουσία, σημειώνοντας ότι, πάντως, εάν εκλεγεί Πρόεδρος του κόμματος, το γραφείο του θα βρίσκεται στη Βουλή των Ελλήνων.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί η δική μου διεθνής παρουσία είναι μειονέκτημα. Υπάρχουν συνυποψήφιοί μου που έχουν μεγαλύτερη διεθνή παρουσία από μένα και ισχυρές θέσεις. Γιατί η δική μου διεθνής και ευρωπαϊκή παρουσία, όταν έχω τη δυνατότητα να επηρεάσω τις εξελίξεις για εθνικά και οικονομικά θέματα προς όφελος της πατρίδας μου, να θεωρείται μειονέκτημα;».

Νέο ξεκίνημα

«Δεσμεύομαι ότι όποιος έρθει δε θα είναι μόνο συνιδρυτής αλλά θα είναι και πρωταγωνιστής, αν μου δώσουν τη δυνατότητα να ηγηθώ της παράταξης», δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης, προαναγγέλοντας ότι από την επόμενη ημέρα θα ζητήσει αυτοοργάνωση, «πρώτα οι οργανώσεις, μετά τα συνέδρια, η παράταξη θα γίνει από τα κάτω, όχι από τα πάνω», πρόσθεσε.

«Αυτό που κρίνεται είναι προς θα ξαναχτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον ελληνικό λαό. Ποιον από τους έξι μπορούν να εμπιστευθούν οι Έλληνες για να κάνει το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη ένα κόμμα πρωταγωνιστή».

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, πυξίδα δεν είναι το συμφέρον του καθενός ξεχωριστά. «Δική μου πυξίδα είναι η δικαιοσύνη που χρειάζεται ο τόπος μας. Πάρα πολλοί αδύναμοι άνθρωποι, άνθρωποι της μεσαίας τάξης, νιώθουν ότι δεν υπάρχει καθημερινή κοινωνική δικαιοσύνη στον τόπο μας. Ας τους δώσουμε την πραγματική ελπίδα, βάση σχεδίου, όχι ελπίδα για να υφαρπάξουμε την ψήφο τους όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια».

Ως προς το πώς θα μεγαλώσει η παράταξη, ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε: «Απευθύνομαι στο προοδευτικούς ανθρώπους της Αριστεράς, δεν απευθύνομαι στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους τους απογοήτευσε. Ήρθε η ώρα να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα».

Ισχυρό κοινωνικό κράτος

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, «ο τόπος μας έχει ανάγκη από ένα ανθεκτικό πρόγραμμα ανταγωνιστικής παραγωγικής βάσης που θα αυξήσει τις εξαγωγές, που θα κάνει πολλές καλές δουλειές, για να δουν τα ελληνόπουλα στο εξωτερικό ότι για όσους έμειναν, αλλάζει η ζωή τους σε μια θετική κατεύθυνση για να για να γυρίσουν κι αυτοί πίσω».

Ο κόσμος χρειάζεται «ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος για να έχουμε κοινωνική κινητικότητα όπως τη δεκαετία του ’80, το παιδί του φτωχού να σπουδάσει, χωρίς να έχει ο γονιός μεγάλο κόστος. Να έχουμε οικονομική άνοδο και να υπάρχει παραγόμενος πλούτος για όλες τις κοινωνικές τάξεις».

«Ήμουν πάντα παρών, δεν έφυγα ποτέ και έμεινα στο κέντρο της παράταξης, αλλά στο περιθώριο της εξουσίας. Αυτό αφορά τη γενιά μου συνολικά, αυτό που λέω ανανέωση, δεν είναι να’ρθουν μόνο νέοι, είναι να αλλάξουμε γενιά, να κοιτάξουμε μπροστά».

Σοσιαλδημοκράτης σημαίνει κεντροαριστερός και όχι κεντρώος

Προτάσσοντας την «ανανέωση στην πολιτική αντίληψη, στο ήθος, τη συνέπεια και πάντα με ένα ισχυρό προοδευτικό πρόσημο», ο κ. Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι «το κόμμα μας μπορεί αν κάνει μια δυναμική αλλαγή σελίδας να ξαναγκαλιάσει τις αγωνίες του ελληνικού λαού και ο ελληνικός λαός να το πιστέψει, να του δώσει μια ευκαιρία και να ξαναμεγαλώσει και να έχει μεγάλη πολιτική επιρροή».

«Είμαι ένας περήφανος σοσιαλδημοκράτης κι αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι κεντρώος, σημαίνει ότι είμαι κεντροαριστερός. Η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία αγκαλιάζει το προοδευτικό κέντρο και την προοδευτική αριστερά»

Όταν ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Παπανδρέου, αγκάλιασε την ιστορία του κεντρώου Βενιζελισμού και την ιστορία της προοδευτικής ΕΑΜικής αριστεράς κι έτσι κάναμε μεγάλη παράταξη το ΠΑΣΟΚ» τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, δίνοντας σαφές ιδεολογικό στίγμα. «Αυτή είναι η ιστορία μας, εγώ δεν απεμπολώ την ιστορία μας».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ